Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Marti 07 Iulie 2020 - 10032 vizitatori azi
Profitul reinvestit in echipamentele tehnologice este scutit de impozit.

Administratia Finantelor Publice Bistrita-Nasaud informeaza contribuabilii, ca potrivit modificarilor si completarilor aduse Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19 din 23 aprilie 2014, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 308 din 25 aprilie 2014, profitul reinvestit in echipamentele tehnologice produse si/sau achizitionate dupa 1 iulie 2014 si puse in functiune pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv, este scutit de impozit.

Principalele prevederi ale ordonantei vizeaza urmatoarele aspecte:

 • Profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice - masini, utilaje si instalatii de lucru - folosite in scopul obtinerii de venituri impozabile este scutit de impozit.

 • Firmele care beneficiaza de aceasta facilitate au obligatia de a pastra in patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata normala de functionare a acestora, dar nu mai mult de 5 ani.

 • Nu intra sub incidenta acestor prevederi privind scutirea de impozit, echipamentele tehnologice care se inscriu in oricare dintre urmatoarele situatii:
  a) sunt transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii;
  b) sunt instrainate in procedura de lichidare/faliment, potrivit legii;
  c) sunt distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de contribuabil.
  In cazul echipamentelor tehnologice furate, contribuabilul demonstreaza furtul pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.

 • Pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2014, in aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut inregistrat incepand cu data de 1 iulie 2014 si investit in activele mentionate mai sus, produse si/sau achizitionate si puse in functiune dupa aceeasi data.

 • Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.

 • Prevederile se aplica pentru echipamentele tehnologice considerate noi, potrivit normelor de aplicare.

 • Contribuabilii care beneficiaza de prevederile ordonantei privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective.

 • Prevederile privind scutirea de impozit a profitului reinvestit  se aplica pentru profitul reinvestit in echipamentele tehnologice produse si/sau achizitionate dupa 1 iulie 2014 si puse in functiune pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.

Baza legala: OUG nr.19/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal publicata in Monitorul Oficial nr. 308 din 25 aprilie 2014.


Parasca Constantin Cristian,

Sef Administratie

.

Foto - Marius Chiuzan.0 comentarii2079 vizualizări29 aprilie 2014
rss 2.0
rss 2.0