Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Miercuri 08 Iulie 2020 - 8096 vizitatori azi
Puterea banilor (11) - Bursa sau Piata de Capital.

Bursa sau cum i  se mai  spune Piata de  Capital [mie nu-mi place aceasta  denumire] este  urmatoarte forma  de investitie  si de sporire a  banilor dvs.
A fi investitor la  bursa, inseamna  a  fi  actionar in aceea societate. Investitiile  de acest fel sunt accesibile oricui vrea si are  puterea [sau vointa]  sa  obtina venituri  suplimentare. Acest lucru este posibil doar daca  dispuneti de un bagaj minim de  cunostinte financiare, de vointa, dorinta de informare in acest domeniu si, nu in ultimul rind de un buget in care veniturile sa depaseasca cheltuielile, adica  mai pe  romaneste spus, sa  aveti posibilitatea de  a face  economii.

 Aici mai vreau sa va spun ca nu trebuie sa  investiti bani de paine, de scoala ai copiilor sau de intretinere sau mult mai important bani luati cu imprumut.  Veti investi  doar acei bani de care "nu aveti nevoie"  sau daca sa spunem, maine i-ati pierde pe toti  viata dvs. merge  in continuare in cele mai buna conditii. 

Daca nu veti respecta aceste reguli minime si obligatorii, nu va recomand investitia la bursa. Daca ati citit materialele mele "Puterea Banilor" ati putut constata ca banii te ridica, dar in acelasi timp te pot dobori, puterea lor este imensa, trebuie doar sa stim cum sa facem ca aceasta putere [sau forta] sa  lucreze pentru noi, nu impotriva noastra.

Deci: Bursa este o institutie  in cadrul careia se desfasoara tranzactii: adica se cumpara  sau  se vind actiuni emise de diverse firme, cu  scopul  de a se realiza un venit de pe urma cresterii sau scaderii pretului lor.
Actiunile sunt titluri care arata ca detinatorul are in proprietate o parte, mai  mica sau mai mare dintr-o societate si care ii da dreptul sa primeasca dividende. Daca vrei sa devi  investitor la Bursa intai trebuie sa te adresezi unei societati autorizate sa tranzactioneze la bursa. Vinzarile si cumpararile de actiuni listate la Bursa se  fac numai prin intermediul acestor societati specializate numite SSIF adica Societati de Servicii de Investitii Financiare.

 
In ce actiuni poti sa investesti la Bursa??? Ce actiuni se gasesc pe piata???  Poti sa cumperi actiuni ce apartin unor companii care activeaza in diferite  sectoare:  bancar, petrolier, farmaceutic, chimic, alimentar etc. In timp aceste actiuni au adus cistiguri importante investitorilor. [dar cu aceste date am sa revin intr-un material viitor in care o sa arat expres acest lucru]. 

Acum sa ne familiarizam putin cu Bursa.
Deci la bursa exista indicatori care urmaresc evolutia mai multor indici. Urmarind evolutia acestor indici putem sa ne dam seama de cum au mers actiunile care intra in componenta acestui indice pe o anumita perioada [1  zi, 1 saptamina sau 1 an sau mai multi].  Cel mai important indice este indicele  BET care are in componenta 10 societati si care reflecta tendinta de ansamblu a acestor societati. Mai sint indicii BET-C care au in componenta  mai multe societati, si BET-FI care are in componenta toate cele 5 societati de investitii financiare denumite Sif-uri, SIF 1 pina la SIF 5. 

 Parerea mea este ca BET si BET-FI  sint cei mai importanti indici de la bursa noastra. Mai sint indicii Bet-xt, Bet-ng si Rotx.

In  urmatorul meu material am sa  va arat cit au evoluat acesti indici in decursul anilor, cit a fost minimul  si maximul lor,  deci intr-un cuvint cit se  putea cistiga dar si pierde.   
Am mentionat anterior societatile de servicii de investitii financiare, cele  care asigura  interfata dintre tine ca investitor si bursa, cadru in care se  realizeaza tranzactiile. Dar cum o alegem pe cea mai buna din toate cele 60 de societati care activeaza acum in piata ???


Alegerea nu mai este la fel de simpla ca la un depozit la o banca, fiindca daca diferentele dintre dobinzile acordate de banci nu depasesc 2-3 procente, diferentele dintre cistigurile pe care le poti obtine la bursa cu ajutorul  uneia   sau alteia dintre societati de intermediere pot fi de zeci de procente pe an.  Deci foarte mult, asa ca trebuie atentie mare la comisioanele de  tranzactionare la suma nimima acceptata la informatiile care societatea respectiva le pune la dispozitia clientilor.

O importanta foarte mare o are brokerul, fiindca acest broker va fi persoana cu care vei lucra, cu care te vei sfatui si care te va ajuta foarte mult in clipe grele. Este important sa creezi o legatura intre tine si el. Daca totul este bine, vei incheia un contract de investitii, vei  depune  banii cu care vrei sa faci tranzactii.....si in momentele urmatoare ai intrat intr-o lume noua, intr-o lume inca neexplorata suficient, si care iti va aduce sa speram si multa bucurie si satisfactii. 
Vom invata in timp ca la Bursa astazi poti fi Cersetor iar maine Rege [si invers] .
Vom invata sa fim atenti, lucizi, sa ne pastram calmul si emotiile.
Vom sti sa nu plingem [atunci cind pierdem] dar sa nici nu ne bucuram prea mult [atunci cind cistigam mult].

Vreau in materialele mele viitoare sa incerc sa folosesc cit mai putine cuvinte tehnice, sa va spun asa simplu ca sa pot fi inteles de citi mai multi dintre voi.
Poate ceea ce spun acum este putin greu de inteles, greu de aplicat sau poate doar cuvintul acesta magic: BURSA sa va sperie, dar va asigur ca cei ce veti hotari sa pasiti pe acest tarim, veti avea sansa sa treceti mai usor peste aceste momente grele din tara noastra [peste criza], sa puteti sa va realizati unele visuri la care visati demult, sa puteti sa oferiti celor din familia dvs. un trai mai bun, copiilor tot ce au nevoie, intr-un cuvint sa puteti sa va auto-finantati, sa puteti sa va oferiti voi ceea ce statul Roman nu poate sau nu vrea sa va ofere ptr. munca dvs. Va asigur ca daca reusiti asta o sa simtiti  cum este sa traiti "liberi" sa invatati din nou sa zambiti, sa fiti mai buni si cinstiti.


Stiu ca este greu [chiar foarte greu pentru unii dintre voi], traim momente grele, dar eu de mic am invatat sa ma lupt sa fiu mereu in fata sa nu ma las niciodata.
Si ca o mica "autobiografie": sunt un om simplu, modest, un muncitor asa  ca multi dintre voi, cu studii  medii, nu am  facultati de finante-banci [sint un auto-didact], dar am o dorinta imensa, ca si altii sa traiasca putin mai bine.

Am mult curaj si iubire de oameni si tara, si am dorinta ca sa ajut fara sa primesc nimic in schimb. Singura mea multumire este multumirea dvs.  faptul ca am putut sa fac ceva pentru voi, pentru familiile dvs. Bucuria din ochii dvs. faptul ca veti putea sa va permiteti ceva in plus [material], intr-un cuvint multumirea sufleteasca ca am facut ceva util si bun.
Sint un om, care in decursul timpului viata m-a trintit de 3 ori la pamint, si tot de atitea ori am stiut sa ma ridic sa ma sterg de praf si sa merg mai departe, a fost greu [foarte greu], din fiecare esec din viata am stiut sa invat ceva, sa cred in mine si in oameni.
Acum privind in urma sint fericit si mandru ca [pina acum] sint un invingator.
Vreau si sper sa reusesc sa facem ceva ca sa ridicam tara asta acolo unde   este locul ei. Este datoria mea morala si de suflet sa arat ca daca eu am reusit ceva, si voi si altii vor putea sa faca asta, sintem oameni si sta in puterea noastra sa reusim. Cind ii este bine la  un om, la 10, la 1000, la 1 milion de oameni  sint sigur ca si acestei tari o sa-i fie bine, merita sa facem totul  pentru tara asta fiindca este tara noastra [alta nu avem].
Noi oamenii obisnuiti vom face ca lucrurile sa mearga bine [nu politicieni, nu FMI-ul, sau altcineva]. NOI!!!
Voi fi aici cu voi. Aveti incredere! Adrian Raul. V

0 comentarii3752 vizualizări26 ianuarie 2011
rss 2.0
rss 2.0