Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Sambata 08 August 2020 - 19764 vizitatori azi
Puterea banilor (12) - Fondul proprietatea: Pentru unii muma pentru altii ciuma !!!

In acest material am sa va povestesc despre mult asteptata listare  la Bursa  a  Fondului  Propietatea. Deci mult asteptata listare s-a produs. Dupa o lunga perioada de asteptare in care multi probabil si-au pierdut increderea ca isi vor putea valorifica actiunile primite ca despagubire din partea statului Roman, speranta normalitatii a devenit realitate. Ziua de  25  Ianuarie  2011, zi ce va  ramine probabil in top-ul zilelor la Bursa, dar se pune o intrebare: a reusit oare aceasta listare sa aduca satisfactie tuturor celor implicati ???

Efectul pozitiv al listarii FP la bursa ar trebui recunoscut pe de o parte de  cei care gasesc acest moment important pentru o investitie la bursa, iar pe  de alta parte aceia care asteapta de mult  sa-si vinda drepturile dobindite de la statul  Roman. Cei care au refuzat ofertele de despagubire la pretul oferit  de negustori pe piata "gri"  care  au  fost cu preturi incepind  de la 0.2 ron si pina la 0.5 ron au facut foarte bine, pentru ca  in deschidere  pretul acestei  actiuni a fost de 0.6 ron. [deci un cistig substantial] . Rau este  ca acesti negustori au fost in primul  rind multi parlamentari, fosti prim-ministrii, si alti alesi care au foarte multe informatii dar si bani. Eu consider  acest "negot" la  coltul strazii un atac la  persoana aceluia care a avut actiuni FP. Nu trebuia dat voie sa se faca aceste schimburi inaintea listarii fiindca cei ca au vindut la 0.2-0.5 au pierdut enorm din valoarea despaguburilor. Dar acum asta a fost, cineva ar trebui sa se sesizeze.  Pacat ca acei batrini , bolnavi care au asteptat zeci de ani. Pacat !!! Cei  ce au facut asta  ar trebui sa  le fie  rusine , dar traim in Romania si ....

Vrem un leu. O alta inselatorie a fost din parte statului Roman care le-a calculat conversia in actiuni a fostelor proprietati confiscate  in regimul  comunist la valoarea de un leu. Deci practic  tranzactiile incheiate de vechii proprietari sub un leu sint vazute de  acestia ca o pierdere a fostelor proprietati .
Este grav in tara noastra  ca dupa ce  si statul te  fura,  te mai fura si acei ce cum am mai spus au  profitat de  naivitatea si de batrinetea unora si le-au luat la 0.2  ron. 
Sint multi care asteapta un leu, dar eu personal nu cred ca prea  curind vom vedea  aceasta valoare. Atit cei grabiti si nerabdatori care vor sa  vinda, ar trebui sa  se intereseze  de consultanta oferita de broker. Pretul  actiunilor fluctueaza in cursul unei zile, a  unei saptamini si sa caute sa inteleaga ca ei vor trebui sa-si vinda  actiunile  cit mai bine , adica  valoarea despagubirilor sa fie cit mai mare. Altfel.....
Deci spun inca odata  ca  aceasta listare  a  FP -ului ,  nu a ajutat oamenii, dimpotriva a incurcat si mai mult lucrurile si  gindurile  vechilor proprietari, cei  ce  au vindut au primit mai putin decit le-a  fost promis, iar ca o   ironie a sortii [lucru care se intimpla des in Romania]  cei ce  erau  bogati au  devenit peste noapte si mai  bogati. [evident pe spatele  bietilor oameni]. Inca odata  nu pot sa  spun decit RUSINE  !!!


Si in incheiere  vreau sa spu ca in urma  acestei  listari  lichiditatea  Bursei  parca si-a luat zborul  in ultimile trei zile. Acum ne putem compara pentru  moment cu  burse din tari precum Cehia,  sau Ungaria. Va constitui aceasta lansare o oportunitate si pentru  unii  investitori  din vest ??  sau a unor investitori institutionali ?? Sansele cresc daca statul Roman va  vinde in continuare prin Bursa  de valori  participatile sale   la  societati ca  OMV Petrom, Transgaz, Transelectrica si binenteles daca va mai lista pe viitor si  alte  companii din sectorul energetic precum Romgaz ori Hidroelectrica .
Listarea Fondului Proprietatea (FP) la Bursa, pe 25 ianuarie, a redus substantial din avansul inregistrat de Bursa, in conditiile in care, indicele BET-FI, care pe 25 ianuarie avea un avans de la inceputul anului de 11%, a inchis luna cu un plus de doar 1,2%. Si indicele BET si-a redus din castigul inregistrat pana pe 25 ianuarie, acesta scazand de la listarea FP si pana in prezent cu 1,74%. 

Actiunile companiei americane Franklin Templeton (simbol bursier BEN), care prin sucursala de la Londra administreaza activele de 3,6 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea, au crescut cu 0,75% pe Bursa de la New York (NYSE) in intervalul cuprins intre 25 ianuarie, data listarii Fondului la Bucuresti, si vineri 28 ianuarie. In acelasi interval actiunile Fondului Proprietatea au pierdut din valoare 4,5%, si au deschis sedinta de tranzactionare de azi in scadere.
Pretul de inchidere afisat de actiunile Franklin Templeton a fost de 120,84 dolari/titlu in sedinta de vineri, 28 ianuarie, valoare la care capitalizarea bursiera a administratorului era de 27 miliarde de dolari. Franklin Templeton administra active nete de 670 miliarde de dolari la finele anului trecut.

 

Adrian Raul  V.

0 comentarii2562 vizualizări31 ianuarie 2011
rss 2.0
rss 2.0