Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Sambata 11 Iulie 2020 - 18340 vizitatori azi
Noi prevederi privind obligatiile operatorilor care utilizeaza case de marcat.

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bistrita Nasaud informeaza contribuabilii ca in Monitorul Oficial nr. 285 din 28 aprilie 2015, a fost publicata OUG nr.8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prin care se aduc modificari si completari OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza case de marcat.

            Noile reguli vizeaza in principal urmatoarele:

  • Se introduce obligativitatea stabilirii la momentul comercializarii aparatului de marcat, a modului in care operatorul economic notifica distribuitorul autorizat sau unitatea de service acreditata in cazul defectarii aparatului. Notificarea efectuata in alt mod decat cel stabilit de partile contractante nu este valabila.

    Operatorii economici care la data intrarii in vigoare a ordonantei nu au stabilit termenii notificarii, au la dispozitie 60 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, pentru realizarea acestora.

    In cazul defectarii aparatelor de marcat operatorii economici au obligatia sa notifice imediat distribuitorul autorizat sau unitatea de service acreditata, astfel incat utilizatorul sa poata sa faca dovada comunicarii notificarii, in fata organelor de control.

  • Se introduce obligativitatea inregistrarii sumelor de bani detinute de personalul care isi desfasoara activitatea in unitatea de vanzare, intr-un registru de bani personali, special intocmit in acest sens.

            Modelul, continutul registrului de bani personali, precum si procedura de inregistrare a acestuia la organul fiscal se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

      La solicitarea organelor de control, personalul operatorului economic este obligat sa prezinte sumele de bani detinute.

  • Se completeaza dispozitiile referitoare la intocmirea documentelor justificative pentru sumele de bani introduse/extrase in/din sertarul casei de marcat, altele decat cele provenite din vanzarea bunurilor sau prestarea serviciilor.

               Operatul economic este obligat sa intocmeasca documente justificative pentru sumele introduse in unitatea de vanzare, altele decat cele pentru care s-au emis bonuri fiscale sau cele inscrise in registrul special, precum si pentru sumele extrase din magazin, altele decat cele utilizate pentru a acorda rest clientului.

  • Se defineste bacsisul, ca fiind orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar.

Suma de bani reprezentand bacsisul se evidentiaza pe un bon fiscal distinct.

   Operatorii economici stabilesc printr-un regulament de ordine interioara daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor. Regulamentul se pastreaza la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal.         

In cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor, acesta nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii.  

           Sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariatilor se inregistreaza pe seama cheltuielilor, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

 

Baza legala: - OUG nr. 8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative publicata in MO nr.285/28.04.2015.

 

 

Parasca Constantin Cristian,

Sef Administratie

0 comentarii2702 vizualizări01 mai 2015
rss 2.0
rss 2.0