Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Marti 07 Iulie 2020 - 12006 vizitatori azi
26 octombrie 2015 - ultima zi pentru plata primei transe de 50% a impozitului aferent veniturilor din agricultura.

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bistrita - Nasaud, reaminteste contribuabililor care realizeaza venituri din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit, ca data de 26 octombrie, este ultima zi pentru  plata primei transe de 50% a impozitului si a contributiilor de asigurari de sanatate aferente acestor venituri, stabilite  in baza  declaratiei "formular 221  ", depusa la organul fiscal.

Contribuabilii care nu au achitat pana la aceasta data impozitul datorat, sunt invitati sa efectueze plata impozitului precum si a contributiilor sociale  de sanatate aferente, conform  deciziilor de impunere primite de la administratiile fiscale  orasenesti/municipale la care sunt arondati.

 Pentru plata cu intarziere a obligatiilor, se datoreaza dobanzi si penalitati calculate pentru fiecare zi de intarziere, in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala.

 Baza legala:

          - Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

          - OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Parasca Cristian C-tin - SEF ADMINISTRATIE

 

 

.

 

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bistrita Nasaud informeaza contribuabilii ca in Monitorul Oficial nr. 547/2015 a fost publicata Legea nr.207/2015 privind Codul de Procedura fiscala. Va prezentam mai jos cateva modificari esentiale au efecte atat pozitive dar si negative asupra contribuabililor.

 •  
  • Inspectia fiscala

O modificare pozitiva o reprezinta incetarea inspectiei fiscale in situatia in care aceasta depaseste dublul duratei legale de desfasurare. Totusi, in cazul marilor contribuabili, o inspectie fiscala nu va putea depasi 1 an si sase luni, avand in vedere posibilitatea de suspendare a inspectiei doar pe o perioada de maxim 6 luni. 

 •  
  • Penalitatea de nedeclarare

Pe de alta parte, un impact negativ il reprezinta introducerea penalitatii de nedeclarare, neexistand o diferentiere intre nedeclarare si sub-declarare. Astfel, nivelul accesoriilor pentru stabilirea de sume suplimentare la plata prin decizie de impunere ajunge din nou la 0.1% pe zi de intarziere.     

 •  
  • Rambursarea TVA

"Termenul legal in care urmeaza sa se efectueze rambursarea TVA a fost majorat de la 45 de zile la 90 de zile in situatia solutionarii unui decont de TVA cu control anticipat. Mai mult, termenul de 90 de zile poate fi prelungit la randul sau cu inca 6 luni in situatia in care este necesara verificarea declaratiilor efectuate in sistemul VIES sau sunt necesare informatii de la autoritatile fiscale din alte state. Se ajunge astfel la un termen legal de 9 luni in care se poate solutiona o cerere de rambursare a TVA, fara posibilitatea pentru contribuabil de a cere dobanzi pentru rambursarea cu intarziere a TVA". 

 •  
  • Termenul de prescriptie

O noua modificare importanta priveste curgerea termenului de prescriptie a dreptului organului de inspectie fiscala de a stabili obligatiile fiscale. Astfel, daca pana acum termenul de 5 ani curgea de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala, existand diferente semnificative intre contribuabili si autoritatile fiscale in interpretarea momentului la care se considera ca s-a nascut creanta fiscala, prin modificarile aduse s-a dorit o clarificare a acestui moment, stabilindu-se ca data de inceput a termenului de prescriptie data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia  fiscala.
"Rezulta ca, pentru taxele si impozitele pentru care baza impozabila se stabileste anual (impozit pe venit, impozit pe profit), autoritatea fiscala va putea efectua inspectia fiscala si stabili obligatii fiscale intr-un interval de 5 ani si 6 luni de la stabilirea acesteia (incheierea exercitiului financiar), iar pentru taxe si impozite pentru care baza impozabila se stabileste lunar (TVA), termenul poate fi si de 6 ani si 4 luni de la data stabilirii bazei impozabile.

 •  
  • Procedura de contestare

In ceea ce priveste procedura de contestare, modificarile aduse prin Noul Cod de procedura fiscala reusesc, in mare masura, sa rezolve o serie de probleme practice.
"In primul rand, contribuabilul va dispune de un termen de 45 de zile pentru formularea contestatiei fiscale - termen mai generos fata de actuala reglementare, care permite astfel o pregatire mai temeinica a argumentatiei fiscale si juridice precum si identificarea eventualelor probe noi ce ar putea fi folosite impotriva actului contestat. In al doilea rand,  introducerea unei prevederi ce permite contribuabilului sa solicite sa-si sustina verbal contestatia fiscala in fata organului de solutionare.

 Baza legala: - Legea nr.207/23 iulie 2015 privind Codul de procedura fiscala publicata in MO nr. 547 din 23 iulie 2015

 

Parasca Constantin Cristian - Sef Administratie. 

0 comentarii2016 vizualizări21 octombrie 2015
rss 2.0
rss 2.0