Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Sambata 04 Iulie 2020 - 12642 vizitatori azi
S-au marit plafoanele care fac obiectul publicarii debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante.

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bistrita - Nasaud, informeaza contribuabilii, ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 274/12.04.2016, a fost publicat OPANAF nr. 1164/2016 prin care se modifica procedura de publicare a listei debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante.  In vederea descurajarii acumularii de arierate bugetare de catre contribuabili, organele fiscale centrale publica pe pagina de internet proprie a ANAF lista debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale centrale.

      Lista se publica trimestrial, pana in ultima zi a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare si cuprinde obligatiile fiscale restante, peste un anumit plafon, la sfarsitul trimestrului si neachitate la data publicarii listei.

     Inainte de publicare, obligatiile fiscale restante se notifica debitorilor.

     Nu fac obiectul publicarii obligatiile fiscale restante al caror cuantum total este sub urmatoarele plafoane:

a)  100.000 lei pentru contribuabilii mari (anterior, plafonul era de 1.500 lei);

b) 50.000 lei pentru contribuabilii mijlocii (anterior, plafonul era de 1.000 lei);

c) 10.000 lei pentru celelalte categorii, inclusiv pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (anterior, plafonul era de 500 lei);

-d)1.500 lei in cazul debitorilor persoane fizice, altele decat cele de la la lit. c) (anterior, plafonul era de 100 lei);

Organul fiscal trimite o notificare, pana in data de 15 a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare, cu privire la obligatiile fiscale restante.

In cazul in care exista neconcordante intre evidenta debitorilor si sumele cuprinse in notificari, punerea de acord asupra acestora se realizeaza in termen de 5 zile de la data notificarii. In caz contrar, obligatiile fiscale restante se publica asa cum au fost mentionate  in notificare, sau cele ramase nestinse la data publicarii, dupa caz.

In termen de 15 zile de la achitarea integrala a obligatiilor fiscale datorate, organul fiscal central opereaza, din oficiu, modificarile pentru fiecare debitor care si-a achitat aceste obligatii, in sensul eliminarii din lista.

   Baza legala:

- Ordinul Presedintelui ANAF nr.1164 /2016, pentru modificarea  Procedurii de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, aprobat  prin OPANAF nr. 558/2016, publicat in MO nr.274/12.04.2016

 

Parasca Cristian C-tin,

SEF ADMINISTRATIE

0 comentarii2590 vizualizări15 aprilie 2016
rss 2.0
rss 2.0