Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Ar putea afecta economia Romaniei, iesirea Marii Britanii din UE ?

In data de 23 iunie 2016 cetatenii Marii Britanii vor vota intr-un referendum pentru a decide daca tara ar trebui sa ramana sau sa paraseasca UE. Aceasta este o decizie despre care s-a vorbit in Marea Britanie, de ani de zile, iar acum alegatorii au in cele din urma un cuvant de spus intr-o miscare care ar putea avea un impact semnificativ atat asupra UE cat si asupra intregii lumi.

Un potential "Brexit", asa cum a fost numita iesirea Marii Britanii din UE, ar afecta in mod direct si indirect romanii si economia noastra nationala. Prim-ministrul britanic David Cameron a asigurat recent un acord de reforma cu UE si militeaza pentru ca tara sa ramana in UE. Cu toate acestea, in cazul in care Marea Britanie ar parasi UE, Romania ar putea fi afectata in mai multe moduri.


Piata de export

Marea Britanie este pe locul cinci in topul tarilor catre care se indreapta exporturile din Romania, astfel incat iesirea din UE ar putea cauza schimbarea pietei de export. 4% din exporturile Romaniei ajung in Marea Britanie, insumand aproximativ 2,3 miliarde € de bunuri si servicii in fiecare an. Aceasta este o suma semnificativa atat pentru Romania cat si pentru Marea Britanie, deoarece Marea Britanie importa aproximativ 46% din echipamentele sale auto si de transport din Romania.

Acordurile comerciale ale UE se aplica doar daca ambele tari fac parte din uniune. Acorduri noi ar trebui sa fie renegociate, iar asta ar putea dura si ar incetini rata exporturilor. Cei care lucreaza in industria de automobile ar putea fi afectati prin pierderea de locuri de munca in cazul in care termenii nu sunt negociati rapid si corect.

 

Impactul asupra comertului

Pe langa exportul de bunuri in Regatul Unit, Romania are o multime de alte legaturi comerciale si importuri din Marea Britanie. In 2013 bunurile si serviciile din Regatul Unit au reprezentat 2,4% din importurile Romaniei, in top aflandu-se fiind masinile, produsele chimice si textilele.

Comertul dintre aceste doua natiuni a crescut in cei opt ani de cand Romania a aderat la UE in 2007. In cazul in care Marea Britanie paraseste UE atunci comertul dintre cele doua tari ar putea atinge nivelul pe care il avea inainte ca Romania sa devina membra a Uniunii Europene.

 

Schimb valutar

Nici Marea Britanie nici Romania nu utilizeaza euro, iar GBP / RON este una din multele perechi valutare minore. Este putin probabil ca schimbul valutar sa fie afectat de iesirea Regatului Unit din UE, ceea ce este o veste buna pentru comerciantii in valuta care tranzactioneaza oricare din aceste monede folosind pietele IG.

 Ar putea aparea o slabire a lirii sterline inainte de referendum, dar leul romanesc este putin probabil sa se intareasca mult datorita acestui fapt.

 

Muncitorii romani care locuiesc in Marea Britanie

Romanii care traiesc si lucreaza in Marea Britanie insumeaza aproximativ 170.000 de oameni care trimit inapoi in jur de 500 de milioane € pentru familiile lor in fiecare an. Acesti bani insumeaza aproximativ 0,3% din PIB-ul Romaniei, dar in cazul in care Marea Britanie voteaza in favoarea iesirii din UE, acest lucru s-ar putea schimba.

Exista temeri ca romanii care muncesc in Marea Britanie vor gasi mai greu de lucru, sau le va fi mai greu sa isi pastreze slujbele actuale iar banii trimisi acasa ar putea fi pusi sub un control mai strict. Acest lucru ar putea afecta negativ suma care ajunge inapoi la familiile celor plecati si totodata si in economia Romaniei. Un potential Brexit va avea un efect asupra economiei Romaniei, dar speram ca nu unul suficient de mare pentru a afecta negativ viata de zi cu zi.

 

Vezi si :

reform deal with the EU

4% of Romania’s exports

 2.4% of Romania’s imports,

 

0 comentarii3339 vizualizări23 aprilie 2016




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0