Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Luni 03 August 2020 - 14392 vizitatori azi
A fost aprobata scutirea de impozit la darea in plata.

Administratia Judeteana a Finantelor Publice a Judetului Bistrita-Nasaud  informeaza contribuabilii ca in data de 30.06.2016 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 488/30.06.2016, OUG nr. 32/28.06.2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, prin care se aproba scutirea de la plata impozitului aferent transferului de proprietate imobiliara, pentru persoanele fizice care au dreptul la stingerea datoriilor izvorate din contractele de credit prin darea in plata a imobilului ipotecat in favoarea creditorului (potrivit Legii nr. 77/2016), precum si alte masuri finanaciare.

Prin  actul normativ mentionat se prevad urmatoarele modificari si completari ale Codului fiscal:

1. Nu se datoreaza impozit in cazul transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal, in conditiile prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.

Masura se aplica o singura data numai la prima dare in plata, chiar daca creditul este garantat cu una sau mai multe proprietati imobiliare.

Beneficiar este orice persoana fizica, indiferent de calitatea pe care o are in contractul de credit si care apeleaza pentru prima data la darea in plata.

Pentru orice dare in plata ulterioara, se plateste impozitul pe transferul proprietatii imobiliare.

Pentru identificarea primei operatiuni de dare in plata, se infiinteaza la nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata. In acest registru se inscriu actele autentificate de notarul public si hotararile judecatoresti de dare in plata emise conform Legii 77/2016.

Persoanele care au fost deja executate silit si care apeleaza la articolul 8(5) din Lege pentru a li se anula datoriile ramase nu vor mai trebui sa achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, iar cele care l-au achitat sub orice forma, dupa intrarea in vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia. In prezent, persoanele fizice care au fost supuse executarii silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligatia platii impozitului aferent venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

2. Se scutesc de impozit  veniturile realizate de catre persoanele fizice  din salarii si asimilate salariilor din activitati de cercetare dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica.

3. Se acorda un regim fiscal simplificat si un tratament fiscal specific, impozitarii veniturilor operatorilor statistici pentru realizarea de statistici oficiale.

    4. Se aplica cota redusa de 9% TVA, pentru livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol.

 

De asemenea, prin actul normativ se modifica unele prevederi din Legea nr.70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar.." modificari cu aplicabilitate  de la 1 august 2016, astfel:

-  organizatorii de nunti si botezuri, pentru operatiunile de incasari in numerar pe zi, de la persoane fizice, pot sa solicite organului fiscal, in cazuri justificate, aprobarea unui alt plafon de incasari, decat cel de 10.000 lei/persoana, asa cum prevede acum legea.    Organul fiscal va decide in termen de 15 zile, cu privire la cererea depusa de entitate, prin emiterea unei decizii care are valabilitate 1 an de la data comunicarii si poate fi reinnoita la cererea solicitantului.

-  agentii economici care efectueaza plati pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevazute de lege si pentru alte operatiuni de plati efectuate catre persoanele fizice, pot sa retraga din banca sume mai mari decat plafonul existent in prezent.

 

Baza legala:

- Ordonanta de urgenta nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 488/30 iunie 2016.

           

Parasca C-tin Cristian,

Sef administratie

0 comentarii4795 vizualizări04 iulie 2016
rss 2.0
rss 2.0