Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Sambata 23 Februarie 2019 - 11136 vizitatori azi
Ordonanta Guvernului nr. 4 pentru modificarea si completarea Codului fiscal.

Administratia Judeteana a Finantelor Publice a Judetului Bistrita-Nasaud,  informeaza contribuabilii ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 598 din  25 iulie 2017 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 4 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. 

Potrivit actului normativ, care intra in vigoare la data de 1 august 2017 si se aplica incepand cu veniturile aferente lunii august 2017, in cazul castigului lunar brut, realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

    Aceste prevederi nu se aplica persoanelor salariate care se afla in una dintre urmatoarele situatii:

    a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;

    b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;

    c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;

    d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;

    e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.

    Angajatorul solicita documente justificative persoanelor fizice aflate in situatiile prevazute la lit. a), c) si d), iar in cazul situatiei prevazute la lit. e), procedura de aplicare se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.

 

Baza legala:

                   Ordonanta Guvernului nr. 4 din 25 iulie 2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Monitorul Oficial nr. 598 din 25 iulie 2017).

 

  

            Parasca C-tin Cristian                                                   

Sef administratie adj. colectare                                          

 

0 comentarii6510 vizualizări28 iulie 2017
rss 2.0
rss 2.0