Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Sambata 20 Aprilie 2019 - 27558 vizitatori azi
Firmele care opteaza pentru plata defalcata a TVA beneficiaza de facilitati fiscale.

Contribuabilii care opteaza pentru aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie vor beneficia de o serie de facilitati fiscale, printre care anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie.

Pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala, contribuabilii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, astfel cum sunt reglementate la art. 24 din Ordonanta Guvernului nr. 23/2017, respectiv:

          a) obligatiile fiscale principale reprezentand TVA, restante la data de 30 septembrie 2017, inclusiv, precum si cele stabilite prin decizii de impunere comunicate pana la data de 30 septembrie 2017, cu termen de plata dupa aceasta data, se sting pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;

          b) dobanzile aferente obligatiilor fiscale prevazute la lit. a) stabilite prin decizii comunicate pana la data stingerii obligatiilor fiscale principale, se sting pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;

          c) obligatiile fiscale principale reprezentand TVA cu termene de plata cuprinse intre data de 1 octombrie 2017 si 21 decembrie 2017, inclusiv, se sting pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;

          d) sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data de 31 decembrie 2017;

          e) sa depuna notificarea privind optiunea de plata defalcata a TVA, la organul fiscal central, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2017, inclusiv, sub sanctiunea decaderii.

De asemenea, in cazul in care contribuabilii care opteaza pentru plata defalcata a TVA au in derulare esalonari la plata, inclusiv pentru TVA, acestia pot beneficia de anularea la plata a penalitatilor de intarziere. Aceasta facilitate se acorda numai daca sunt indeplinite atat conditiile mai sus prezentate, cat si celelalte conditii pentru mentinerea esalonarilor la plata. Astfel, in situatia in care un contribuabili are esalonare la plata pentru mai multe tipuri de obligatii fiscale, inclusiv pentru TVA, daca respecta conditiile mai sus prezentate, acesta poate beneficia de anularea la plata a penalitatilor aferente TVA-ului, dar trebuie sa-si mentina valabilitatea esalonarii la plata pentru celelalte obligatii.

 

Efectele optiunii privind plata defalcata a TVA

  • amanarea la plata a penalitatilor de intarziere. In baza notificarii depusa pentru optiunea de plata defalcata a TVA, organul fiscal va emite si comunica o decizie de amanare la plata, in vederea anularii, a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, prin care se va individualiza cuantumul penalitarilor de intarziere ce fac obiectul acestor facilitati fiscale.
  • executarea silita nu incepe sau se suspenda pentru penalitatile de intarziere amanate la plata;
  • penalitatile de intarziere amanate la plata nu se sting cu eventualele sume incasate de organul fiscal central.

            Astfel, aceste penalitati de intarziere vor avea un regim special, pentru a fi protejate in vederea anularii, in situatia in care contribuabilii indeplinesc conditiile prezentate anterior.

           Dupa efectuarea unei analize privind indeplinirea conditiilor de catre contribuabilii care au optat pentru plata defalcata, organul fiscal central va emite, dupa caz, pana la data de 31 ianuarie 2018:

  • decizie de anulare a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA - daca sunt indeplinite conditiile mentionate anterior;
  • decizie de repunere in sarcina contribuabililor a penalitatilor de intarziere amanate la plata - daca nu sunt indeplinite conditiile mentionate anterior.

            Pentru acordarea facilitatii fiscale, urmeaza ca in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, sa se aprobe procedura de aplicare a articolului 24 din acest act normativ, prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea presedintelui ANAF.

             Precizam ca, spre deosebire de alte acte normative, Guvernul Romaniei a dorit sa reglementeze ca aceasta facilitate sa se acorde din oficiu, prin simpla notificare de optiune a platii defalcate a TVA, nemaifiind necesar a depune contribuabilul o cerere pentru acordarea facilitatilor fiscale mai sus prezentate. Astfel, contribuabilii care doresc anularea penalitatilor pe care organul fiscal le-a amanat la plata din oficiu, trebuie sa indeplineasca conditiile prezentate mai sus, fara a fi necesara deplasarea acestuia la organul fiscal central.

 

            Parasca C-tin Cristian                                                   

             p.Sef administratie


 

.

 

 

Contribuabilii pot primi clarificari referitoare la noutatile legislative fiscale

 Vineri, 15.09.2017, Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud va organiza o intalnire dedicata contribuabililor pentru a oferi clarificari si indrumari referitoare la tema "Aplicarea prevederilor O.G. nr.23/2017 privind plata defalcata a TVA", la sediul institutiei, incepand cu ora 11,00.

In cursul lunii septembrie 2017 mai este programata o intalnire cu contribuabilii pe aceeasi tema, in data de 19.09.2017, incepand cu ora 13,00, la sediul institutiei din municipiul Bistrita, str. 1 Decembrie nr. 6-8.

 

          p.Sef Administratie,                Biroul comunicare

      Parasca C-tin Cristian                       Biris Maria

 

0 comentarii6517 vizualizări13 septembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0