Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Marti 26 Martie 2019 - 5996 vizitatori azi
Puterea banilor ( 6 )

In  materialul de  astazi  am sa continui  sa  va  prezint si alte  forme de  economisire pe  care le  puteti accesa daca dispuneti de  resurse banesti.  Am vorbit despre depozite normale,  despre  depozite cu  discount. Mai exista si depozite cu dobinda  variabila [adica aceste  depozite au  si o latura investitionala foarte buna, facuta de specialisti]. Am observat ca aproape  toate bancile au societati de investitii, pot sa  enumar aici printre cele  mai mari care sunt: BCR - Assetmanagment care se dizolva si se transforma in Erste-Assetmanagment, BT-Assetmanagment [de la Banca  Transilvania], recomand cu caldura aceasta societate care are numerosi specialisti in investitii, cu o parte din ei m-am intilnit si personal [la diverse intilniri] si am schimbat pareri, am profitat de sfatul lor si le multumesc. [cu toate ca in ultimii 2 ani, de  la inceputul crizei, am avut ceva divergente de opinii]. Desigur ca mai sunt o multime de alte societati, dar cum am mai spus  am enumerat pe cele mai mari  si cu care  am avut si mai am relatii de investitii. In ani de zile am acumulat o oarecare  experienta in relatia cu aceste societati, fapt care ma  indreptateste  sa  pot  sa-mi exprim o parere. Ar fi imoral din partea mea sa vorbesc de  ceva despre  care nu stiu sau am auzit doar. Sunt omul  la  care  daca: 1+1 =2, atunci nu are cum sa fie  niciodata 3.
       Deci sa revin,  aceste forme de  investitii   va pot da intr-un timp de minim 6 luni la  1 an sau peste, o dobinda net superioara  celei  bancare fixe.  Nu sunt inca destul de cunoscute, dar am observat ca in ultima perioada [cel putin la BCR], au inceput sa fie explicate oamenilor.  Mai sunt si la  BT [Banca Transilvania], dar  nu stiu de ce  nu se promoveaza  mai mult.[au  cu siguranta o politica  a lor, pe care trebuie s-o respectam]. Nu difera  foarte mult de  un depozit clasic doar atit  ca  are dobinda variabila si  evolutia  dobinzii poate  fi  observata pe  site-ul  bancii.
 Atentie  ca  BCR  transforma integral suma  economisita in unitati de fond  [care au o evolutie zilnica], iar B. Transilvania  transforma  doar  10% din suma  in unitati de fond  cu evolutie  zilnica, si  din cauza asta  daca investim sume egale  la  ambele  banci in acelasi interval de timp, vom avea randamente  diferite.[  si  de aici o intreaga serie de  nemultumiri ale  oamenilor ]. Au  aceleasi comisioane  de ridicare  si de  administrare a depozitului  ca un depozit normal.
Tot aici  tin sa  amintesc investitia  dvs.  integrala in unitati de fond  care  se pot  cumpara de  la  ghiseele  bancii .  Sunt total diferite  fata  de un depozit bancar [eu  imi place  sa  le  spun ca sunt "anticamera unei  investitii  la  bursa]  este locul  unde  obtii experienta si curajul necesar  investitiei la bursa. Aici te poti forma  ca un adevarat "luptator" si  investitor  pentru binele  tau  si  al familiei tale
 aici iei pulsul marilor transformari ale portofoliului tau investitional,
 aici  inveti cum sa-ti stapinesti emotiile  [teama, frica  dar si bucuria si  entuziasmul] .
      Am o experienta vasta  in investitia  in unitati de fond. Enumar  aici  Globinvest  [care  face  operatiuni prin   Banca Transilvania]  cu  unitatile  lor de  fond:- extraordinarul  Napoca  si  mai micul Transilvania, si BT Assetmanagment [tot din grupul Transilvania] cu unitatile lor de  fond:  Bt Clasic, Bt Index si  cu  faimosul  Bt Maxim. Le-am denumit astfel pentru ca  pentru mine acei ani [in care investeam in aceste titluri ] au fost ani de foc, adica ma culcam si ma trezeam cu ele,  analizam graficele lor, le  transpuneam pe evolutia   bursei, le transformam in puncte de  crestere  comparativ cu indicii bursieri,  faceam evolutii singulare ale fiecarui fond in parte , vedeam unde erau greselile care  le faceau  acei  administratori in calcularea cotatiei unitatii  respective [ nu erau greseli umane, erau greseli in calcularea  valorii  unitatii de fond  in functie  de  activele pe care le aveau ]  pentru ca  ei calculau aceasta valoare  la 2-3 zile in urma evolutiei bursei  si in final reuseam in proportie  de  95 %  sa  calculez  eu inaintea lor  valoarea   unitatii de  fond, si aveam timp  sa iau decizi de vinzare sau cumparare.  A fost o munca titanica [din partea mea ]  dar care si -a  aratat roadele din plin.  In aceea vreme  am ajuns  sa investesc sume  relativ mari dar sa  si  cistig   mult  intr-un timp relativ scurt.   Dar  binenteles ca  asta  a  atras  atentia si am ajuns sa nu mai pot sa investesc acolo [mi se puneau tot felul de  piedici   printre  care aceea  de-a  mari comisionul de retragere  la 15 %  din suma investita [ ceea  ce a fost   imens atunci ]   de-a  face doar 2 tranzactii  pe luna  in cazul Globinvest si  altele  printre  care  cea mai drastica  era virarea banilor  la maximul timpului permis  adica de  15  zile  lucratoare. [ cind de fapt  ei faceau la inceput virarea in aceasi zi a  retragerii -maxim 2  zile ]. Motivele acestor decizii,  erau  din punctul meu  de  vedere neintemeiate, enumar aici  doar unul care mi  s-a parut ihilar:  ca  se incearca  destabilizarea financiara  a  fondului.  Asta a  fost. Deci nu mai eram dorit[binenteles ca  nu numai eu]. Era o  disperare totala, in zilele acelea  criza  incepea sa-si arate tot  mai  mult " colti" lichiditatile  erau  in scadere drastica, toata  lumea vroia bani, bani lichizi. Toate mediile  financiare  erau  zguduite  puternic, tot ce  s-a invatat pina atunci  peste noapte  nu  mai erau  valabile. Eu   am invatat in acel an cit  in zece  ani normali.   In ziarul Bursa din aceea  vreme  se publicau  comunicate  prin a explica investitorilor de ce fac ei  asta.  Mi-au  transmis   si mie  telefonic cei de la    BTassetmanagment  noile  prevederi. Ulterior au avut scaderi  ale numarului  investitorilor  [si acum ma simt "putin" vinovat de  ceea  ce  s-ar fi putut  intimpla ], recunosc  ca nu  am crezut ca  aceasta criza va  lua  o  asa  mare amploare. Ulterior si-au dat  seama de greselile ce le-au facut si le-au remediat.
          Eu  le-am inteles atunci  frustrarea si  am  hotarit sa reduc investitiile  la 0.  
          Sfatuiesc oamenii sa foloseasca  aceste forme de investitii. [ o parte din banii lor sa mearga acolo], dar sa   fie atenti la comsioanele de restituire  fiindca  acum sint esalonate  pe perioade de  detinere: adica  la Napoca  2,5% daca se face  la mai putin de 547 de  zile, si 0  dupa, Transilvania  de  1,5%  la mai putin de 30 zile  si 0 dupa,  iar  BT Clasic  1%  la  mai putin de 90 zile si 0 dupa si  in final  BT Maxim  si BT Index  4 %  mai putin de  365  zile  si  0 dupa.  Se  observa clar ca  Transilvania  si BT Clasic  sint fonduri  la care se  mai poate specula,  dar  la  restul   se realizeaza doar  o  investitie  pe  termen lung.
Sfatul meu: investiti sume  egale  in mai multe  banci si la sfirsitul termenului  veti avea  un randament al investitiei  mediu. [in cazul in care nu v-ati hotarit la ce banca  sa  faceti aceasta investitie], si in felul asta in timp veti acumula  o oarecare  experienta si va  asigur ca in urmatorul an de investitie veti sti care  este  banca in care sa  va plasati cea mai mare parte a  banilor, fiindca in astfel de investitii  este   de  stiut ca   evolutia  trecuta  nu reprezinta  o GARANTIE  a  evolutiei viitoare. 

Anul asta lucrez la noi strategii de  investitii in fonduri [in masura timpului liber pe  care  il am ]  si  pe  care am sa vi le  aduc la cunostiinta  atunci cind va fi timpul.
          Vreau  sa ma scuzati de aceasta [poate]  lunga poveste  adevarata, dar am vrut sa arat ce implica  o viata de investitor,  cite sacrifici se fac,  cite  nopti nedormite, cita  teama , cita  incordare , stres  .......DAR  si  bucuria ,  satisfactia   care ti-o  ofera posibilitatea de-a te auto finanta , de-a  nu mai trai cu frica  zilei de maine, de  a  nu-i  mai privi cu  manie si ura pe  alesi nostrii. Deci  acest  sacrificiu a meritat, si merita  in continuare.
          Doresc sa adresez  pe aceasta  cale multumirile mele,  d-nelor  de la ghiseele bancii  pe  unde am fost,  toate sint profesioniste, ma  primeau cu  zimbetul pe buze .
Si acum   alte  sfaturi deosebit de  importante  atunci  cind va  hotariti sa  investiti:
           Nu investiti  toti  bani  in acelasi loc.[este  si o vorba batrineasca:  nu-ti pune toate  ouale intr-un singur cos]

           Faceti o  diversificare  a investitiilor dvs.  in functie de  ce  urmariti  in urma  acestei investitii, de  cit de  sigur sa  fie portofoliul  dvs. [ eu consider ca acest lucru  este f.f.f  important]  si cel  mai important  este  ca  tot timpul acest portofoliu  sa  va aduca cistig. [adica tot timpul acest  portofoliu sa poata fi lichid ], mai bine spus sa puteti avea   o  parte  din bani la dispozitia dvs. in orice moment [o  sa explic asta  mai pe indelete  in urmatoarele materiale];
           Nu  investiti  banii de  mancare, de  scoala a  copilului, banii de  intretinere a  apartamentului sau masini, bani de  rate [daca aveti asa ceva]  sau  alti bani care va sint  necesari  si  urgenti pentru  bunul mers al familiei  dvs. 
           Investiti doar ce bani aveti  in plus, bani  care va sint de prisos, sau bani pe care  daca  maine i-ati pierde  toti, viata dvs.  ar decurge la fel ca inainte [adica normal].
           NU investiti  bani imprumutati, este poate  prima regula  de  baza, si ca sa  fiu mai pe intelesul  cititorilor  este  ca  si cum ti-ai  taia craca  de sub picioare.
 
            Respectati  banii:  este o lege  nescrisa care vad ca  se  degradeaza  la noi in tara.  Vad in marele nostru Supermarket ca  de  altfel si in altele  o multime  de  bani [monede  ] pe  jos, si vad cum oamenii calca  cu nepasare  pe  ei.  Este inacceptabil, este  ca si cum ai calca  stagul  unei tari in picioare, nu se   poate asa ceva.  Acel  "mic"  banut  este  simbolul nostru  [al tari]  si  daca  nu  stim sa-l  respectam atunci  nu vom sti si nu vom putea niciodata  sa  avem bani. Fiindca  un banut  cu un banut  fac doi +  alti  doi =  4 ..........iar 100 de banuti  fac 1 leu.

E un lucru simplu, dar  in Romania de astazi lucrurile  simple, sint cele mai complicate  si sint cel mai greu  de inteles.  Dar  le vom intelege  atunci cind aceasta  criza  va "musca " serios  din buzunarele  noastre, dar  ma  tem ca atunci va fi prea tirziu. Atunci vom invata  pe  "pielea"  noastra  ce Putere are  un banut.        Sincer  imi doresc  sa  nu  se  ajunga  acolo, dar dupa cum vad ca evolueaza  situatia  financiara si  sociala din tara noastra.....
 
         In  urmatorul  meu material  am sa  va  arat  si ultimele  4 forme  [posibilitati]  de investitie, ca dupa  aceea   sa  formam impreuna  un portofoliu adecvat fiecarui  tip  de  investitor   !!!

 Adrian R. V.

0 comentarii2121 vizualizări16 septembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0