Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Sambata 08 August 2020 - 6430 vizitatori azi
Modificari si completari aduse Codului de procedura fiscala precum si Codului fiscal.

Avand in vedere modificarile si completarile aduse Codului de procedura fiscala precum si Codului fiscal, prin  Ordonantele Guvernului nr. 29 si nr. 30 din 31 august 2011, publicate in M.O. Partea I nr. 626 respectiv nr.627 /2.11.2011, Directia Generala a Finantelor Publice - BN, va invita sa participati la intalnirea de lucru pe aceasta tema, organizata in data de 15 septembrie 2011, incepand cu ora 11.00, care se va desfasura in sala de sedinte, la sediul DGFP - BN, str. 1 Decembrie, nr.6-8, etaj I, cam.11.

            In cadrul intalnirii se vor prezenta si unele aspecte privind depunerea in sistem electronic a declaratiilor fiscale, cu precadere a  declaratiei unice - formular 112 - privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, model aprobat prin Hotararea Guvernului nr.1397/28 decembrie 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.897/31.12.2010.

            Pentru informatii suplimentare, ne puteti contacta la telefon 0263/210661 int.904 sau 0263/210624, D-na Mester Georgeta - Comp. Metodologie Asistenta Contribuabili.

           De asemenea , va rugam sa adresati telefonic la numerele indicate mai sus,   s-au in scris la adresa de e-mail asistenta.bn@mfinante.ro, intrebarile dvs. pe aceasta tema, in vederea formularii si comunicarii unor solutii documentate in cadrul intalnirilor.

           Va asteptam !

                                          p. Director executiv,

                                    Ec. Cicioc Dorina Sanda

 

 

 

            Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Bistrita-Nasaud, informeaza contribuabilii ca prin OG nr. 30/2011, se aduc importante modificari si completari Codului fiscal, si se reglementeaza unele masuri financiar fiscale, cum ar fi:

 Reglementarea dreptului de depunere trimestriala a D112 - Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, precum si plata obligatiilor aferente, respectiv pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, pentru care se datoreaza impozitul si contributiile, incepand cu obligatiile lunii octombrie a.c., pentru urmatorii contribuabili:

a)                            asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice, cu exceptia institutiilor publice, care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

b)                            persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar  mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

c)                             persoane juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

d)                            persoane fizice autorizate si intreprinderi individuale, precum si persoane fizice care exercita profesii libere si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.

Contribuabilii care au obligatia, potrivit legii, de a depune trimestrial declaratia D112, incepand cu veniturile lunii octombrie 2011, trebuie sa depuna la organul fiscal competent o declaratie de mentiuni, pana la data de 30 octombrie a.c., pentru modificarea vectorului fiscal la impozit pe salarii si contributii sociale prin declararea perioadei fiscale trimestriale.

Totodata, persoanele si entitatile care au obligatia depunerii trimestriale a declaratiei pot opta pentru depunerea lunara a acesteia. Optiunea se manifesta prin depunerea la organul fiscal competent a unei declaratii privind optiunea, pana la data de 31 ianuarie inclusiv.

Atentie! Pentru declaratia aferenta trimestrului IV 2011, optiunea de depunere lunara trebuie comunicata organului fiscal competent pana la data de 25 septembrie 2011 inclusiv.

Contribuabilii care au, potrivit legii, obligatia depunerii trimestriale a declaratiei D112, dar au optat pentru depunerea lunara a acesteia, pot reveni la regimul de declarare trimestrial prin depunerea unei declaratii privind optiunea pana la data de 30 ianuarie.

De asemenea, contribuabilii prevazuti la lit. a), b) si c) care  se infiinteaza in cursul anului, aplica regimul trimestrial de declarare incepand  cu anul infiintarii daca, odata cu declaratia  de inregistrare fiscala, declara ca in cursul anului estimeaza un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv si, dupa caz, urmeaza sa realizeze un venit total de pana la 100.000 euro.

 Generalizarea datei de 25 a lunii ca data limita de depunere a declaratiilor si realizarea platilor de catre contribuabili pentru principalele situatii prevazute de Codul fiscal, astfel:

Declaratia 112 se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza impozitul si contributiile sau pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza impozitul si contributiile, dupa caz, termene valabile si pentru efectuarea viramentelor privind impozitul si contributiile aferente.

 Atentie! Declaratia recapitulativa 390 se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, in care au avut loc operatiuni exigibile din punct de vedre a TVA si pentru care exista obligatia intocmirii Declaratiei recapitulative (fata de 15 potrivit reglementarilor anterioare).

  Declaratia anuala privind impozitul pe profit se depune pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator, (fata de 25 aprilie potrivit reglementarilor anterioare), respectiv 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul, pentru  organizatiile nonprofit si contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura. Termene valabile si pentru efectuarea platii impozitului pe profit aferent.

 Declaratiile privind impozitul pe venit 200 si 201, se depun pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului (fata de 15 mai potrivit reglementarilor anterioare).

 Reglementarea unui regim juridic special al penalitatilor de intarziere aferente creantelor fiscale principale esalonate la plata.

 Conform acestui regim, pe perioada de esalonare a obligatiilor fiscale principale si a eventualelor dobanzi aferente acestora, penalitatile urmeaza a fi amanate la plata in vederea anularii daca esalonarea la plata se finalizeaza conform graficelor de plata stabilite de administratia fiscala. In acest regim se include si un procent de 50% din majorarile de intarziere corespunzator componentei de penalitate din continutul majorarii de intarziere.

 Incurajarea platii voluntare a obligatiilor fiscale restante la 31.08.2012, prin:

                           - anularea penalitatilor de intarziere aferente acestora cu conditia platii voluntare a obligatiilor principale si dobanzilor aferente acestora, pana la 31.12.2011;

- reducerea cu 50% a penalitatilor de intarziere in cazul platii obligatiilor principale si dobanzilor aferente acestora, pana la 30.06.2012;

Masura se aplica si pentru un procent de 50% din majorarile de intarziere corespunzator componentei de penalitate din continutul majorarii de intarziere, aferente obligatiilor fiscale stinse prin plata sau compensare.

 Baza legala:

            - O.G. nr. 30/2011, pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar fiscale , (MO nr. 627 din 02 septembrie 2011);

    p.DIRECTOR EXECUTIV,

     Ec. CICIOC DORINA

0 comentarii2275 vizualizări13 septembrie 2011
rss 2.0
rss 2.0