Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Vineri 10 Iulie 2020 - 16428 vizitatori azi
Vineri, 30 septembrie a.c., termen limita pentru rambursarea TVA pentru importuri si achizitii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene in anul 2010

Directia Generala a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud reaminteste contribuabililor persoane impozabile stabilite in Romania ca, vineri, 30 septembrie a.c., este termenul limita pentru depunerea solicitarilor privind rambursarea TVA achitate pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii, efectuate in alt stat membru, in anul 2010.

In articolul de mai jos, prezentam in sinteza procedura de rambursare a taxei.

Bunurile si serviciile care fac obiectul rambursarii TVA

Bunurile si serviciile achizitionate pentru care se poate solicita rambursarea TVA sunt: combustibil, inchiriere de mijloace de transport, cheltuieli legate de mijloacele de transport, taxe rutiere de acces si taxa de utilizare a drumurilor, cheltuieli de deplasare (cu taxiul sau mijloace de transport public), cazare, servicii de catering si restaurant, acces la targuri si expozitii, alte bunuri livrate si servicii prestate.

Depunerea solicitarii

Rambursarea se efectueaza in baza unei Cereri de rambursare a TVA pentru persoanele impozabile stabilite in Romania - formular 318, care se depune in format electronic la organul fiscal competent din Romania (unitatea fiscala unde solicitantul este inregistrat ca platitor de impozite si taxe), prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Pentru completarea Cererii de rambursare a TVA pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, formular 318, contribuabilii trebuie sa detina un certificat digital calificat obtinut in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica de la furnizorii acreditati si sa se inregistreze pe portalul ANAF.

De retinut! Cererea se considera ca a fost depusa in conditiile in care solicitantul a furnizat toate informatiile/documentele cerute.

Perioada de rambursare

Perioada de rambursare este de maximum un an calendaristic si de minimum 3 luni calendaristice. Cererile de rambursare pot viza insa o perioada mai mica de 3 luni, in cazul in care acestea reprezinta perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic.

In cazul in care cererea de rambursare vizeaza o perioada mai mica de un an calendaristic dar mai mare de 3 luni, cuantumul TVA pentru care se solicita o rambursare nu poate fi mai mic de 400 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare.

Cand cererea de rambursare se refera la o perioada de rambursare de un an calendaristic sau la perioada ramasa dintr-un an calendaristic, cuantumul TVA nu poate fi mai mic de 50 de euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare.

Important! Organul fiscal competent din Romania nu inainteaza cererea statului membru de rambursare in cazul in care, pe parcursul perioadei de rambursare, solicitantul se incadreaza in oricare dintre situatiile: nu este persoana impozabila in sensul TVA; efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii care sunt scutite de TVA fara drept deducere; beneficiaza de scutirea pentru intreprinderi mici.

*Baza legala: Ordinul presedintelui ANAF nr. 3/2010 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA, achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania, pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii, efectuate in alt stat membru, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 32/15.01.2010; pct. 491 din Hotararea Guvernului nr. 1620/2009 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927/31.12.2009; Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 429/31.07.2001; Ordinul ministrului Economiei si Finantelor nr. 858/2008 privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 242/28.03.2008. 

 

   p.DIRECTOR EXECUTIV,

             Ec. CICIOC DORINA SANDA

 

 

 

 

 

                                           INVITATIE

              In atentia contribuabililor persoane juridice si fizice,  Stimata doamna/Stimate domn,

            Avand in vedere modificarile si completarile aduse Codului de procedura fiscala precum si Codului fiscal, prin  Ordonantele Guvernului nr. 29 si nr. 30 din 31 august 2011, publicate in M.O nr. 626 respectiv nr.627 /2.09.2011, Directia Generala a Finantelor Publice - BN, va invita sa participati la intalnirea de lucru pe aceasta tema, organizata in data de 23 septembrie 2011, incepand cu ora 11.00, care se va desfasura in sala de sedinte, la sediul DGFP - BN, str. 1 Decembrie, nr.6-8, etaj I, cam.11.

            In cadrul intalnirii se vor prezenta si unele aspecte privind depunerea in sistem electronic a declaratiilor fiscale.

            Pentru informatii suplimentare, ne puteti contacta la telefon 0263/210661 int.904 sau 0263/210624 - Comp. Metodologie Asistenta Contribuabili.

           De asemenea , va rugam sa adresati telefonic la numerele indicate mai sus,   s-au in scris la adresa de e-mail asistenta.bn@mfinante.ro, intrebarile dvs. pe aceasta tema, in vederea formularii si comunicarii unor solutii documentate in cadrul intalnirilor.

            Va asteptam !

                                             p. Director executiv,

                                    Ec. Cicioc Dorina Sanda

2 commentarii2163 vizualizări20 septembrie 2011
rss 2.0
rss 2.0