Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Luni 06 Iulie 2020 - 5600 vizitatori azi
Economia romaneasca va creste, mult peste media din zona euro.

Dupa apatia care a caracterizat piata de capital in 2011, inceputul acestui an a stat sub semnul a  ceea ce se intimpla in Europa  si in Lume. Cel mai asteptat emitent al Bursei de Valori Bucuresti [vorbesc aici de FP  Fondul Proprieteatea] a produs cateva schimbari importante in piata, de la lichiditate pana la ierarhia jucatorilor din piata.

Profitul Fondului Proprietatea (FP) a crescut anul trecut cu 19%, la 543,8 milioane lei (128,3 milioane euro), iar activul net a scazut cu 5,6%, la 14,465 miliarde lei (3,348 miliarde euro). Fondul a inregistrat in 2010 un profit net de 456,1 milioane lei, iar la 31 decembrie 2010 avea un activ net de 15,328 miliarde lei. Cea mai mare parte a profitului de anul trecut a provenit din dividendele pe care Fondul le primeste de la companiile unde este actionar. Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat in 13,778 de actiuni cu o valoare nominala de 1 leu.

De ce vreau sa aduc inca odata atentia asupra acestui Fond este pentru ca , Guvernul este obligat prin lege ca pana la finalul anului sa listeze la bursa pachete de minimum 5% din actiunile a 19 companii controlate de stat, care se gasesc in portofoliul Fondului Proprietatea (FP). Va reusi statul sa respecte angajamentul asumat? Luni, 9 ianuarie, a fost publicata in Monitorul Oficial legea care spune ca pana la finalul acestui an statul trebuie sa finalizeze demersurile pentru admiterea la tranzactionare la bursa a unor pachete de minimum 5% din actiunile companiilor controlate de stat la care Fondul Proprietatea (FP) este actionar minoritar. Este  o  informatie importanta , dar mai spun odata va reusi Staul sa respecte angajamentul?  

 Teoretic, listarea celor 19 companii ar fi benefica pentru toata lumea. Practic, insa, acest angajament asumat prin lege este aproape imposibil de onorat in primul rand din cauza ca statul nu are timp ca pana la finalul anului sa pregateasca toate aceste listari.

 Pregatirea unei listari dureaza cel putin sase luni, insa se poate ajunge si la un an (din momentul inceperii procedurilor de selectie a intermediarului pana la inceperea ofertei). Deci se pune intrebarea: de ce se promite ceva care cu siguranta nu se  va respecta ? Aceasta Guvernare ne-a obisnuit cu aceste practici dar .....aceasta promisiune pune practic mediul de afaceri intr-o situatie jenanta. In orice caz  aceste companii pe care Statul intentioneaza sa le listeze  sint din punct de vedere financiar societati solide, mari  dar.......sint 90 % capusate de Guvernele care s-au succedat pina acum. Ar exista un procent spun eu de 10 % ca aceste listari sa se produca anul asta pentru simplul si singurul motiv, acela  ca nu prea se mai poate capusa ceva de acolo sau vor sa dea un semnal de normalitate  financiara si bursiera. Vom vedea !!

Care sunt vectorii mult asteptatei revolutii? Cand se vor lista marile companii de stat? Care sunt solutiile pentru dezvoltarea pietei de capital? Cum se vede piata de capital romaneasca prin ochii strainilor? Ce s-a schimbat fata de anul trecut?

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile carora le vom cauta raspuns in urmatoarea perioada , oricum si cu aceasta promisiune si fara 2012 fi un an dificil din punct de vedere   financiar. Economia romaneasca va creste, mult peste media din zona euro. Din fericire, in acest an guvernul va investii mai mult si vom avea loc de cresteri , si raspunsul este unul singur :  este an electoral si atentie deja au inceput promisiunile electorale .Va  rog sa va uitati atent  la piata ruseasca, turceasca, nord-africana, si de ce nu chinezeasca. Vor fi bani multi in piata, mai ales cea americana, araba, china, etc care nu-si vor gasii locul  acolo la ei acasa.  Acum este momentul sa le oferim plasamente. In orasul nostru exista persoane care cred si simt ca, colaborarea cu aceste tari va fi cheia si viitorul. Nu pot decit sa le urez  mult succes , noroc si ..........Felicitari !!!!

 

 

Material realizat de Adrian R. V.  (cu texte citate din Z.F.) 

0 comentarii2492 vizualizări15 ianuarie 2012
rss 2.0
rss 2.0