Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Joi 25 Aprilie 2024 - 14587
Notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare. Declararea castigurilor din transferul titlurilor de valoare .

 Directia Generala a Finantelor Publice Bistrita Nasaud informeaza contribuabilii ca pe site-ul ANAF la adresa www.anaf.ro, categoria Legislatie/transparenta decizionala a fost publicat un Proiect de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea  modelului si continutului formularului (097) "Notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare"

 Prin Ordonanta Guvernului nr.15/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 621 din 29 august 2012, a fost reglementat sistemul TVA la incasare, prin care exigibilitatea taxei se amana pana la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii, in conditiile prevazute de lege.

 Potrivit dispozitiilor art. 1563 alin.(11) din Codul fiscal, persoanele impozabile care trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare au obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei. Aceste persoane aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul.

Potrivit dispozitiilor art. 1563 alin.(12) din Codul fiscal, persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si care depasesc in cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei au obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care au depasit plafonul, o notificare din care sa rezulte cifra de afaceri realizata, in vederea schimbarii sistemului aplicat.

Pentru anul 2013, prin art.II Ordonanta a Guvernului nr.15/2012, au fost stabilite, dispozitii tranzitorii in vederea aplicarii sistemului TVA la incasare incepand cu data de 1 ianuarie 2013, de catre anumite categorii de persoane impozabile.

Astfel, persoanele impozabile a caror cifra de afaceri, realizata in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 inclusiv, nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei, au obligatia sa depuna la organul fiscal competent, pana la data de 25 octombrie 2012 inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca urmeaza sa aplice sistemul TVA la incasare, incepand cu data de 1 ianuarie 2013.

Avand in vedere prevederile legale mai sus mentionate, a fost necesara elaborarea formularului (097) "Notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare", pentru a fi depus de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, in vederea notificarii organului fiscal cu privire la aplicarea sistemului TVA la incasare sau cu privire la incetarea aplicarii acestui sistem.

 

Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ pot fi transmise in scris la Directia de Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media - cu mentiunea "Conf.Legii nr.52/2003", la urmatoarele adrese:

  • Prin scrisori la adresa postala: Agentia Nationala de Administrare Fiscala, str.Apolodor nr.17, sector 5 Bucuresti 050741 - la Directia de Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media;
  • Electronic la adresa de mail: relatiipublice.anaf@mfinante.ro
  • Prin fax la numarul: 021-319.98.57.

 

p. Director executiv,

Ec. Cicioc Dorina

 

 

 

 

 

Directia Generala a Finantelor Publice Bistrita Nasaud informeaza contribuabilii privind obligatiile declarative ale contribuabililor persoane fizice care au realizat castiguri din transferul titlurilor de valoare in trimestrul III 2012.

 Obligatie

Contribuabilii persoane fizice care au realizat castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise ca au obligatia sa declare castigurile/ pierderile nete realizate si sa plateasca impozitul pentru aceste castiguri trimestrial, ca plata anticipata in contul impozitului pe castigul net anual impozabil.

 Termen

Contribuabilii persoane fizice care au realizat castiguri din transferul titlurilor de valoare trebuie sa completeze si sa depuna formularul 225, trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare fiecarui trimestru, pe baza informatiilor (fiselor de portofoliu), transmise de intermediari, de societatile de administrare a investitiilor sau alti platitori de venit, pana la data de 5 a lunii urmatoare trimestrului, sau ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia anterioara.

Pentru trimestrul III 2012, formularul 225 se va depune pana joi, 25 octombrie a.c., inclusiv, si va cuprinde castigurile sau pierderile obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise realizate in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie a.c.

 

Completare si depunere

Formularul se completeaza in doua exemplare din care un exemplar se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa de domiciliu, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania. Pentru ceilalti contribuabili care nu au domiciliul fiscal in Romania, acest formular se depune la organul fiscal in a carei raza are domiciliul fiscal imputernicitul.

Cel de-al doilea exemplar se pastreaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia.

Atentie! Indiferent de numarul tranzactiilor efectuate sau numarul intermediarilor/societatilor de administrare a investitiilor sau alti platitori de venit prin intermediul carora au fost realizate aceste castiguri, contribuabilul va depune o singura declaratie.

Formularul 225 se poate procura direct de la unitatile fiscale teritoriale sau poate fi descarcat de pe site ul:

ANAF, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili/Toate formularele cu explicatii;

 

Baza legala: Ordinul presedintelui ANAF nr. 2.600/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 225 "Declaratie privind stabilirea impozitului reprezentand plata anticipata trimestriala in contul impozitului pe castigul net anual impozabil pentru castigurile obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise", publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 704/ 2010.

 

 p. Director executiv,

Ec. Cicioc Dorina

0 comentarii3087 vizualizări09 octombrie 2012




rss 2.0
rss 2.0