Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Marti 07 Iulie 2020 - 10258 vizitatori azi
Modificari si completari aduse Codului de Procedura Fiscala.

Directia Generala a Finantelor Publice Bistrita Nasaud informeaza contribuabilii ca,  in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 618/2012, a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 16/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala.

            Prezentam principalele modificari si completari aduse.

 Modificarile la ordinea de stingere a datoriilor, publicate in luna august, intra in vigoare de la 1 noiembrie 2012.

Printre altele, noul act normativ aduce modificari art. 115 din Codul de procedura fiscala, care reglementeaza ordinea de stingere a datoriilor. Articolul 115 stabileste ca sunt stinse cu prioritate toate obligatiile principale in ordinea vechimii lor si abia apoi se acopera accesoriile, tot in ordinea vechimii pe care acestea o au.

Practic, in cazul in care un contribuabil datoreaza mai multe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume reprezentand creante fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate datoriile, ordinea de stingere a datoriilor este urmatoarea:

1. Se sting cu prioritate toate obligatiile fiscale principale in ordinea vechimii acestora;
2. Dupa stingerea tuturor obligatiilor fiscale principale, se sting obligatiile fiscale accesorii (dobanzi si penalitati) in ordinea vechimii acestora.

OG nr. 16/2012 completeaza art. 115 cu un nou alineat, alineatul 32, care reglementeaza o exceptie de la regulile existente in privinta stingerii datoriilor.
In cazul obligatiilor fiscale de plata stabilite de organele de inspectie fiscala si al amenzilor de orice fel are prioritate la stingere obligatia fiscala sau amenda pe care o alege contribuabilul.


   p. Director executiv,

Ec. Pantea Valentin Crin

0 comentarii2443 vizualizări15 octombrie 2012
rss 2.0
rss 2.0