Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Sambata 11 Iulie 2020 - 8596 vizitatori azi
Programul de asistenta pentru generarea numarului de evidenta a platii.

Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Bistrita - Nasaud, aminteste contribuabililor ca prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1485/2012 publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.774 din 16 noiembrie 2012, au fost aprobate Instructiunile de completare a numarului de evidenta a platii pentru stingerea creantelor fiscale in cazul amenzilor si obligatiilor de plata stabilite de inspectia fiscala.

Acest ordin modifica si completeaza prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr.1870/2004 pentru aprobarea Instructiunilor de completare a numarului de evidenta a platii, cu modificarile si completarile ulterioare, motivat de prevederile art.115, alin. (32) din Codul de procedura fiscala, care reglementeaza faptul ca, in cazul obligatiilor fiscale de plata stabilite de organele de inspectie fiscala, precum si a amenzilor de orice fel, se stinge cu prioritate obligatia fiscala sau amenda pe care o alege contribuabilul. De altfel, aceasta dispozitie legala reprezinta o exceptie de la ordinea stingerii datoriilor prevazuta la art.115, alin.(1) din Codul de procedura fiscala. In scopul punerii in aplicare a acestor dispozitii legale se impune utilizarea numarului de evidenta a platii pentru stingerea creantelor fiscale conform vointei contribuabilului.

In conformitate cu prevederile pct.3 din Anexa la Ordinul ministrului finantelor publice nr.1870/2004 pentru aprobarea Instructiunilor de completare a numarului de evidenta a platii, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum a fost modificat prin O.M.F.P. nr. 1485/2012, programul de asistenta cu ajutorul caruia este generat numarul de evidenta a platii este pus la dispozitia contribuabilului pe site-ul A.N.A.F., www.anaf.ro, la sectiunea Asistenta contribuabili meniul Formulare si programe utile, submeniul Programe utile.

Numarul de evidenta a platii format prin utilizarea programului de asistenta se inscrie de catre contribuabil in ordinul de plata la rubrica «Numar de evidenta a platii» sau se comunica de catre contribuabil unitatii Trezoreriei Statului in vederea inscrierii in chitanta pentru incasarea de impozite, taxe si contributii la rubrica «Numar de evidenta a platii», in cazul platilor in numerar efectuate la ghiseele unitatilor Trezoreriei Statului.

Pentru documentele de plata, altele decat ordine de plata sau chitanta pentru incasarea de impozite, taxe si contributii, numarul de evidenta a platii se inscrie de contribuabil la rubrica «Explicatii».

 Baza legala: - Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1485/2012 privind modificarea si completarea Instructiunilor de completare a numarului de evidenta a platii, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.1870/2004, publicat in M.O. nr. 774/16.11.2012.

 

 p. Director executiv,

Ec. Pantea Valentin Crin.

 

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

0 comentarii2016 vizualizări12 decembrie 2012
rss 2.0
rss 2.0