Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Sambata 11 Iulie 2020 - 7112 vizitatori azi
Puterea Banilor 2 (14). Protofoliu de actiuni.

Asa  cum v-am promis in materialele mele anterioare, o sa intram in adevarata lume a bursei, a banilor si a adevaratei economii. Aici se decid preturi, aici se vede cit valoreaza o afacere, aici se vede cum merge Romania, fiindca bursa este [sau ar trebui sa fie] barometrul unei economii. In acest material am sa va propun un protofoliu de actiuni care sper sa satisfaca cerintele unui investitor,  adica, siguranta, lichiditate si binenteles posibile  cresteri pe viitor a valorii acestuia.  Dar ca sa fiu mai expilicit am sa va arat, ce inseamna un portofoliu. 
Deci portofoliu este totalitatea actiunilor unui investitor, este oglinda investitiilor dvs. 

Acest portofoliu este unul virtual, dar nu difera in mare masura de portofoliul care il detin eu. La  constituirea lui am luat in vedere ca sa contina actiuni solide, lichide si purtatoare  de dividende. Strategia mea este de a acumula cite putin in fiecare luna [din veniturile dvs.]  si de a fructifica anumite cresteri[adica de a marca un cistig]. Vom incerca sa si speculam anumite cresteri sau de a merge doar la dividende urmind ca inainte de data limita sa vindem 50 % din actiuni, ca mai apoi sa le rascumparam dupa data  ex-dividend,  incercind astfel sa ne protejam si sa fim cu media pe actiuni cit mai mica.  Media unei actiuni reprezinta preturile la care se cumpara in timp acele actiuni, recomandabil ca aceasta medie sa fie cit mai mica. De accea se recomanda vinzarea [atunci cind sintem pe profit], si mai apoi sa le rescumparam sub pretul de vinzare,  bineanteles daca piata si evenimentele politice, economice si sociale permit asta. Daca  nu .....atunci vom intra pe alte actiuni, sau le vom cumpara pe acelea care vom crede  si vom vedea ca nu au performat asa de bine, dar care au potential.

In fiecare saptamina sau la doua saptamini [de regula sambata seara] cind sint si eu mai liber vom actualiza acest portofoliu si vom vedea unde am cistigat, unde am pierdut si ce trebuie sa facem pe viitor, in functie de evenimentele din piata noastra sau din pietele internationale.  
Acest protofoliu nu este unul cu bani ci doar cu actiuni, adica nu am pornit de la o suma initiala, ci vreau sa arat piata in ansamblul ei, sa arat in primul rind actiunile, si cit la suta [procentual %] cresc sau scad ele intr-un anumit timp. In acest portofoliu se  va vedea valoarea unei actiuni si cine vrea poate sa-si dea seama cam citi bani putea cistiga, iar portofoliul va avea o rentabilitae [sau nu, depinde de multe lucruri]. Am vrut sa plec de la o suma initiala dar este greu si sint multe calcule, si dorinta mea este de a arata practic ce poti face cu niste actiuni, nu sa facem matematica. Cine vrea poate sa calculeze citi bani cistiga [sau pierdea] in functie de procentul portofoliului. Daca procentul este de sa spunem 5 % intr-o luna, in bani este 5 lei la 100 lei investiti, 50 lei la 1000 de lei investiti, 500 la 10.000 investiti......s.a.m.d. , in functie de citi bani are fiecare si cit este dispus sa investeasca . 
Orizontul de timp [de investitia este pe termen mediu si lung  adica minim 1  an, maxim 3] , aceasta strategie de a investi pe termen lung mi-a adus succese.

Mentionez inca odata ca acest portofoliu este unul virtual , iar daca cineva este interesat de unul real poate sa ia legatura cu mine prin intermediul acestui ziar sau sa ma contacteze, ca sa-i pot explica si arata cum se deschide un cont la un SSif din Bistrita, ce trebuie sa faca si cum sa lucreze [adica cum sa foloseasca aceea platforma] .

Sper  ca anul 2013 sa fie un an foarte bun . Si nu uitati, doar investind, veti cistiga. Deci portofoliul propus de mine este urmatorul:
SIF1[1.3690 ] ,SIF 2[1.49] , SIF 3[0.7250], SIF 4[0.9190], SIF 5[1.4970], FP[fondul proprietatea] [0.6265], SNP [petrom] [0.4705] , TEL [transelectrica][13.6] , TGN [transgaz] [219], TLV [banca transilvania][1.47] , Ebs[erste banc][101.4], Brd[9], Bio [biofarm][0.2340] ,  si Bvb[bursa de valori][22] .  Acestea sint cele mai lichide si mai valorosae actiuni cu care se mindreste BVB-ul. Preturile  sint  pe 1 actiune, si sint la cotatia  din  20 martie 2013. 

Detin aceste actiuni real si tin sa va spun ca, de la inceputul anului 2013  am o rentabilitate de circa 15 % ,sa speram ca acest trend de crestere se va mentine si pe viitor.   
Vom introduce pe parcurs si alte actiuni, dar la momente potrivite, pentru inceput pornim cu astea .
Pe parcurs  vom introduce si aur, petrol, dar prima data sa ne familiarizam cu aceste  actiuni. Sa invatam sa le avem, sa  stim ce cotatii au , sa stim ce produc ele si cum evolueaza ele  pe piata bursiera. 

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu imi  asum raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material .

Va  doresc [si imi doresc ] succes !!! 
Adrian. R.V.

0 comentarii2100 vizualizări26 martie 2013
rss 2.0
rss 2.0