Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Miercuri 27 Mai 2020 - 24540 vizitatori azi
Afaceri de succes- Astazi "S.C. TU SRL

Pregatind emisiunea saptamanala "Cash Flow-Fabrica de Bani" pe care o repornesc impreuna cu Iulis Dumitru, pe Focus TV incepand din 1 septembrie, ora 20.00, si am cautat un subiect care sa fie intersant si atractiv.Facandu-mi documentarea, am citi o gramada de stiri, de la noi si de pretutindeni, am recitit materiale economice mai vechi sau mai noi si in final am gasit o postare interesanta, ca raspuns  la un material despre vizita presedintelui Medvedev in Silicon Valley. Un "postac" cum este el numit pe web-ul romanesc a postat un mesaj, cu totul si cu totul altfel decat cele de la noi, nu tu jos cu el, f**ui, prostule si alte pilde de "inteligenta si eleganta". Voi incerca sa-l traduc si sa-l comentez pentru ca surprinde esenta unui mare adevar, perfect valabil si pentru tarisoara noastra.La o conferinta pe tema " Cum sa dezvoltam o economie bazata pe cunoastere intr-o regiune din SUA" era o sala plina cu specialisti angajati in diferite sectoare guvernamentale (bugetari cum le zicem noi). Un vorbitor, din Silicon Valley, i-a provocat pe cei din sala intrebandu-i cati dintre ei sunt specialisti (oameni de stiinta si ingineri). Aproape toti au ridicat mana. A dou-a intrebare a fost:

  • Cati dintre voi doresc sa-si deschida o afacere? La fel de multi au raspuns ca doresc.

A intrebat in continuare:

  • Cati dintre voi sunt specializati in finantarea unei firme noi? S-a asternut tacerea.
  • Cati dintre voi au experienta de marketing si vanzari? S-a asternut din nou linistea.

In cazul acesta aveti o problema, o vedeti? Din nou liniste.

  • Stiti ce trebuie sa faceti cand un start-up da faliment? Liniste totala.

Raspunsul i-a socat. Va trebui sa va mutati din localitate? Multi l-au aprobat.

Atunci ar trebui sa va mutati in California, mai ales in Silicon Valley, unde asta nu va mai fi un handicap, investitorii vor dori sa vada daca ati invatat ceva din acest esec, pentru a va finanta din nou.

O lectie importanta de antreprenoriat, atat de diferita de morala, pudoarea si demagogia cu care analizam valoarea unui antreprenor. Parca-mi suna in urechi: "Ai auzit de ala, a dat faliment, s-a dus pe copca".

Citind raportul BNR despre starea sistemului bancar din Romania, am retinut un pasaj extrem de interesant, pe care incerc sa-l reproduc:

"Procentul creditelor neperformante acordate firmelor si garantate ipotecar este mult mai mare decat al celor negarantate."  Adica bancherii de la noi s-au fript cand i-au finantat pe cei care aveau garantii substantiale.

Inteligenta miscare, exact pe dos fata de cei din Silicon Valley care, in august 1998, au finantat o firma care inca nu exista cu suma de 100.000 dolari.

Firma se va numi mai tarziu Google, a fost infiintata de doi pusti si valoreaza in aceasta seara 143, 42 miliarde de dolari. Oare cate afaceri de succes s-au pierdut la noi, pentru ca bancherii "cei inteligenti" le-au refuzat finantarea din lipsa de garantii si istoric.

Va intrebati cu siguranta, ce legatura are intampalrea din indpartata Californie, cu frumoasa noastra tara aflata  in criza. De pilde cu americanii si bancheri ne arde noua cand vom avea azi maine remaniere, motiune de cenzura, greve si criza. Basca restructurari in institutii si multa saracie.

Da fratilor, pentru ca din criza nu ne vor scoate "super politicieni" de cafenea, nici "Alba ca Zapada" nici macar un presedinte de talia " F.D.Roosevelt, Putin, Sarkozy sau chiar Bill Gates sau Roman Abramovici.", ca sa nu mai vorbim de-ai nostrii ca brazii. Din criza vom iesi prin munca, imaginatie, optimism, inteligenta, icredere in puterile noastre si iar multa munca.

Da e criza, e greu, dar am uitat repede cum era cand era cu adevarat greu.

Comentam pro si contra in fata televizoarelor cu plasma luate pe credit cu buletinul, pe fotoliile schimbate pentru ca banca avea credit 2 in 1 si postandu-ne frustrarile la calculatorul finantat cu 200 de euro de catre guvern iar vineri la amiaza mergem la tara cu masina luata in leasing. Cu 20 si putini  ani in urma nu aveam nici plasma, nici computer nici internet nici masini cu benzina, uneori nici curent sau apa calda. Cei 200 de euro (dolari atunci) te puteau duce doar la puscarie, despre week-end ce sa mai vorbim, uneori lucram si duminica iar sambata, pastele, craciunul, uneori chiar si 23 august si 1 mai erau zile lucratoare.

Da ne este greu, dar nu suntem saraci, daca ne comparam cu cei cu adevarat saraci, din Bangladesh sau Africa, suntem super bogati. Dar si pentru acesti saraci, s-au gasit solutii. Pentru asta a fost nevoie de oameni curajosi si vizionari,  cu adevarat providentiali. Unul dintre ei este bancherul laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Mohhamad Yunus. Care prin banca lui "Gramen-Banca oamenilor saraci" a inventat produse cu adevarat miraculoase, dand credite unor oameni care nu stiu sa scrie, sunt foarte foarte saraci si nu au nici un fel de istoric, pentru ca nu au avut bani niciodata. Dar banca a avut un lucru esential, garantia grupului din care fac parte clientii  si investitia doar in lucruri care sa-i ajute sa o duca mai bine. Adica o capra, o taraba la piata, sau multe alte afaceri super mici.

Care credeti ca este deosebirea dintre cei creditati de Yunus si cei creditati de bancherii nostrii moderni, europeni si super specializati?

Procentul creditelor neperformante la "Gramen Bank- Banca oamenilor saraci" este sub 1% pe cand Bancile din frumosul  nostru judet (nu il numesc asa cu rautate, pentru ca pe bune, e chiar frumos) se afla in top cu peste 11% , dupa  cum scria presa deunazi.

Ce sa mai intelegi din asta?

Trebuie sa intelegi ca, modelele de succes in lumea afacerilor nu sunt marii magnati sau firmele gigant, ci mai degraba firma "SC TU SRL", cu plusurile si minusurile pe care le avem fiecare din noi. Putem gasi ceva pe care altcineva sa doreasca sa-l cumpere si mai ales sa-l plateasca.Restul e munca. Ingredientele sunt curajul, tenacitatea, imaginatia si puterea de a incepe din nou, daca ceva nu functioneaza.

Si cel mai important lucru, in lumea afacerilor nu exista modele infailibile si nici instructiuni de folosire. Pentru restul puteti sa ma contactati la tel. 0761097074 sau pe email: cristian.munthiu@gmail.com sau pesite-ul    "7Pasi-Viata fara Datorii"-www.7pasi.net.

Pe saptamana viitoare,

Cristian Munthiu

0 comentarii4991 vizualizări01 septembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0