Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Vineri 03 Iulie 2020 - 15108 vizitatori azi
Bani murdari din piatra seaca!

Bun gasit stimati cititori ai cotidianului nostru si prieteni ai pescuitului sportiv. Abordam in numerele anterioare subiecte interesante, dedicate pescuitului sportiv,a stilurilor si nadelor, care fac deliciul acestui sport .

Fie ca vorbean de pescuitul la spinning(cu momeli artificiale),cautand in adancuri avatii argintii ,clenii zburdalnici sau dintoasele,sau alteori abordam stilul pescuitului la crap si stationar...de data aceasta ma simt nevoit sa abordez un subiect sensibil in ceea ce priveste nesimtirea unora.

Doua rauri importante, traverseaza judetul nostru si anume Somesul Mare si Sieul,care odinioara facea deliciul partidelor de pescuit.Astazi aceste ape sant pur si simplu mutilate,spre disperarea pescarilor bistriteni.Daca lacul de agrement este poluatorul numarul 1 al judetului prin deversarile haotice ,plin de namol ,de altfel colmatat la maxim ,creand in cursul sau un peisaj dezolant cu o culoare a apei cenusie,catalogandu-l un adevarat canal,pentruca rau nu se mai poate numi,dar si parca am inceput sa ne obisnuim cu ideea ca poate asa trebuie sa fie.

Din pacate lucrurile nu stau mai bine nici pe cele doua rauri mari care le-am amintit mai sus si vreau sa incep cu primul.

Raul Sieu

Conform statisticilor prin anii "60 populatia piscicola al acestui rau era de top in Europa,in special in ceea ce priveste specia scobar. Prin anii "80 se capturau frecvent somni de 20 kg. Arealul acestui rau i-si urma cursul natural,cu vaduri si "gropane"de o frumusete rara. Astazi acest rau este mutilat de la un an la altul, speciile de pesti sant intr-un regres continu,ba mai mult pescuitul pe raul Sieu nu mai este o delectare ,ba dimpotriva este un bun alimentator de stres si nervi.De ce ?Pentru ca intr-o singura zi nivelul apei creste si scade de 2-3 ori dupa bunul plac al domniilor de la MHC.

Este atat de elocvent proverbul"Scoti bani din piatra seaca"incat atat de bine se potriveste pe acest rau .Si nu vreau sa merg mai departe decat doar cu cateva zile in urma ,mai exact pe data de 10 sept 2013 in zona loc. Saratel in aval de podul rutier care traverseaza DN 15A,cand falnic si maret buldozerele,excavatoarele si rabele PRM-istului Cotutiu a carei balastiera o administreaza ,marsaluiau prin vegetatia specifica albiei,croindu-si drum de acces ,spre luciul apei ,lasand in urma o pesaigistica parca desprinsa de pe planeta Marte.

Toata actiunea a fost facuta in mare tromba cu scopul de a extrage mineralele din acest rau,cu o nesimtire iesita din comun. Dar cum pe timp de criza banii se fac cel,mai usor din piatra seaca ,balastierele inflorec precum ciupercile dupa ploaie.

Ca pescari hoinari ce suntem am sesizat prin nr unic de urgenta 112 Politia si celelalte organe competente ,respectiv Apele Romane , Garda de mediu si Asociatia care are in administrare fondul piscicol. Ramane sa ne informam care au fost masurile luate si evident va voi comunica intr-un alt articol.

Raul Somesul Mare

Daca raul Bistrita cat si raul Sieul sant compromise ,atat din punct de vedere piscicol cat si ecologic,din pacate nici Somesul Mare nu sta mai bine la acest capitol. In zilele trecute mi-am propus o partida de pescuit pe Somes in zona loc.Beclean mai exact in aval de confluenta cu raul Sieu. Este adevarat ca nu am fost prin zona de ceva timp, fapt pentru care am constatat cu stupoare si ma intrebam daca sant pe teritoriul jud.Bistrita-Nasaud pe raul Somes ...sau nu cumva am nimerit in alta zona. Aici totul s-a transformat de ceva timp intr-un biotop al balastierelor, nicidecum in unul al habitatului piscicol natural pe care il cunosteam cu ani in urma. Din nefericire in acea zona nu a mai ramas piatra pe piatra,totul este dezolant, cat vezi la unison balast,utilaje,benzi transportoare,si mult praf. Am constatat un lucru foarte important si anume faptul ,ca nu mai este nevoie sa traversezi podul peste Somes pe DN 17 , ci e mai rapid si mai usor pe podurile executate de aceste balastiere ,dupa chipul si asemanarea lor care te teleporteaza direct in Sasarm. Atunci stau si ma intreb ,cum este posibil sa deviezi cursul unui rau,sa schimbi arealul,sa construesi poduri dupa bunul plac a marelui colos COMLORELA ? Cine da avize si autorizatii si cine sta in spatele acestor afaceri murdare? Cum e posibil sa faci cu apele statului roman ceea ce vrei tu? Cine se face raspunzator de aceste dezastre ecologice? Cine reface arealul ?....Dar intr-o zi natura se va razbuna impotriva noastra ,a oamenilor . Atunci ne vom intreba oare de ce?

....Intrebari la care asteptam raspunsuri.

In incheiere doresc sa le aduc la cunostinta domniilor lor, celor care administreaza balastiere, ca noi tagma pescarilor (in jur de 7-8 mii) vom sesiza institutiile statului ori de cate ori va fi nevoie si ne vom apara apele noastre care sant mostenire de la strabunii nostrii. Ne-am saturat de batjocura adusa naturii si consideram ca ajunge. De aceea va implor sa opriti jaful de pe apele publice.

 

Esti Pescar? Esti Sportiv? Fii pescar sportiv!!!

 

Marius Rus.

1 comentariu1981 vizualizări15 septembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0