Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Oare acest proiect nu distruge posibila autostrada ?

De ani de zile in alocutiunile suporterilor variantei ocolitoare a municipiului Bistrita prin Padurea Codrisor (drum normal cu o banda pe sens) este prezentat argumentul suprem economic: "pierdem banii pentru construirea centurii Bistrita!" Dar oare, chiar asa este? Chiar pierdem 174 milioane euro daca nu construim acest drum pentru carute?

Solicitare: 

Am tot cautat si asteptat documente suport, fie nationale, fie europene, care sa ne ateste, sa ne demonstreze ca daca nu votam varianta ocolitoare prin Padurea Codrisor, bistritenii vor pierde o investitie de 174 milioane euro. Insa pana in prezent n-am gasit pe internet, sau pe surse un astfel de document.

Daca cineva il poseda, il rugam frumos sa-l faca public, pentru ca eu unul, nu doresc sa votez impotriva dezvoltarii Bistritei, insa argumentele palpabile trebuie sa demonstreze dezvoltarea, nu povestile vanatoresti ale politicienilor…

Demonstratie: 

Investigand legile de dezvoltare a infrastructurii rutiere din Romania, legi pe baza carora s-au semnat acordurile de finantare cu Uniunea Europeana si pe baza carora se aloca banii europeni, constatam:

 

1. Pe la Bistrita este prevazuta Autostrada: Reteaua de cai rutiere - Autostrazi: 1.14. Petea (cuprinde si sectiunea dintre ultima localitate si frontiera de stat) - Satu Mare - Baia Mare - Miresu Mare - Dej - Bistrita - Vatra Dornei - Suceava. In Directii de Dezvoltare prevazute in Planul de amenajare a teritoriului national - sectiunea I - retele de transport, din Legea 363/2006.

In Strategia pentru transport durabil a Guvernului Romaniei, Ministerul Transporturilor, pe perioada 2007-2013 si 2020, 2030 din martie 2008, gasim acelasi proiect de autostrada, cu mentiunea: "Tabel de concordanta privind proiectele prioritare in domeniul rutier, identificate de Romania impreuna cu Uniunea Europeana, care urmeaza a fi realizate pana in anul 2015 (si in continuare)"

Prin urmare, fondurile europene trambitate de fanii variantei ocolitoare Bistrita prin Padurea Codrisor, se dau pe baza acordurilor cu Uniunea Europeana, nu pe baza referendumurilor locale…

 

2. Varianta ocolitoare a Bistritei nu apare in Planul de dezvoltare regionala al Regiunii Nord-Vest (Transilvania de Nord) 2014-2020, care are ca obiectiv specific cresterea accesibilitatii regiunii si a mobilitatii locuitorilor, marfurilor si informatiilor, in lista orientativa a proiectelor strategice pentru infrastructura regionala de acces la reteaua TEN-T centrala si globala.

De asemenea, in acelasi plan, dupa care se acorda banii europeni, la infrastructura rutiera de conectare a zonelor cu accesibilitate redusa si de stimulare a cresterii economice, gasim:

 

3. Modernizarea si reabilitarea DJ 109F, 171 Targu-Lapus - Suciu de Sus - Rogoz - Spermezeu - Uriu (MM, BN);

 

4. Modernizarea si reabilitarea DJ 172 D Ilva Mica - Lunca Ilvei - Cosna - Vatra Dornei (BN, SV) si 10. DJ 170-A Chiuza - Dumbravita - Sita - Spermezeu (BN) (pag. 40)

Acelasi document prevede: "Soarta executarii celorlalte tronsoane [in afara autostrazilor] este total incerta in contextul concentrarii fondurilor publice alocate autostrazilor pentru axele prioritare trans-europene si nodurile cheie (nici unul neaflandu-se in regiune de pe lista adoptata de Consiliul pentru Transport al U.E.)." (pag. 40)

Concluzia este fireasca: daca documentele publice de finantare europeana si legile de dezvoltare nationala nu prevad varianta ocolitoare a Bistritei prin Padurea Codrisor, de unde vor rasari 174 milioane de euro pentru eventuala construire a acesteia? Oare acest proiect nu distruge posibila autostrada ?


 

 Prof. Florin I. Bojor. 

 

 

 

 

1 comentariu2919 vizualizări20 septembrie 2013




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Constantin
23 Septembrie 2013 - 10:38

Banii care se "pierd "chipurile, daca nu se aproba varianta dlui primar Cretu, inca nici n-au fost tipariti

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0