Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Copiii secuilor invata la istorie ca romanii le-au fost slugi.

Manualul de istorie a secuilor adresat copiilor din clasele a VI-a si a VII-a, lansat in septembrie 2012, ii invata pe copii ca romanii le-au fost "slugi", si ca in timpul Primului Razboi Mondial armata romana a devastat si jefuit magazinele si casele secuilor.

Potrivit istoricilor, manualul abunda in inexactitati, toate de natura sa alimenteze teoriile sovine care otravesc relatiile romano-maghiare.

"Este plin de inexactitati si de falsuri grosolane, cu care nici istoricii unguri seriosi nu pot fi de acord!!!", arata rectorul Universitatii "Babes-Bolyai", academicianul Ioan Aurel Pop, pentru "Adevarul".

Reprezentantii Ministerului Educatiei se spala pe maini sustinand ca publicatia nu este un manual, ci un material didactic auxiliar pentru cursul optional "Istoria secuilor" si, ca atare, nu au nicio responsabilitate in ceea ce priveste continutul si avizarea acestuia.

O analiza a acestui manual ne-a fost oferita de istoricul Marius Diaconescu, lector  universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.   Inca de pe foaia de titlu a cartii, finantate integral in Romania si dupa care vor invata copiii secuilor din scolile publice ale statului roman, suntem informati ca acesta este un "manual si ghid destinat elevilor din clasele a VI-a si a VII-a din scolile generale", elaborat sub patronajul Consiliului Judetean Harghita.

 

In prefata este reiterat caracterul stiintific al lucrarii: "Manualul trebuie sa aiba baze strict stiintifice (sa spunem clar: academice)". Pentru a conferi si greutatea politica necesara, se subliniaza ca "acest manual a fost realizat la cererea si din grija liderilor politici din judetele Harghita si Covasna". In finalul aceleiasi prefete, dupa un citat celebru din Antichitate ("zarurile au fost aruncate"), este mentionat ca manualul are un scop anume: "Cartea a pornit pe drumul propriu ca sa-si indeplineasca menirea".

Care este menirea acestui manual de istorie a secuilor adresat unor elevi de 12-14 ani? De ce este destinat claselor VI-VII? Este exact varsta la care se modeleaza constiinta, in care se formeaza Panteonul de eroi si de modele. La aceasta varsta se clarifica din punct de vedere sentimental sensul cuvintelor "iubire" si "ura".    Este varsta la care incepe sa dispara inocenta copilariei si se formeaza caracterul viitorilor adolescenti. Nu intamplator a fost ales acest segment de varsta ca public-tinta de catre promotorii acestei initiative.    Orice cititor, indiferent cat de avizat este in domeniul istoriei, poate sesiza doua directii fundamentale ale acestui manual finantat de statul roman: promovarea ideii autonomiei prin exagerarea libertatilor secuilor din epoca medievala si cultivarea unei atitudini antiromanesti. Aceasta este "menirea" manualului si, in acest scop, "zarurile au fost aruncate"!

 

Romanii - slugile secuilor

Inca din secolul al XIX-lea s-au scris sute de pagini despre originea si rolul romanilor din Secuime.  Potrivit acestui manual aprobat de Ministerul Educatiei de la Bucuresti, romanii au venit ca slugi sau iobagi ca sa ii serveasca pe secui si aici si-au gasit un camin prosper.

Din cauza rascumpararii din iobagie a secuilor de catre principele Gabriel Bethlen s-ar fi creat un vid de forta de munca necesara nobililor, "astfel, locul secuilor dezrobiti trebuia completat cu slujitori veniti din alta parte.   In conscriptia din 1614 gasim nu putini iobagi care proveneau din Tara Romaneasca, Moldova sau Fagaras din Ardeal. Colonizarea iobagilor romani in tinutul secuiesc intr-un procent semnificativ a inceput in prima parte a secolului al XVII-lea" (pag. 75, sublinierea autorilor).

Peste cateva pagini, intr-un text recomandat ca lectura, este reiterata venirea romanilor ca slugi ale secuilor: "Din secolul al XVIII-lea, cand pe proprietatile feudale secuiesti, dar si in gospodariile secuiesti libere mai instarite oamenii supusi (iobagi, jeleri, slugi) nu proveneau dintre secuii decazuti material (ca mai devreme), apar tot mai multi iobagi si jeleri romani in conscriptii" (pag. 96).    Si, totusi, daca venirea romanilor a inceput dupa 1600, oare de ce iezuitul Antonio Possevino afirma inca de la 1584 ca printre secui sunt multi romani. Sau de ce in conscriptiile militare ale secuilor, adesea invocate de acesti autori ai manualului, intalnim deseori numele Oláh (Roman)?

Jafurile si crimele romanilor in Secuime    Dupa 1916, romanii au devenit dusmanii secuilor, se spune in carte. Armata regala romana "a navalit" (beözönlött) in Transilvania, iar "teritoriile invadate de trupele romane au suferit pagube grave".    Armata romana a devastat si jefuit magazinele si casele secuilor. Au fost si "multe sute de victime civile" din randul batranilor si copiilor (pag. 135)! Autorii numesc rechizitiile specifice oricarui razboi drept jafuri daca le face armata romana, dar le considera normale daca le face armata austro-ungara sau germana.

Autorii nu argumenteaza cu nicio sursa istorica moartea acestora, pentru ca nu exista asa ceva. O alta fabulatie introdusa in carte este cea privind lagarul de prizonieri de la Sipote, din judetul Iasi. Potrivit autorilor manualului, in timpul retragerii, trupele romane au luat "in masa" localnicii ca ostatici (pag. 137).

In total, din comitatele secuiesti "un numar de 17.000 de persoane au fost internate in tabara de prizonieri de la Sipote, insa din cauza conditiilor inumane abia 3.000 dintre acestia s-au intors acasa". Lagarul de la Sipote a fost organizat pentru prizonierii de razboi si acolo nu au fost internati civili.

Posibil ca printre prizonierii unguri sa fi fost si ostasi secui, dar in orice caz nu in numar de 17.000! In lagar au murit multi prizonieri din cauza tifosului, boala care a decimat si o mare parte a populatiei civile romanesti refugiate in Moldova.  Mitul romanilor invadatori    Armata romana a intrat in Transilvania in decembrie 1918 conform unui mandat international de mentinere a pacii si dezarmare, dar si conform dorintei noilor autoritati romanesti ardelene.

Aceasta actiune este prezentata de autorii manualului ca o ocupatie si invazie romaneasca, in timp ce actiunile secuilor pe frontul antiromanesc sunt elogiate: "Initial, conducatorii armatei romane de ocupatie au colaborat cu administratia comitatelor si cu consiliile nationale unguresti, insa in scurt timp au introdus cenzura, interdictiile de circulatie nocturna si au ars presa din Ungaria" (pag. 139). Orice istoric stie ca, in conditii de razboi, restrictiile se aplica dintotdeauna si pretutindeni in lume.

Romanii, horthy si secuii.  Tot romanii sunt vinovati de criza economica izbucnita in secuime dupa septembrie 1940, cand Transilvania de Nord a fost data Ungariei de Germania nazista si de Italia fascista. Dupa evacuarea trupelor romanesti in urma arbitrajului de la Viena, "in special in Tinutul secuiesc situatia economica s-a inrautatit" prin inflatie ridicata, dificultatea aprovizionarii cu alimente si prin cresterea somajului (pag. 151).

Regimul hortist nu a integrat economia locala din Secuime in economia Ungariei, ceea ce a determinat cresterea preturilor, inchiderea unor fabrici si criza sociala.

Dar, potrivit autorilor, tot romanii sunt vinovati pentru aceste probleme: "Situatia a fost si mai mult ingreunata de actiunile de evacuare ale autoritatilor romanesti" (p. 152). Romanii au avut la dispozitie 15 zile pentru a evacua Transilvania de Nord, retragerea armatei si a functionarilor s-au facut in pripa, e greu de inteles ce anume puteau face pentru a ingreuna situatia secuilor atat de tare, incat urmele sa se resimta patru ani.    Ramanand cu analiza in sfera autonomiei, se poate remarca absenta totala din manual a oricarei referiri la anularea autonomiei secuiesti de catre guvernul de la Budapesta in 1876.

"Manualul este plin de inexactitati si de falsuri grosolane"

Rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, istoricul Ioan Aurel Pop, s-a declarat ingrozit de inexactitatile si de falsurile istorice pe care le contine manualul. "Citisem si eu fragmente din acest manual si m-am ingrozit, mai intai ca istoric. Este plin de inexactitati si de falsuri grosolane (cu care nici istoricii unguri seriosi nu pot fi de acord!!!)", a declarat academicianul Ioan Aurel Pop pentru "Adevarul".    Mai mult, acesta considera ca lozincile nationaliste si sovine din manual fac rau in principal secuilor, dar si maghiarilor.

Cine a aprobat manualul?

Responsabilitatea privind continutul si publicarea cartii despre istoria secuilor, distribuita catorva mii de elevi care au ales sa participe la cursul optional pe aceasta tema, este pasata intre autoritati.    Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca publicatia nu este un manual, ci un material didactic auxiliar, pentru cursul optional "Istoria secuilor", si ca atare nu au nicio responsabilitate in ceea ce priveste continutul si avizarea acestuia.

La nivel local, atat timp cat exista un aviz pozitiv al inspectorului de specialitate, sefii inspectoratelor spun ca nu pot solicita retragerea materialului, in lipsa unui document oficial care sa ceara acest lucru, venit de la minister, de la Academia Romana sau alta institutie avizata.   "Acel material nu a trecut pe la Ministerul Educatiei si nu are nici o aprobare de la noi, in mod gresit s-a spus in presa acest lucru. Nu stiu cine ar fi facut-o, nu am vazut materialul. Stiu subiectul, dar nu stiu ce scrie in material, insa, in orice caz nu este un manual, ca atare nu exista vreun aviz al ministerului", a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie.   Inspectorii scolari din judetele Covasna si Harghita, unde a fost editata cartea, din banii celor doua consilii judetene, spun la randul lor ca nu e datoria lor sa avizeze materialele didactice utilizate la cursurile optionale, ci doar programa acestor cursuri.

"Cartea a fost editata sub coordonarea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Harghita, editata si finantata de consiliile judetene din Covasna si Harghita. Noi nu am avut nicio interventie. Oricum, potrivit metodologiei, noi aprobam doar programa scolara", explica Keresztely Irma, sefa ISJ Covasna.  cu acordul inspectorului de istorie din Harghita

Cartea a primit totusi un aviz de la inspectorul de specialitate, de istorie, de la Inspectoratul Scolar Harghita, care considera in continuare ca respecta normele stiintifice si nu trebuie retrasa.

"Este un material extrem de util, ceva nou, un spirit nou, care arata obiectiv viata cotidiana a oamenilor de aici. Este o carte despre istoria locala, care prezinta istoria ca atare, nu e nicio abatere de la adevarul istoric, am spus asta si imi asum raspunderea pentru aceasta carte ideatic si ca metodologie si respectare a legislatiei", sustine Vanyolos Stefan Albert, inspectorul de istorie de la ISJ Harghita.

Profesorul a mai spus ca lucrarea "nu lezeaza nici demnitatea umana, nici pe cea a romanilor si este in consens cu legislatia romana si europeana", iar criticile aduse ei "sunt mai degraba de natura politica".   De altfel, si sefa ISJ Harghita este de parere ca materialul nu poate fi retras atata vreme cat inca are pe masa acest aviz pozitiv al inspectorului Vanyolos de istorie si nicio alta institutie competenta nu vine cu un contraraport.

"Insa Academia Romana ar putea fi sesizata, iar in cazul in care se constata deturnarea adevarului istoric, academicienii ar putea sa depuna si plangere penala impotriva celor care au pus lucrarea pe piata", au declarat pentru "Adevarul" surse din Ministerul Educatiei.

 

sursa: adevarul.ro

.

Material primit la redactie .

4 commentarii2989 vizualizări06 octombrie 2013




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Dan
10 Octombrie 2013 - 09:32

Ministerul Invatamantului poarta raspunderea pt toate materialele prezentate elevilor pe timpul scolarizarii lor.
Pasivitatea ministerului si a celorlalte institutii ale statului in aceasta privinta este mai mult decat condamnabila, mai ales ca s-a permis inspectoratului scolar judetean sa avizeze materialul didactic discriminatoriu prezentat la clase.

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0