Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Miercuri 08 Aprilie 2020 - 6162 vizitatori azi
10 reguli pentru munca in echipa-dupa model german.(30 de poze)

Salarii decente, munca, disciplina si conditii germane la firma Kaysser in Bistrita. Dar ce stim noi despre germani? Ca sunt harnici, destepti, disciplinati, ordonati, curati, onesti, sociabili, inteligenti, puternici, de incredere, concentrati, sobri si respectuosi iar pentru munca lor sunt platiti bine, salariul lor permitandu-le o viata decenta si un nivel de trai comfortabil, dupa toate standardele europene. Acum, toate acestea se regasesc si la Bistrita la firma germana Kaysser, specializata in confectii metalice de inalta precizie.  

 Cand vorbim de Germania, ne gandim la: Beethoven, Goethe, bere, carnaciori, Dunarea-Padurea Neagra, Bismarck, Casa de Hohenzollern, tara "sefa" din U.E., Angela Merkel, Michael Schumacher, Steffi Graf, Adidas-Puma, Planul Marshal, Volkswagen, Porsche, Audi, Mercedes-Benz dar si la nefastele "atribute" germane: Hitler, zidul Berlinului, nazism, rasa arienilor, al doilea razboi mondial si lagarele de exterminare.

 Am facut tot acest preambul pentru a descrie niste atribute ale Germaniei si a muncitorului german pentru a descrie niste perceptii sau stereotipuri foarte cunoscute in societatea romanesca, unele corecte, altele exagerate, in special cele negative. Dar scopul meu este de-a va pune in fata dragi cititori cateva aspecte reale a ceea ce inseamna o frantura de Germania adusa la Bistrita. E aici, aproape de noi, la firma Kaysser (in traducere libera ar fi - Imparat). E in municipiu, in zona fostelor hale de la Avicola. In acele spatii e o altfel de Romania, e o Romania a salariatilor ce lucreaza in ritm german, la cerinte germane, dar si in conditii si cu salarizare aproape ca in Germania. Toate acestea le-am vazut in scurta vizita la firma Kaysser cand am realizat si o scurta decumentare dar mai ales un foto-reportaj in vederea lansarii unei oferte de angajare a meseriasilor specializati in sudura de mare precizie dar si in prelucrarea metalelor.

 Dar cel mai mult m-au impresionar cele "10 reguli pentru munca in echipa" adica normele de conduita din fabrica. Acestea ar trebui scrise cu litere "de aur" in toate fabricile din Romania si U.E, iar muncitorii-salariati sa le cunoasca, sa le respecte dar si sa beneficieze de ele.

Foarte interesante sunt si "Telurile" firmei dar si "Rezultatele" toate fiind inscrise clar "pe panoul de onoare" al firmei, adica sa fie vazute de toate  lumea dar mai ales sa fie respectate.

            Da, unii oameni vor lua toate acestea in gluma, si vor spune cateva cuvinte in germana: aint-szvai-politai, halt, arbait-arbait si snel-snel-da-zis-gut, (evident ca scrise in romaneste) pentru a mai zeflenii si aceste principii in care cred germanii din Bistrita.

Dar acesta e realitatea. Vrem salarii mari, drepturi si conditii germane, atunci trebuie sa respectam si regulile si conditiile lor.

 Da stiu, ca ei castiga 2 sau 3 mii de euro lunar in Germania, iar la Bistrita nu e chiar asa. Da, dar unii sudori in argon, plasma sau operatorii la masinile de taiere cu laser se apropie de acest salariu. Iar pentru Bistrita e bine, e chiar foarte bine, fata de cele 250 de euro cat le da un patron roman sau strain in alte fabrici.  Daca la acestea mai adaugam conditii foarte bune de munca, de masa, sporuri, bonuri si multe alte mici avantaje, vedem ca pentru un salariat roman e chiar rentabil sa lucreze la firma Kaysser.

 Da, mai stiu ca unii au un singur regret, ca nu sunt specializati in sudura, dar nu se stie niciodata, pot invata acum, firma germana face si cursuri de calificare si recalificare, asa ca … "trai pe vatrai - cu sudura bine de le ai".

 

.

 

Marius Chiuzan - jurnalist liber si independent.    

.

 

 

 

 

P.S. - Firma germana H.P.Kaysser, Systemlösungen in Metall, cu sediul la Nellmersbach, in sudul Germaniei, reuseste, prin filiala H.P.Kaysser International S.R.L sa confectioneze repere metalice, respectand standardele calitatii germane la un pret avantajos. Detinand certificatul EN ISO 9001, firma produce componente si ansamble din otel, inox, aluminiu si metale neferoase, cu ajutorul dotarilor si posibilitatilor de prelucrare moderne si a sudorilor calificati si scoliti.

Conducerea firmei a fost preluata de domnul Beleczko si sotia acestuia, care sunt foarte angajati si vorbesc fluent limba germana. Angajatii firmei sunt implicati, motivati si competenti.

Masinile noi de tip Trumpf de debitare si indoire a tablei si locurile de munca moderne ofera posibilitatea de prelucrare a tablei si realizare de ansamble sudate complexe, dupa dorinta clientului. Societatea noastra asigura servicii de inalta calitate la un pret avantajos. Hala noastra este dotata cu un pod rulant care poate ridica piese sau ansamble cu o greutate de pana la 3 t.

In oferta noastra se regasesc urmatoarele modalitati de prelucrare:
• Masini de taiere CNC cu laser pana la grosimi de 20 mm,   Format 1500 x 3000 mm
• Masini de taiat profiluri pana la Ø 250 mm
• Masini de gaurit in coordonate si de filetare pana la M32
• Prese de indoit tabla pana la 180 t, 3500 m
• Echipamente de sudura otel si inox - WIG, MIG, MAG
• Tehnologii de fixare prin presare de bolturi si piulite
• Masini de virolat pana la 2 mm grosime si  1000 mm lungime
• Modelarea tablei
• Presa excentrica
• Debavurare si indreptare
• Sudura in puncte
• Slefuire si prelucrarea suprafetelor

In colaborare cu partenerii nostri va putem oferi si urmatoarele servicii:
• Prelucrari metalice pe freza si strung CNC
• Echipamente de taiere CNC-Oxigas pana la grosimi de 100 mm
• Vopsirea pieselor cu vopsea lichida si pulbere sau galvanizare La cerere, putem livra ansamble sudate si alte piese   metalice vopsite in camp  ectrostatic si lac.
• Prelucrare profile

H.P. Kaysser International S.R.L. Rumänien, 420062 Bistrita, Strada Muscatei Nr. 3 C .

Telefon +40 (0)363 401064 , Telefax +40 (0)363 401082

E-Mail: kaysserint@kaysser.de , Internet: www.kaysser-international.com

.

 

Foto - Marius Chiuzan.

 

.

0 comentarii3689 vizualizări14 aprilie 2014
rss 2.0
rss 2.0