Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 06 Aprilie 2020 - 6540 vizitatori azi
Nesimtire, furt de identitate, bani ilegali si nepasare la Orange Romania - filiala Bistrita.

De cateva luni incoace, tot mai multi cetateni sunt pacaliti sau chiar excrocati de catre firma franceza de telefonie mobila Orange, printr-o metoda relativ simpla utilizata de catre posesorii de cartele telefonice mobile Prepay. Cum in fiecare casa toti maturii si mai nou si copiii au telefoane mobile iar la noi in Ardeal majoritatea pe reteaua Orange, cetatenii s-au obisnuit sa isi cumpere cartele Prepay in special de 5 euro pentru care beneficiaza pe langa cele 2000 de minute incluse in retea si de 100 nationale si 50 de mb trafic internet si de 60 de zile in total perioada de folosire a cartelei, adica inca o luna dupa ce le expira minutele. In aceasta situatie ardelenii s-au invatat ca o luna sa isi incarce cartela si o luna nu, tocmai pentru a beneficia legal de perioada de gratie a cartelei, perioada in care folosesc celelalte telefoane din familie pentru a mai economisi ceva bani din bugetul tot mai mic al casei.

 Aceasta situatie insa a dus la o strategie mizerabila si chiar ilegala a firmei Orange care este din ce in ce mai cunoscuta si in orasul Bistrita. In fapt firma Orange observa ca utilizatorul Prepay nu isi reincarca lunar cartela (in ultimul an nu a reincarcat de mai mult de 40 de euro) si atunci trece in special atunci cand este in luna de gratie, la blocarea din centrala a cartelei Prepay Orange. Cand posesorul cartelei ajunge la reprezentanta Orange i se indruga verzi si uscate dar in special sunt 2 variante: s-a demagnetizat cartela si trebuie luata alta contra a 60 de lei ca sa nu iti pierzi numarul sau, daca nu te lasi pacalit, se trece la a doua versiune in care angajatii Orange iti spun ca ti-e defecta cartela.

In aceasta situatie desi nu este abonat avand doar o cartela Prepay anonima, angajatii Orange trec la chestionarea posesorului de cartela, practic un furt de identitate si date cu caracter personal, furt care face parte din categoria spionajului economic si a sistemului de supraveghere globala tip Big Brother. In aceste zile, un membru al familiei mele nu a mai putut fi sunat subit, practic desi era in perioada de gratie, la doar o saptamana dupa ce i s-au terminat minutele oficiale pe cartela de 5 euro, nemaiputand fi apelat de nimeni. In aceasta situatie, astazi am fost la Orange Bistrita si am cerut deblocarea cartelei cu numarul pe care l-am spus operatoarei de acolo. Trecand peste faptul ca am asteptat intr-un fotoliu mai bine de o ora, timp in care angajatii Orange se plimbau in "dorul lelei" , (povesteau despre familie sau pur si simplu nu veneau la ghiseul-masa cu publicul) am ajuns in sfarsit la o domnisoara care cu un calm prefacut, exersat bine in domeniul comercial, mi-a spus ca se poate debloca acel numar doar daca prezint o carte de identitate. I-am explicat ca desi nu este un contract intre mine si firma Orange ii pot prezenta, ceea ce am si facut, o legitimatie de serviciu cu numele meu ce are seria si numarul cartii mele de identitate. Cand credeam ca lucrurile s-au rezolvat favorabil, domnisoara a inceput sa imi mai ceara date despre CNP, domiciliu, etc. informatii care fac parte din categoria datelor cu caracter personal la care au acces doar operatorii economici acreditati. Cand am cerut sa mi se arate acreditarea firmei pentru date cu caracter personal, lucrurile s-au complicat, situatie in care am cerut sa iau legatura cu seful ierarhic superior. In cateva clipe a aparut o alta domnisoara care s-a prezentat ca fiind Maria Stef, sefa peste angajata cu care discutasem mai devreme si care a confirmat ca fara a prezenta o carte de identitate cu toate datele, (adica sa faca un furt de date personale) nu imi poate inlocui sau reconecta cartela telefonica Prepay. In acel moment am pornit telefonul meu mobil si am avertizat legal ca toate convorbirile noastre vor fi filmate si inregistrate oficial. Sefa filialei Orange Bistrita si-a exprimat dorinta de a nu fi inregistrata oficial, moment in care ca un cetatean onest ce ma consider, am intrerupt orice discutie urmand ca in zilele ce vor veni sa ma adresez Protectiei Consumatorilor si poate chiar justitiei. Trebuie sa mentionez ca domnisoara care a preluat cazul meu, la un moment dat mi-a oferit o coala alba de hartie prin care eu sa sesizez in scris conducerea centrala a firmei Orange, drept de care nu am uzat in conditiile in care m-am prelevat de dreptul meu de a nu-mi dezvalui toate datele cu caracter personal, date care sunt obligatorii cand faci o petitie legala, drept pe care mi-l rezerv actelor pe care le voi inainta Protectiei Consumatorilor sau instantei.

Am scris acest material tocmai pentru a prezenta o stare de fapt prin care cetatenii posesori de cartele Prepay sunt furati de catre firma franceza Orange de datele lor cu caracter personal prin xerocopierea cartii de identitate sau mai rau, cand li se spune ca au cartele demagnetizate, si li se mai iau bani in mod injust si ilegal.

 

Avertizez cititorii care vor pati acest lucru cu cartelele Prepay Orange, sa nu accepte sa plateasca pentru asa zisa demagnetizare si nici sa nu ofere datele din cartea de identitate, mai ales in conditiile in care cartela lor si-a pierdut functionalitatea brusc, nu a fost deteriorata, zgariata, nu a fost scapata in apa, sau alte cauze care ar putea fi imputabile doar clientului-consumator al serviciilor Orange.

Evident ca angajatii Orange de la Bistrita, (situatie ce s-a intamplat si in cazul meu) sunt bine instruiti pentru a-i pacali si chiar insela pe consumatori spunand ca cipul din cartela se defecteaza la fel ca si un bec (explicatie de-a dreptul ilara sau din diverse cauze se demagnetizeaza), fapt infirmat de catre specialistii in telecomunicatii si cunoscatorii din domeniul fizicii aplicate (cartelele SIM sunt electronice, nu magnetice sau electromagnetice, deci, nu au cum sa se "demagnetizeze").

 

 

Marius Chiuzan - jurnalist liber si independent.

 

 

P.S. Pozele alaturate sunt realizate din strada Gheorghe Sincai adica de pe domeniul public, din afara magazinului Orange si o prezinta pe sefa de unitate, domnisoara Maria Stef si operatoarea-salariata care s-a ocupat de cazul meu, asa ca aceste imagini nu incalca drepturile la imagine proprie a persoanelor vizate.

27 commentarii7315 vizualizări30 iunie 2014
rss 2.0
rss 2.0