Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Joi 09 Iulie 2020 - 17890 vizitatori azi
Constantin Brancoveanu si politicienii de azi.

Calendarul crestin ortodox romanesc consemneaza pe 16 august martiriul pentru credinta in Iisus Hristos al familiei Brancoveanu. Anul acesta se implinesc 300 de ani de la tragicul eveniment cand crestinul Constantin Brancoveanu impreuna cu fii sai Constantin, Stefan, Radu si Matei si ministrul sau sfetnicul Iananche au fost decapitati la Constantinopol.

Astazi Biserica subliniaza in mod special fermitatea credintei acestora in dumnezeirea lui Iisus Hristos si curajul de a accepta moartea pentru aceasta marturisire. Ce este impresionant la acesti martiri: erau politicieni si de aici paralela cu politicienii nostri de azi devine necesara.
Daca domnitorul Constantin Brancoveanu a domnit in Valahia 26 de ani, imediat vor fi 25 de ani de cand politicienii nostri conduc Romania. Cum era acesta si cum sunt cei de acum?
Domnia lui Brancoveanu era la confluenta intereselor Constantinopolului, Vienei, Sankt Petersburgului, dupa cum astazi noi suntem la confluenta Washingtonului, Bruxelles-ului, Moscovei si Beijingului. Brancoveanu a reusit sa transforme Valahia intr-o tara demna, Romania de azi este o colonie a occidentului, iar oriunde in lume spui ca esti roman esti vazut de mana a doua.
Domnitorul cunostea limbile importante ale timpului sau: greaca, latina si slavona, politicienii nostri de abia se descurca cu limba romana (cazul deputatului).
Voievodul desi provenea dintr-o familie care a cochetat cu puterea a urcat treptat pe treptele administratiei. Multi dintre politicienii nostri au cochetat si ei cu puterea - turnatori, informatori, ca apoi sa infiinteze un nou partid in care sa se puna direct sefi.
Constantin Brancoveanu a fost mai intai paharnic, am zice azi stagiar, apoi postelnic de rangul doi, am zice azi secretar de stat, apoi logofat, adica ministru al administratiei. Ai nostri de azi, toti se vad presedinti si directori - institutii, agentii de stat, filiale, partide, asociatii, etc.
Desi a iubit atat de mult cultura, nu si-a dat doctoratul, dupa cum cei mai multi politicieni de-ai nostri se lauda ca l-au luat, iar apoi il ascund prin sertare. El a infiintat Academia Domneasca din Bucuresti, nu pseudo-facultati in care se trece cu X-uri, servite si plicuri.
In domnia sa s-a dovedit bun administrator al avutiilor tarii, nu vanzator de fier vechi al industriei, si a reusit prin constructiile sale private si publice sa nasca un stil arhitectural eclectic ce-i poarta numele - stilul brancovenesc (imbinare intre renascentist, bizantin si baroc). Politicienii nostri reusesc sa-si faca case gen cotete megalitice si mari proiecte pe hartie.
Brancoveanu a intarit rolul domniei, adica a guvernat tara, ai nostri ne aburesc cu statul de drept, haos administrativ si-si continua afacerile personale, si aici sunt slabi, caci imperiile lor se construiesc pe coruptie si minciuna, in timp ce Brancoveanu era numit de catre dusmanii lui "altin bey" (adica printul aurului).
Domnitorul a reorganizat sistemul fiscal, iar ai nostri schimba codul fiscal aproape saptamanal nascand tot mai multa birocratie si inutilitate administrativa.
A avut relatii stranse cu Moldova si Transilvania, iar ai nostri nu pot face o conducta de gaze care sa ajunga in Republica Moldova.
Copiii lui au acceptat martiriul dovedind credinta, caracter, curaj si demnitate, copiii politicienilor nostri arata prostie, hotie, lacomie si ingamfare.
Concluzia este ca Brancoveanu s-a dovedit un gospodar desavarsit si a creat o epoca de prosperitate si de pace pentru romani. Ai nostri au creat imigratia romanilor, decadenta nationala si subjugarea economica a noastra reducandu-ne la simpli zilieri ce traiesc de pe o zi pe alta. Daca gresesc, va rog sa-mi scrieti!

Prof. Florin I. Bojor
0 comentarii2506 vizualizări16 august 2014
rss 2.0
rss 2.0