Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Joi 04 Iunie 2020 - 1944 vizitatori azi
23 August - povestea unui rege slab.

Nu sunt un nostalgic al comunismului, nici basist sau impotriva monarhiei. Din contra, consider ca instaurarea monarhiei dupa Revolutia din ’89 ar fi fost singura solutie salvatoare pentru Romania. Problema este ca regele Mihai nu a fost capabil de asa ceva… Studiind mai multi ani in Spania am vazut doua exemple de lupta impotriva regimului dictatorial franchist: Josep Tarradellas - presedintele din exil al Cataluniei si regele Juan Carlos I al Spaniei.

Cel dintai, Josep Tarradellas, presedintele catalanilor din exil intre 1954 - 1977 si al guvernului catalan dupa intoarcerea din exil pana in 1980, a reusit sa uneasca diaspora catalana impotriva dictaturii lui Francisco Franco scriind aproape 100.000 de scrisori pentru a pregati intoarcerea acasa. Celalalt, regele Jual Carlos I al Spaniei, lasat de Franco succesor al sau, a adus democratia inabusind lovitura de stat din 23 februarie 1981 si a creat credibilitatea internationala pentru prosperitatea de acum a Spaniei.

Acum revenind la fostul rege Mihai I al Romaniei pot spune ca Dumnezeu i-a dat cea mai mare binecuvantare posibila: viata atat de lunga; si totusi, analizand din perspectiva simplului spectator pe scena istoriei pot spune ca a ratat sansele pe care Dumnezeu i le-a dat, de trei ori a trecut carul istoriei pe langa el si nu a fost capabil sa se urce in el. Din pacate noi suntem cei care suferim deciziile proaste ale Regelui Mihai, adica neputinta lui.

 

Mai intai, episodul 23 august 1944 si predarea maresalului Ion Antonescu la rusi, adica tradarea si inlaturarea singurului om de care se temeau rusii, in schimbul unor promisiuni mincinoase ale sovieticilor. Sa nu ne asteptam ca dupa tradarea unor aliati, ceilalti aliati sa ne respecte, pentru ca tradatorul e vazut tot timpul tradator… Dovada clara: Romania lasata rusilor pentru 45 de ani si milioane de victime.

Deciziile regelui au insemnat pe termen lung insasi detronarea lui si a democratiei din Romania.

Apoi, anii de exil ai regelui Mihai, in care a fost incapabil sa uneasca romanii din diaspora. Imaginati-va ce credibilitate are un rege - singura alternativa - cand ii cauta si le scrie celor din diaspora pregatind intoarcerea in tara. Dar regele Mihai nu a reusit nici acest lucru. Nici macar familia nu-i vorbeste limba romana…

In cele din urma, Dumnezeu i-a dat o alta sansa dupa 1989, cand in 1992 a reusit sa ajunga in tara si a fost intampinat de sute de mii de oameni, dar si atunci frica fata de Ion Iliescu si lipsa de curaj si dorinta de sacrificiu l-au facut sa se intoarca in exil.

Concluzia e fireasca, monarhia cu siguranta ar fi salvat Romania, daca deciziile pripite ale fostului rege Mihai ar fi fost altele. Daca "istoria este un tribunal in care se judeca popoarele si natiunile" (N. Iorga) atunci, noi prin regele Mihai am pierdut acest proces.

 

Prof. Florin I. Bojor.

 

 

 

 

 

 

0 comentarii2303 vizualizări23 august 2014
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0