Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Miercuri 03 Martie 2021 - 11354 vizitatori azi
REVOLUTIA PIRAMIDELOR

ISTORIC: Istoria Egiptului a inceput cam prin anul 3.000 I.H. Istoria crestinismului este strans legata de istoria acestei tari. Egiptul a fost cucerit pe rand de Alexandru Macedon, de arabi, de persi, romani si englezi. A fost actor ii toate razboaiele arabo-israeliene: 1948, 1956, 1967,1973.

Cucerirea independentei fata de Regatul Unit si nationalizarea Canalului Suez au facut mai vizibil Egiptul pe scena politica mondiala. Egiptul a fost, in secolul XX, pivot al intereselor americane in Orientul Apropiat. De asemenea, Egiptul face parte din Liga Araba, al carei sediu il gazduieste la Cairo.

Presedintele Mubarak conduce tara din 14 octombrie 1981. El a fost pilot de aviatie, cu studii la Academia Militara "FRUNZE" din URSS. In armata egipteana a ajuns la gradul de general.

Egiptul este o republica semiprezidentiala in care puterea executiva este exercitata de guvern si presedinte. Din punct de vedere religios, populatia este musulmana. Este permisa poligamia, iar discriminarea religioasa este o constanta a regimului. Statul este secular, populatia tarii are cea mai mare rata de crestere din lumea araba si numara 78,5 milioane locuitori, din care 80 % sunt musulmani, iar 17 % copti (crestini).

Egiptul este prima tara araba care a incheiat pace cu Israelul - Pacea de la Camp David  din 1978. Analizand cateva aspecte economice se desprind o serie de concluzii.

 

Inflatia la sfarsitul anului 2010 a fost in scadere, de la 11,7% in 2009 la 10,7 % in 2010.

Ritmul de crestere al economiei a avut in anul 2010 o medie de 5,5 %. Ritmul de crestere a economiei in ultimii 3 ani a avut o medie de 7 %. Ca si Tunisia, Egiptul a fost asistat de FMI, iar dupa 3 ani de asistenta, ambele tari au fost date exemplu. Egiptul este mare importator de produse agricole. Uniunea Europeana este cel mai important partener economic al Egiptului. Exista un proiect de racordare a Egiptului la gazoductul NABUCCO cu scopul de a furniza gaze Uniunii Europene.

CAUZELE REVOLUTIEI

-         tensiunea sociala din campania electorala;

-         modul defectuos in care s-au desfasurat alegerile;

-         incercarea lui Mubarak de a asigura succesiunea prezidentiala a fiului sau, Gamal. Aceasta solutie nu este sustinuta nici de partidul lui Mubarak si nici de armata.

-         Limitarea libertatii presei.(Criticarea presedintelui se putea condamna cu inchisoarea).

    -   Precedentul Tunisian.

INITIEREA CRIZEI: La 28 noiembrie si la 05 decembrie au avut loc alegeri pentru desemnarea celor 518 parlamentari.

SCENA POLITICA SI REZULTATUL ALEGERILOR:

 - Partidul National Democrat - principala forta de sustinere a lui Hosni Mubarak, a obtinut 420 de locuri, cu 90 mai multe decat in alegerile precedente.

 - «Fratii Musulmani» - in primul tur, nu au castigat nici un loc. Ei au hotarat sa nu participle la turul doi. La alegerile precedente, au avut o pondere de 20 %.

 - Alte sapte partide au obtinut in total 16 locuri, dar nici unul dintre ele nu a reusit sa atinga pragul de 5 % care le-ar fi permis sa-si desemneze un candidat la functia de Presedinte la alegerile prezidentiale din 2011. Asadar, la alegerile prezidentiale din 2011 putea sa participe doar Hosni Mubarak. «Fratii Musulmani» au cerut dizolvarea Parlamentului si organizarea de noi alegeri, cerere careia Mubarak nu i-a dat curs.

ACTORII REVOLUTIEI :

   -    reprezentantii puterii - Mubarak si Partidul National Democrat.

-         Fratii Musulmani.

-         Armata.

-         Tineretul.

-         Mediul  politic international.

SLOGANURI : - In general au vizat revendicari ale drepturilor civile. Au lipsit lozincile de natura religioasa, fundamentalista. Multe lozinci au cerut plecarea Presedintelui Mubarak.

DESFASURARE; Dinamica si fizionomia evenimentelor nu scoate in evidenta fapte specifice. Evenimentele au izbucnit in Capitala tarii, dupa modelul European al revolutiilor. Liderul revolutiei este seful opozitiei care, nu intamplator, nu era in tara la izbucnirea evenimentelor.

Starea de asediu a scos armata in strada, dar ca toate armatele, a coalizat repede cu protestatarii. Peisajul strazii este o combinatie de protestatari si tancuri, in deplina armonie. Presedintele Mubarak, avand sustinerea evreilor, se incapataneaza sa ramana la  putere. Violenta, jafurile si distrugerile au cuprins strada.

SUA, avand o alta viziune asupra Orientului Apropiat decat in timpul lui Bush, dovedeste prudenta, echilibru si cere reforme politice. Important este semnalul dat de "Fratii Musulmani" de a nu avea intentia de a introduce fundamentalismul Islamic.

 

CONSECINTE ASUPRA ROMANIEI. Turismul romanesc in Egipt a inregistrat in anul 2010, o scadere fata de anul precedent, dar tot a reusit sa ajunga la 45.000 de vizitatori ai Piramidelor. Este posibil ca interesul turistic pentru Egipt, ca de altfel pentru tot nordul Africii, sa scada dramatic.

Tensiunea sociala din Romania, cu siguranta va avea alt curs dupa acest sir de revolutii care sunt in curs si cu siguranta, vor inflama multa lume, ca si cele din 1989. Sub ochii nostri se naste o lume noua. E mai bine sa o influentam noi pe ea, decat ea pe noi. O lume globalizata cere solutii globale.

 

ISTORIA NE INVATA CA NU INVATAM NIMIC DIN ISTORIE.

 

Col. (Rez) Gaftone Ioan

 

2 commentarii2751 vizualizări01 februarie 2011
rss 2.0
rss 2.0