Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Joi 02 Aprilie 2020 - 10186 vizitatori azi
FORUMUL DE LA DAVOS

In perioada 23 -29 ianuarie 2011, in Elvetia, la Davos, a avut loc Forumul Economic Mondial. Forumul a reunit 55 de sefi de stat si de guverne, 2.500 de economisti, directori de companii, ziaristi, artisti etc.

In acest an, criza economica a trecut in planul al doilea lasand pe primul loc discutiile despre "contaminarea politica" din lumea araba. Momentul aperceptiv, l-a constituit atentatul sinucigas de pe Aeroportul Domodedovo de langa Moscova.

Atentatul terorist transmitea semnalul ca in Rusia, investitorii straini nu sunt in siguranta si ca teroristii au libertatea de actiune nelimitata.

Evenimentele  din Tunisia si Egipt au transmis, pentru participantii la Forum, ca lumea araba este mult mai importanta ca subiect geopolitic si ca are o forta mare in a modifica sau chiar schimba arhitectura lumii. Mesajul principal transmis si totodata, receptionat, a fost ca oamenii nu mai accepta opresiunea, saracia si mai ales, distrugerea sperantelor tinerei generatii. Romania nu a avut reprezentanti la varf. Ultima participare romaneasca la acest forum am avut-o in 2003 prin Adrian Nastase si Dan Nica.

Nu imi dau seama de ce actuala guvernare nu intelege ca este mai important unde esti dacat cine esti. Nu stie sa exploateze intalnirile imporante, sa se faca vizibila si influenta in mediile de interes geoeconomic si geopolitic.

"Raportul asupra riscurilor globale" scoate in evidenta aspecte noi. El trebuie studiat cu atentie de intregul spectru al societatii, de la Presedintele Romaniei si pana la omul de rand. Documentul ofera posibilitatea unei proiectii asupra viitorului. Din nefericire, cu toate ca Ministerul de Externe are o Divizie de "diplomatie economica", nu are preocupari in acest sens. Ar fi mult mai bine pentru noi daca ministrul de externe ar fi mai putin preocupat de latura ideologica a partidului si s-ar ocupa cu mult mai mult devotament si competenta, de dimensiunea economica a diplomatiei.

 

Col. (Rez.)

Ioan  Gaftone

0 comentarii1897 vizualizări05 februarie 2011
rss 2.0
rss 2.0