Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Criza alimentara incepe sa devina realitate.

 Cresterea brusca a pretului cerealeor a amplificat dimensiunea deja cunoscuta a problemei lipsei de alimente. Prin natura ei, agricultura este un domeniu al oscilatiilor preturilor, caci productia depinde de conditiile climatice si de intentiile anterioare ale producatorului. La asta se adauga faptul ca piata cerealelor e destul de ingusta: doar 17,2 % din productia mondiala de grau se exporta, 12, 5 % din cea de porumb si 7 % din cea de orez, ceeace explica de ce orice dezechilibru cantitativ duce la mari variatii ale preturilor. La bursa cerealelor de la Chicago, si nu numai acolo, se inregistreaza actiuni de specula in proportii neintalnite anterior. Nivelul minim de doua luni al stocului mondial stabilit de FAO pentru garantarea alimentarii planetei nu mai este asigurat.

Criza alimentara ce se profileaza la orizont este agravata de simultaneitatea ei cu alte cinci crize: financiara, monetara, economica, energetica si ecologica.

Ce se petrece in Romania ? Ar fi multe de spus, dar sunt suficiente cateva cifre.
Conform Biroului de Statistica al Uniunii Europene (Eurostat) in 2007 comparativ cu 2006 preturile la produse agricole au sporit in ansamblu U.E. cu 6,5 % , dar in Romania - cu 13,8 %. La cereale in U.E. au sporit cu 49 %, dar in Romania - cu 81 %. La legume in U.E. - cu 0,4%, in Romania - cu 49 %. S-ar crede ca din aceasta au avut de castigat fermierii romani. Nici vorba de asa ceva, caci tot acolo se arata ca in Romania s-a inregistrat in 2007 aproape cel mai mare declin din U.E. al veniturilor pe cap de agricultor : - 16,1 %. Iar in timp ce intreaga lume are nevoie de tot mai multe cereale, in tara noastra dintr-un total de 15 milioane hectare teren agricol, aproape 4 milioane ha. stau in parloaga.Preturile in continua crestere la alimente au transformat orezul si porumbul in produse de lux pentru multi oameni, iar comunitatea internationala incepe sa devina tot mai constienta de gravitatea consecintelor acestei situatii.  


"Efectul transformarii a sute de mii de tone de cereale (porumb in special), de soia, de ulei de palmier etc. in combustibili este absolut catastrofic pentru oamenii infometati. Sa va dau doar cateva exemple. Pretul fainii de grau s-a dublat in ultimii 10 ani iar cel al porumbului a crescut de 4 ori. Sa presupunem ca ai o masina pe care o alimentezi cu etanol si iti umpli rezervorul cu 50 litri de etanol. Pentru a produce 50 de litri de etanol, se consuma 232 kilograme de porumb. Cu aceasta cantitate de porumb (echivalentul caloric) un copil poate trai un an de zile. Deci e o crima impotriva umanitatii sa convertesti teren agricol in care produci alimente pentru productia de biocombustibili.


Si  la noi se  petrece  un lucru sinistru , importam grau  pentru paine  si exportam biocarburanti pentru Uniunea Europeana, si noi romanii deja  simtim acest lucru  [cel  al utilizarii  unor suprafete de  teren agricol ] pentru producerea de  biocombustibil, in dauna celor pentru mancare .si va dau  un singur ex. pretul uleiului  s-a dublat in ultimul  an, si deasemenea  multe alimente s-au scumpit sau se vor scumpi in viitorul apropiat. Practic Uniunea  Europeana doreste transformarea Romaniei  intr-o  ferma de  biocombustibil, pentru  asi atinge scopul  propus ca  pina in  2020,  10 % din combustibilii  lichizi sa  fie vegetali, din  acest motiv[si nu este  singurul] am si fost primiti in Uniunea Europeana.
Situatia continua sa  se  inrautateasca, pretul  orezului  a atins niveluri  record de 50 dolari pe 100  de kilograme  in Asia. Tari exportatoare ce  Thailanda  si Vietnam au anuntat  ca  isi vor  reduce  exporturile. De asemenea  preturile  la  soia, porumb si grau inregistreaza deasemenea  cresteri substantiale  .
Deci in concluzie ce inseamna  toate astea pentru  sutele de  milioane sau  miliarde de  locuitori ai planetei [printre  care  sintem si noi] ???  un singur lucru: FOAME !!!

 

 

Adrian Raul V.

0 comentarii2905 vizualizări11 februarie 2011




rss 2.0
rss 2.0