Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Miercuri 08 Aprilie 2020 - 7226 vizitatori azi
Furtul numit Fondul Proprietatea.

La aproape douazeci de ani de la debutul procesului de restituire a proprietatilor confiscate de comunisti, autoritatile au admis, ieri, ca modalitatea prin care statul roman a incercat sa rezolve aceasta problema a fost un esec. Declaratia a venit din partea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, prezent, ieri, la o conferinta pe tema restiturii proprietatilor si a acordarii compensatiilor banesti, la care au participat oficiali din fostele state comunistesi reprezentanti ai Consiliului Europei. Ministrul Justitiei a criticat, instabilitatea politica din care a rezultat instabilitatea legislativa in domeniul restituirii proprietatilor, pe care o considera principala cauza pentru esecul tarii noastre in problema restituirii proprietatilor confiscate in timpul regimului comunist.
Pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) se afla, in prezent, 2.000 de dosare in care statul roman este dat in judecata in problematica despagubirilor. Numarul mare al dosarelor a determinat CEDO sa pronunte, in vara anului trecut, o hotarare-pilot, prin care a dat 18 luni autoritatilor noastre ca sa modifice legislatia privind restituirea proprietatilor. Oficialii nostri au constituit un grup de lucru interministerial cu scopul sa gaseasca solutii la problema despagubirilor. Tara noastra a fost condamnata, deja, in 200 de dosare, de catre CEDO.
"Grupul interministerial a ajuns la cateva concluzii, cred ca in perioada urmatoare putem prezenta aceste concluzii astfel incat ele sa fie introduse in legislatie. Cert este ca trebuie sa eliminam rapid din legislatia romaneasca toate prevederile contrare legislatiei CEDO", a mai spus, Ministrul Justitiei. Livia Doina Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a criticat lipsa de coerenta a legislatiei in sfera restituirii proprietatilor. Astfel, unele instante s-au pronuntat diferit pe cauze similare, tara noastra fiind sanctionata, ulterior, de catre CEDO. In timp ce autoritatile noastre incearca sa vina cu solutii pentru modificarea legislatiei pentru restituirea proprietatilor, un nou val de procese impotriva statului ar putea sa fie declansat de o parte dintre fostii proprietari care au fost despagubiti prin actiuni la "Fondul Proprietatea". Fostii proprietari au primit cate o actiune pentru fiecare leu pe care l-au pierdut, insa pretul actiunilor F.P. la bursa a coborat, ieri, la 0,5795 lei/actiune. In aceste conditii, o parte dintre fostii proprietari au declarat ca vor da statul in judecata ca sa obtina diferenta dintre valoarea la care au fost despagubiti si pretul la care au ajuns actiunile F.P. la Bursa de Valori Bucuresti.


Adrian Raul V.

0 comentarii1743 vizualizări19 februarie 2011




rss 2.0
rss 2.0