Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Joi 02 Aprilie 2020 - 10032 vizitatori azi
SANGELE MAI IEFTIN DECAT PETROLUL

 Traim in era postmoderna dar mentinem inca forme de feudalism si cosmetizam urmele de sclavagism. Societatea noastra este un tablou al coexistentei. Dominanta tabloului este ca viata noastra si a modelului economic se bazeaza pe hidrocarburi. Fara benzina, motorina, gaze, curent electric - viata noastra nu ar putea fi conceputa. Ele fac parte din viata noastra de zi cu zi si sunt la fel de pretioase ca si oxigenul. Le folosim ca si pe oxigen, fara sa ne mai gandim la ele.

Ne folosim zilnic de curent electric, apa curenta, de gaze, benzina, motorina, ne incalzim, folosim frigiderele si aparatura de climatizare pentru a produce frig, comunicam pe internet, prin telefon, scriem si citim pe calculator, ne tratam in spitale, scoatem banii de pe card, ne uitam la TV, ne deplasam pe uscat, pe apa si in aer fara sa ne mai gandim ca la baza tuturor este energia in diferitele ei forme. Tot ce consumam si producem, are o componenta energetica  importanta. V-ati inchipuit ce s-ar intampla daca in municipiul si judetul nostru nu am avea acces la energie decat doar pe durata unei saptamani ? Un exercitiu de imaginatie nu ar strica din cand in cand. E suficient sa evidentiez ca nu am mai putea scoate banii de pe card si nici din banca. Poti fi milionar, nu-ti foloseste la nimic. Esti ca cersetorul, numai ca acesta este invatat cu aceasta stare. Iata, asadar, de ce competitia pentru sursele de energie este atat de acerba.

Europa este civilizata si mare consumatoare de energie, iar Asia si Africa sunt detinatoare ale surselor de energie. Asia si Africa sunt producatoare de razboi, nesiguranta si pericole, iar in Europa este liniste si pace. Europa este producatoare de securitate, iar Asia si Africa sunt consumatoare de securitate. Se pune, astfel, intrebarea - cat de sigura este societatea noastra din perspectiva sursei vitale? Romania, ca stat, este dispusa  pe traseele energetice dinspre Caucaz spre Occident. Aceste trasee sunt si traseele insecuritatii, ale criminalitatii, migratiei clandestine, contrabandei, ale nesigurantei, ale teroristilor, ale fluxurilor de droguri, de arme, de marfuri, etc. In concluzie, sunt traseele relatiilor de putere intre state. Viitorul razboiului si razboiul viitorului va fi dominat de competitia statelor pentru resursa energetica.

Oare mai este cineva atat de naiv sa creada ca in viitor, Romania va scapa de razboi ? Acest lucru este exclus si daca ne mutam la Polul Nord, deoarece si acolo lupta pentru energie este in curs de derulare. Revolutiile din nordul Africii arata cat de nesigura este lumea si mai ales, cat de scumpa devine energia. Tarile consumatoare de energie din Occident fac "lucruri trasnite" pentru a obtine energia. Italia si Spania, mari importatoate de energie din Libia, fac concesii in fata lui Gaadafi, tolerandu-i crimele. Ce conteaza viata libienilor in raport cu siguranta energetica a lui Berlusconi! Conteaza la fel de mult ca si tirania din Arabia Saudita pentru americani, care, de dragul dispunerii bazelor militare in aceasta tara tolereaza orice. De dragul energiei rusesti, Germania, Franta si Italia au relatii unilaterale cu Rusia, care, de altfel, sunt neconforme cu Tratatul European.

Este mai usor sa spui Romaniei ca nu are acces in spatiul Schengen, decat sa explici nemtilor ca nu mai au motorina. Este mai usor sa tolerezi crimele lui Gaadafi, care exporta 85 % din petrol in sudul Europei, decat sa spui italienilor ca nu mai este benzina la pompa. Romania, in ecuatia energiei, a avut o prestatie de corigent. Am trimis soldatii nostri in Asia, Africa, Balcani, fara sa stim exploata economic prestatia de prestigiu a acestora. Mai rau, primul diplomat al tarii s-a zburlit, de ochii prostilor, la rusi, dar, in acelasi timp, le-a vandut industria strategica de aluminiu, in intregime si pe deasupra, le vinde energie la ALRO Slatina, care este cea mai mare consumatoare de energie din tara, la preturi de nimic. In fond, rusii au cumparat industria aluminiului si siderurgia de la noi si in schimb, ne vand gaze la cel mai mare pret din Europa. Iata, asadar, de ce cetatenii trebuie sa vada dincolo de aparente.  Este bine sa intrebam pe conducatorii politici de astazi ai Romaniei si de ce mor soldatii nostri in Afganistan, dar mai ales, de ce politicienii nu au negociat economic sangele lor ? Ii putem intreba si de ce noi platim energia electrica cu 50 % mai mult decat bulgarii ?

Cand in dialogul cu politicienii vom depasi faza cu galeata, faina si umbrela si vom ajunge la faza asigurarii resurselor energetice si la securitatea energetica a tarii, inseamna ca Romania s-a inscris pe o orbita corecta si sigura.

 

Col. (rez) Ioan Gaftone

0 comentarii2268 vizualizări28 februarie 2011
rss 2.0
rss 2.0