Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Averi si conflicte de interese. Publicam banii, casele, masinile si firmele alesilor.

An de an, pe 15 iunie, cei ce ne conduc destinele la nivel local sunt nevoiti sa isi publice averile. Uneori apar diferente mari intre precedentele si actualele. Uneori apar diferente mari intre ce declara si ce au, de fapt. Aici ar trebui sa intervina Agentia Nationala pentru Integritate, ba chiar si Directia Nationala Anticoruptie in multe cazuri. Romania Curata va prezinta grupat, pe regiuni, in opt episoade, banii, casele si firmele celor care, teoretic, muncesc pentru ca cetatenii sa o duca mai bine. Dar, in timp ce in buzunarele cetatenilor de rand nu se vede o schimbare in bine, edilii si functionarii prospera.

Romania Curata nu are pretentia ca a verificat toti alesii locali, dar cei care au bugete mari pe mana - presedinti de consiliu judetean, primari din marile orase, prefectii judetelor - se regasesc in randurile de mai jos, dar si in episoadele urmatoare.

 

Sotia primarului din Bistrita Nasaud, abonata la contractele pe bani publici.

La nivelul primarilor, edilul din Bistrita Nasaud, Ovidiu Teodor Cretu este cel care a avut cel mai mult de beneficiat de pe urma contractelor pe bani publici. Evident, nu in mod direct ci prin intermediul sotiei sale. Aceasta este doctor si detine un cabinet de medicina de familie si de medicina a muncii. Beneficiile au venit in mod constant  in ultimii patru ani, prin contracte cu institutii publice, obtinute prin atribuire directa. De exemplu, in 2011, sotia primarului, care a prestat servicii ca medic la Scoala Sfanta Maria (Liceul Tehnologic Special "Sfanta Maria") a obtinut venituri in valoare de 110.614 lei, asa cum reiese din declaratiile de avere ale edilului. In 2012, sotia lui Ovidiu Cretu a semnat alte 14 contracte de servicii de medicina muncii, cu durata de unu sau doi ani, cu gradinite, scoli, sau institutii publice, toate prin atribuire directa.

De exemplu, valoarea contractului pe un an, semnat cu DGASPC Bistrita, a fost de 26.448 de lei, iar cel semnat cu Spitalul de Urgenta Bistrita, valabil tot un an, de 20.000 de lei. In 2012, sotia primarului a avut contracte de acest gen care au totalizat 76.318 lei.

Un an mai tarziu, in 13 iunie 2014, primarul publica o noua declaratie de interese, in care sunt enumerate alte contracte ale sotiei. In document se arata ca aceasta a incheiat, in 2013, cu Spitalul de Urgenta din Bistrita Nasaud, un contract de servicii de medicina muncii, cu valabilitate de un an si cu o valoare de 24.000 de lei. De altfel, potrivit declaratiei de interese, in 2013, ea a semnat cinci contracte de medicina muncii, dintre care unul, in valoare de 1925 de lei cu Liceul Tehnologic Sfanta Maria (care este la aceeasi adresa cu Scoala Sfanta Maria, unde este si medic), unul cu Liceul Tehnologic Lechinta, in valoare de 2695 de lei, si unul cu RA Romsilva Bistrita, in valoare de 5930 de lei. Cele trei contracte sunt valabile timp de un an. Tot in 2013 a semnat si doua contracte cu doua societati comerciale, unul,  cu  SC "AQUABIS" SA (operator regional de apa, aflat in subordinea CJ Bistrita Nasaud), in valoare de 22.800 de lei, valabil timp de un an, iar celalalt cu SC "LUCRARI DRUMURI PODURI" SA (fosta Regie Autonoma de Drumuri si Poduri Bistrita-Nasaud), aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, in valoare de 6895 de lei si valabil timp de un an. Contractele cu institutii publice, obtinute in aceeasi maniera, au continuat si in 2014.

In declaratia de interese pe 2015 a primarului, sunt enumerate contractele de medicina muncii semnate de sotie in 2014. Pe lista apare LDP Security SRL (societate subordonata Consiliului Judetean, rezultata in urma desfiintarii, in 2014, a Directiei de Paza ), din nou SC LUCRARI DRUMURI PODURI SA ( 3990 de lei pentru un an), Romsilva Bistrita (8.350 de lei pentru un an), DGASPC Bistrita (26.170 de lei pentru un an), Spitalul de Urgenta Bistrita (24.000 de lei pentru un an), Aquabis SA (2.280 de lei pentru un an), Liceul Tehnologic "Sfanta Maria" (1470 de lei pentru un an).  De asemenea, au fost semnate contracte si cu Casa Judeteana de Pensii sau Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Toate contractele din 2014, in valoare totala de 96.276 de lei au fost obtinute prin atribuire directa.

Interesant este ca in declaratia de avere din 2014, primarul raporta ca sotia a obtinut, in anul 2011,  venituri in valoare de 142.687 de lei, din activitatea cabinetului de medicina muncii si medicina de familie. Culmea este ca in declaratia de avere postata zilele trecute sunt mentionate tot sumele aferente anului 2011, dar veniturile cabinetului medical al sotiei "au scazut" la 128.312 de lei.

 

Primarul si presedintele CJ, colegi de partid si vecini. Sotia primarului are de beneficiat.

Se observa cum, intre primarul Ovidiu Cretu (respectiv sotia sa) si institutiile subordinate Consiliului Judetean Bistrita exista aceasta legatura contractuala. Nu este singura, insa. Se pare ca familia Cretu este si vecina cu familia presedintelui CJ, in comuna Colibita unde nevasta primarului din Bistrita Nasaud a mostenit terenuri in 2012, iar presedintele CJ Bistrita, Emil Moldovan, si-a luat si el proprietati.

Potrivit declaratiei de avere pe 2015, publicata de presedintele CJ Bistrita, familia Moldovan Emil si Viochita a obtinut in perioada 2002-2011, prin cumparare sau cumparare si actualizare date carte funciara, mai multe terenuri  in satul amintit. Tot in Colibita, presedintele CJ Bistrita si sotia lui, care este auditor extern la Camera de Conturi Bistrita, si-au construit, in anul 2007, o casa de vacanta.

Presedintele CJ Bistrita este presedinte interimar al Organizatiei Judetene a PSD Bistrita, el demisionand din functie anul trecut, din cauza rezultatelor slabe ale social-democratilor la alegerile prezidentiale. In luna noiembrie a anului 2012, si primarul Ovidiu Cretu a demisionat din functia de presedinte al Organizatiei Municipale bistrita a PSD, motivul fiind- dupa cum relata presa locala- ca ca nu a putut impune un candidat, pe care il sustinea pentru parlamentare, in persoana directorului Colegiului National Liviu Rebreanu, Constantin Rus.

http://www.stiri-extreme.ro/

 

Material primit la redactie.

0 comentarii2961 vizualizări20 iulie 2015




rss 2.0
rss 2.0