Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Joi 28 Martie 2024 - 14587
Nevoia unei atractii turistice internationale a judetului Bistrita-Nasaud !

In ultimii ani se vorbeste aproape la toate colturile despre dezvoltarea turistica a judetului si orasului nostru. S-au facut strategii, planuri, site-uri pe internet, asociatii; s-au construit hoteluri, pensiuni, cabane, centre de informare turistica; s-au asfaltat drumuri si s-au realizat multe altele. Insa totusi nu gasim cheia turismului international sau national… Oare unde se greseste? Ce lipseste si ce ar trebui sa facem?

Zilele acestea orasul si judetul Bistrita-Nasaud a fost pentru a douazecea oara gazda Festivalului International Nunta Zamfirei. Ca in fiecare an au venit oaspeti straini din diferite colturi ale Europei, Asiei si Africii. Cu siguranta au fost tratati foarte bine de catre organizatorii evenimentului. Totusi, invitatii nu mai revin in calitate de turisti la noi…

La fel se intampla si cu alte manifestari culturale, economice, sportive sau sociale la care participa straini sau romani din alte judete. Se straduiesc organizatorii sa le ofere tot ceea ce avem mai bun, iar apoi turistii nu ne mai cauta.

Statistica oficiala ne prezinta numarul de 10.000 de turisti care ne viziteaza zona intr-un an de zile. Un numar infim pentru economia judetului si a orasului.

 

 Dezbatere publica despre atractiile turistice bistritene

Problemele sunt multiple si fiecare poate identifica macar una cu care ne confruntam. Insa marea problema a turismului nostru o reprezinta lipsa unei atractii turistice adevarate, de amploare. Avem unele obiective turistice secundare, locale insa ne lipseste o atractie majora, principala, care sa ne puna pe harta turistica mondiala si in jurul careia sa construim o adevarata economie.

Care poate fi aceasta? In general, pentru straini maxima curiozitate o reprezinta miticul conte Dracula din Transilvania. Alte localitati au fost mai destepte decat noi, zona Bran si Sighisoara infloresc turistic mizand pe aceasta poveste faimoasa desprinsa din romanul lui Bram Stoker si din filmele americane cu vampiri. Alte localitati precum Viscri, Malancrav, Valea Zalanului cu ajutorul Printului Charles au facut din conservarea patrimoniului lor o atractie turistica internationala. Satul Viscri primeste de doua ori mai multi turisti decat intregul nostru judet. Bucovina seduce prin manastirile in stil moldovenesc, patrimoniu UNESCO. Sibiul s-a concentrat pe cultura si teatru in special devenind capitala culturala europeana. Clujul s-a axat pe festivalurile de muzica contemporana pentru tineri si exemplele ar putea continua.

 

Discutie publica despre turism in Bistrita-Nasaud

Noi bistritenii ce facem? Fiecare in ograda noastra viseaza… E nevoie sa renuntam la orgolii si dezinteres pentru ca societatea civila sa organizeze macar o dezbatere publica pe tema gasirii unei singure, unice, originale, incitante atractii turistice care sa fie marca, brandul nostru si care sa aduca vizitatori la noi. Aceasta dezbatere ar trebui sa stranga la aceeasi masa a discutiilor: profesori si studenti care activeaza in domeniu; autoritati judetene; primari si reprezentanti locali; presa; patroni care au afaceri in turism si toti cei interesati.

Numai daca ne punem cu totii impreuna fara a ne crede superiori si ne straduim sa gasim o adevarata atractie turistica putem da sens in toata puterea cuvantului muncii, studiului si investitiilor facute pana acum. In caz contrar, toata energia si banii nostri au fost aruncati aproape in zadar…

 

Prof. Florin I. Bojor.

0 comentarii2884 vizualizări30 iulie 2015




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0