Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Joi 02 Aprilie 2020 - 9994 vizitatori azi
Cretu-Chereji in "batalia" bicicletelor de la Bistrita.(135 de poze)

In an pre-electoral, deoarece 2016 va aduce alegeri locale si parlamentare, pe plan local a inceput o "lupta" intre politicienii de la putere si opozitie precum si intre reprezentantii societatii civile pentru acapararea tuturor categoriilor de electorat care ar putea aduce cateva sute sau mii de voturi in plus la urmatorul scrutin. Asa se face ca in aceasta luna si in special in saptamana declarata "fara autoturism"  consacrata mijloacelor alternative, ecologice si nepoluante de deplasare, primaria Bistrita a organizat din bani publici si un tur al municipiului pe bicicleta. La eveniment au participat peste 100 de persoane in frunte cu viceprimarii municipiului Lazlo Kiss, George Avram si subprefectul Ovidiu Frent, la care s-au adaugat consilieri locali, reprezentanti ai autoritatilor publice, angajati ai primariei Bistrita dar si aproximativ 50 de biciclisti sportivi-neafiliati. Turul s-a desfasurat pe traseul - Primaria Bistrita - Sincai - Independentei - Mat, intoarcere pe Independentei - Odobescu - Parcul Municipal - Constantin Roman Vivu - Bistricioarei si Dornei.  De remarcat ca la acest tur nu au participat deloc reprezentanti ai opozitiei politice formata in speta din fostii membri PNL-PD.  Intrebati de situatia facilitatilor pentru cicloturism si in special a pistelor de bicicleta din oras, viceprimarii Bistritei au declarat ca se are in vedere amenajarea mai multor piste de bicicleta in acest scop fiind deja realizate 2 studii de fezabilitate. Mai mult, reprezentantii primariei Bistrita s-au laudat cu pista de bicicleta din Parcul Municipal si aleile pentru biciclisti din padurea Schullerwald, desi prima incepe de nicaieri si se termina niciunde nefiind realizat nici macar un metru liniar de pista in oras spre Parcul Municipal in toti cei 7 ani de mandat ai primarului Cretu. Cat priveste facilitatile pentru biciclisti din Schullerwald, acestea sunt total neadecvate, inclusiv pentru biciclete de tip mountain-bike unde se preteaza piste din pamanat sau asfaltate si nicidecum din piatra sparta netasata care provoaca dese accidente prin derapaj in special soldate cu julituri-escoriatii.

In cadrul aceleiasi luni de promovare a mersului pe bicicleta Asociatia Bistrita Civica a organizat prin Florin Chereji senior si Florin Chereji junior un alt tur al municipiului Bistrita pe bicicleta de data asta cu plecare din parcul Eminescu pe traseul: Garii - Decebal - Andrei Muresanu - Nasaudului - 1 Decembrie - Republicii - Garii - Independentei - Mat - Independentei - Odobescu - Titulescu si finish-ul in Piata Centrala. La acest tur ciclistic au participat de asemenea foarte multi bistriteni, 90-100 de persoane din care peste 50 de biciclisti sportive-neafiliati. De mentionat ca la acest ultim tur au participat si reprezentanti ai noului PNL in speta consilierii locali Alin Seserman si Mihai Sarmasa precum si consilierul judetean Robert Sigartau. De asemenea la acest tur au participat si mai multi lideri de opinie neafiliati politic si care ne-au declarat ca nu au nici o tangenta cu Asociatia Bistrita Civica sau organizatorii acestui tur, prezenta lor fiind justificata doar de dorinta de a promova mersul pe bicicleta si realizarea de piste in municipiul Bistrita.

Cele 2 tururi de bicicleta au demonstrat ca in Bistrita exista un numar mare de biciclisti, cateva mii - si aproximativ 10.000 de biciclete vandute in ultimii 25 de ani dar si ca la actiunile comune organizate de politicieni sau organizatii civice participa destul de putine persoane, majoritatea preferand sa nu se implice asteptand ca problemele sa se rezolve de la sine.

 

 

Marius Chiuzan.

 

 

P.S. - Cu toate ca sunt sceptic la capitolul realizarea de piste pentru biciclete in mandatul primarului Cretu, (dupa model occidental sau a marilor orase de genul Cluj-Sibiu-Timisoara-Brasov si Bucuresti) si eu am participat la aceste 2 tururi in calitate de jurnalist, fotografiind si intervievand participantii promovand astfel un nou mod de practicare a meseriei si anume "foto-ciclo-jurnalismul" prin surprinderea instantaneelor de pe bicicleta atat din spatele grupului de ciclisti, lateral sau din fatza in diverse momente ale turelor pe bicicleta.

1 comentariu2527 vizualizări27 septembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0