Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Vineri 10 Aprilie 2020 - 7762 vizitatori azi
SCOALA SI EDUCATIA PENTRU VIITOR ...

Despre scoala ca institutie s-au creat documente care ar putea intrece  chiar si  tomurile  din  celebra  Biblioteca  din  Alexandria.  Despre  rezultatele investigatiilor in domeniul invatamantului insa, am ramas datori generatiilor viitoare. Mai pe intelesul tuturor, s-ar traduce prin ... "mult zgomot pentru nimic". Se pune tot mai acut problema remuneratiilor cadrelor didactice si pe buna dreptate, dar ... dupa rasplata (a se citi salarii), trebuie sa vina si rezultatele muncii depuse. Ori este binecunoscut sistemul ancestral al meditatiilor la domiciliu dar acest lucru nu poate fi generalizat, mai cu seama din penurie financiara a parintilor care vor sa-si vada totusi fiul (fata) "cu o treapta mai domn". 

         Daca tot veni vorba de cei care pregatesc generatiile viitoare pentru viata, atunci sa dam putin filmul inapoi si sa ne transpunem in candidatii pentru examenele de titularizare sau de grad si sa parcurgem putin notele obtinute de respectivii.  Mi-ar  fi usor sa fac o medie  generala  pe tara, dar  tare ma  tem ca publicarea  rezultatului  socotelilor mele ar  pune  frana in calea maririi retributiilor in acest sector bugetar, iar ultimul meu gand ar fi acesta. Asa ca, incerc sa prezint un aspect al rezultatului unui sistem de invatamant pe care noi nu-l putem nici macar imita (evit sa folosesc cuvantul COPIA).

         In aceste zile mi-a fost dat sa-mi revad nepotii traitori in Germania. Unul in clasa a patra, iar celalalt in clasa a saptea. Aflandu-se in vacanta de toamna (ei au inceput scoala in 12 august), au profitat de cele doua saptamani sa-si revada amintirile din vacanta de vara petrecuta in Romania. Timpul favorabil excursiilor ne-a permis sa refacem o parte din traseele din muntii pe care micutii le-au strabatut in vara. 

          La una din descinderile spre Colibita, acest Las Vegas al Romaniei, am oprit la Prundu Bargaului pentru "aprovizionarea" obligatorie cu doua sticle de borviz autohton. Sotul stiind ca operatiunea va dura putin, a lasat motorul masinii in functiune, dar surpriza mare am avut-o la revenirea in masina. Dupa cateva minute de liniste, probabil necesare sotului pentru a-mi pune pe tapet cele intamplate, am aflat cu stupoare despre apostrofarea soferului de catre nepotii aflati in masina.

          Totul a pornit de la intrebarea nefireasca pentru sot, "de ce nu opresti motorul bunicule"? Justificarea venita prompt din partea bunicului facea trimitere la consumul redus de combustibil in timpul relantiului motorului. Ba mai mult, acesta si-a completat raspunsul spunand ca electromotorul este cel care se uzeaza mai repede, iar oprirea motorului presupunea inca "o cheie" ! 

          Bomba abea acum avea sa explodeze - "da, dar motorul in functiune POLUEAZA atmosfera si macar cand poti, sa nu faci acest lucru" - a fost replica piticilor care AU INVATAT LA SCOALA acest lucru. 

          Am schimbat repede subiectul care mi-a dat insa de gandit pana dincolo de Colibita, dar  ma mai misca inca si am incercat spre linistire sa revad scene in care piticii autohtoni  trasi de maneca de catre parinti trec cu 20 metri mai sus sau jos de semaforul acompaniat de "zebra".

          Cat despre poluarea mediului nici vorba!!!

 

            Anda Orban .

0 comentarii1939 vizualizări09 octombrie 2015
rss 2.0
rss 2.0