Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Vineri 10 Aprilie 2020 - 7514 vizitatori azi
Legea vanzarii terenurilor agricole, un act de tradare nationala.

Confederatia Asociatiilor Taranesti din Romania (CATAR) critica dur noile modificari aduse de Ministerul Agriculturii la legea vanzarii terenurilor agricole, pe care le califica drept "un act de tradare nationala". CATAR considera ca legislatia, limitarea accesului la creditare si imposibilitatea accesarii de fonduri europene de catre majoritatea fermierilor romani ii pun pe acestia intr-o situatie grava, de concurenta neloiala fata de straini, care au, astfel, acces neingradit la piata funciara din Romania, unde sunt practicate inca preturi foarte mici la achizitia de terenuri, comparativ cu preturile din restul Europei.

Iata mai jos pozitia CATAR, cu privire la legea vanzarii terenurilor agricole catre straini:

"Eliminarea limitarii la 100 de hectare a suprafetei ce poate fi detinuta de straini, a cunostintelor in domeniul agricol sau a avizului Comitetului judetean creeaza conditiile necesare disparitiei neamului romanesc.

Ungaria, Polonia, Bulgaria au tratat acest subiect cu extrema fermitate in interes national. Sunt tari in lume unde este practic imposibil sa achizitionezi teren ca cetatean strain, desi bogatia naturala a mediului nu se compara nici pe departe cu biodiversitatea existenta la noi in tara. Israel de exemplu.

Legea care reglementeaza tranzactionarea terenurilor agricole romanesti trebuie sa faciliteze accesul fermierilor romani (persoane fizice, juridice, asociatii, cooperative agricole) si tinerilor fermieri romani la resursa principala - pamantul - cu scopul de a asigura suveranitatea alimentara a Romaniei, ocuparea fortei de munca, distributia judicioasa a resurselor naturale ale tarii catre cetatenii ei cu precadere, pentru a reduce decalajele intre Romania si celelalte tari ale Uniunii Europene la nivel social, economic si ecologic. Aceste trei criterii stau la baza asigurarii sustenabilitatii dezvoltarii, subiect atat de dezbatut la nivelul intregii Europe.

Posibilitatile romanilor de a accesa finantari bancare sau europene pentru achizitia de terenuri este practic nula in comparatie cu posibilitatile strainilor. Costurile de imprumut in Romania sunt de trei-patru ori mai mari decat in restul Europei sau in restul lumii occidentale. Accesul la finantari europene este mult mai anevoios in Romania. Toate aceste diferente situeaza fermierii romani, taranii nostri, in dezavantaj competitiv net fata de cumparatorul strain. De aceea, daca acceptam vanzarea de pamant strainilor inseamna ca acceptam sa disparem din istorie!

Romanii trebuie sa stie care este structura proprietatii la nivelul intregii tari. Cat din terenurile Romaniei mai este detinut de romani si firme romanesti si cat de altii, avand in vedere ca centrele de putere economica mondiala sunt extrem de interesate sa achizitioneze terenuri in Romania. Aici facem referire in special la China si tarile arabe. Aceasta responsabilitate revine Guvernului Romaniei prin Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

CATAR si Alianta ROPAC au transmis ministerului optiunile fermierilor romani cu privire la principiile care trebuie sa stea la baza Legii vanzarii terenurilor, dar si a Legii comasarii terenurilor si Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, program obligatoriu pentru Romania (cu finantare europeana sau nu), daca toti ne dorim eliminarea saraciei, reducerea decalajelor, dezvoltare durabila, conservarea biodiversitatii, eliminarea riscurilor climaterice, supravietuirea nationala".

 

Material primit la redactie.

0 comentarii2506 vizualizări19 noiembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0