Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Miercuri 01 Aprilie 2020 - 13932 vizitatori azi
Parcarile pot salva viata centrului istoric?

Romanii sunt mari iubitori de masini, iar bistritenii nu fac exceptie de la aceasta "regula"! Succesul supermarketurilor de la noi din oras se datoreaza si faptului ca au oferit locuri de parcare. Deja in limbajul colocvial al bistritenilor gasim pentru un punct de intalnire expresia: "in parcare la Lidl, Kaufland, Billa, etc." Inclusiv inchiderea supermarketului Carrefour s-a datorat lipsei spatiilor de parcare.

Daca solutiile sunt pentru oameni si nu oamenii sunt pentru solutii, inseamna ca reclamatiile inregistrate de micii comercianti din zona centrala de deschidere a pietonalului din Bistrita trebuie analizate si ele.

 Desi, la Referendumul din 2013 acelor bistriteni li s-a inchis usa in nas de catre Primaria Bistrita. Aceasta a decis sec, prin interpretarea votului popular sa nu gaseasca si pentru ei solutii, ci sa le inchida gura…

Dar daca vrem bine comun si viitor la Bistrita nu trebuie sa intram in dualismul: invingatori si invinsi, ci in solutii pentru majoritate si solutii pentru minoritate.


Posibile solutii pentru regenerarea vietii comunitatii bistritene in centrul orasului:

 Problema 1. Sens unic pe str. Sincai si str. Dornei. Solutia: circulatie in ambele sensuri.

Daca ai de ajuns la Primaria Bistrita sau la vreo alta institutie din centru, inseamna ca trebuie sa ocolesti jumatate din oras si apoi o alta jumatate din oras ca sa iesi. Transformarea strazilor Sincai si Dornei in strazi cu circulatie pe ambele sensuri este o maxima necesitate intr-un oras care se sufoca.

 Odata deschisa aceasta circulatie pe ambele parti ale carosabilului se pot parca masinile paralel cu strada, fara ca trotuarul sa fie invadat de ele. Astfel, se creaza spatiu de plimbare si lumea poate vedea vitrinele magazinelor.

Odata facuta parcarea paralela cu strada se pierd locuri de parcare fata de formula actuala (sistem spic), insa ele se vor compensa prin rezolvarea urmatoarei probleme.

 

 Problema 2. Masinile angajatilor din institutii (Primarie), a patronilor de afaceri si a angajatilor privati. Solutia: 2 parcari pe str. Lupeni.

Nu poti spune oamenilor ca de maine sa nu mai vina cu masina la lucru, caci comoditatea, moda sau necesitatea ar demonstra contrariul, insa le poti cere sa nu parcheze masina in usa institutiei sau a propriului magazin, ci in cele 2 parcari de pe strada Lupeni.

Una deja exista, insa nu este foarte accesibila, deci e nevoie de 2 cai de acces noi din Bulevardul Republicii prin extinderea sensului giratoriu existent: intrare (terenul de langa Liceul de Servicii) si iesire (pasaj fostul Cinema 23 August).

Insa lipsa de interes a Primariei Bistrita pentru accesul la spatiile de parcare a facut ca terenul de langa Liceul de Servicii sa nu fie cumparat pentru comunitate si de curand s-a turnat fundatia unei clinici stomatologice.

Ca atare, macar pasajul de la fostul cinematograf ar putea deservi accesul la parcarea de pe str. Lupeni. Mai mult, gradinile invecinate ar putea fi cumparate spre a mari si mai mult parcarea existenta.

Cealalta parcare se poate deschide tot pe strada Lupeni in spate la Biserica Romano-Catolica (cumparare sau inchiriere).

 

Problema 3. Pietonalul. Decizia Referendumului din 2013 spune clar: nu se deschide circulatiei auto.

Solutia: o noua parcare pe terenul liber de la intersectia str. Zorilor cu str. Vasile Alecsandri si reabilitarea pasajului IX pentru a se ajunge imediat pe pietonalul strazii Liviu Rebreanu.

 

Problema 4. Piata Centrala. Se pare ca multi bistriteni doresc reabilitarea Pietii Centrale, acum ramane de vazut formula aleasa. Insa indiferent de proiect, parcarea in acea zona si teatrul (cortul) de vara vor disparea. De asemenea, fluxul de circulatie pe str. N. Titulescu si G. Cosbuc cu intersectare in Piata Centrala trebuie sa continue.

Solutia: O noua parcare in curtea Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta al Primariei Bistrita de pe str. C. Dobrogeanu Gherea si schimbarea sensului de circulatie pe str. Ciprian Porumbescu. La care se poate adauga inclusiv terenul liber din intersectia celor doua strazi, unde deja multi cetateni isi parcheaza masinile.

In timp ce, pentru actiunea eficienta in situatii de urgenta a respectivului serviciu comunitar nici nu este indicata actuala locatie.

Astfel vorbim de 4 parcari in centrul vechi al Bistritei care impreuna cu proiectul parcarii de pe strada Bistricioarei ar putea aduce viata din nou in centrul Bistritei.

 

Prof. Florin I. Bojor

0 comentarii2380 vizualizări30 ianuarie 2016
rss 2.0
rss 2.0