Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 25 Mai 2020 - 5058 vizitatori azi
Parcul Culturii Urbane din Bistrita.

Cred ca majoritatea bistritenilor au observat cum tot mai multi tineri pleaca definitiv din Bistrita, unii merg la studii si nu se mai intorc, altii dupa ce termina aici scoala pleaca in strainatate sau in alte localitati. Motivele sunt complexe, insa radacina este una singura: tinerii nu vad viitor la Bistrita si considera orasul nostru un catun mort.

Problema e atata de mare incat in ritmul acesta in cativa ani Bistrita va fi un oras de pensionari. Atunci, ma intreb: ce facem ca tinerii sa iubeasca orasul nostru?

Solutia: Parcul Culturii Urbane din Bistrita

Ce ar trebui sa cuprinda un astfel de centru dedicat tinerilor in societatea actuala?

1. Sala de concerte pentru muzica alternativa;

2. Sala acoperita pentru skatepark;

3. Sala de expozitie pentru creatia artistica moderna si contemporana;

4. Sala Expo pentru targuri, prezentari de moda, evenimente;

5. Spatiu Graffiti - expozitie permanenta;

6. Sala Forum pentru dezbateri publice;

7. Atelier de reciclare si reintrebuintare a lucrurilor;

8. Atelier de micro-gradinarit (Gradina din apartamentul tau);

9. Casa democratiei:

a. Spatii de birouri pentru asociatii dedicate tinerilor, de implicare civica, de constiinta sociala;

b. Biblioteca urbana - centru de informare si documentare;

c. Centru de consiliere si orientare scolara: Profu, prietenul tau!;

10. Parcare multifunctionala pentru evenimente  in aer liber (drifturi, tuning, moto extrem, etc.);

11. Tribuna.

 

Unde s-ar putea face un astfel de centru postmodern?

Pana in 1989, de dupa stradutele de peste linii incepea zona industriala, acum doar cainii fara stapan, cautatorii de fier vechi si forta naturii mai stapanesc aceasta zona la 15 minute distanta de mers pe jos de Primaria Bistrita. Fostele spatii industriale: Proditerm, Teraplast, Redivivus, etc. fie s-au mutat, fie au dat faliment.

Si dintr-o data Consiliul Local si noi toti avem la dispozitie o infrastructura care poate readuce viitorul la Bistrita, care daca este bine utilizata ii poate face pe tineri sa-si iubeasca orasul si sa nu mai plece definitiv.

 

Mai precis?

Imensele hale din spatele sediului Jandarmeriei, parcarea alaturata si o cladire de 7 etaje construita recent, toate insumand peste 5 hectare sunt baza ideala pentru a face din Bistrita o capitala a tinerilor din tara si strainatate.

Cui apartine aceasta infrastructura si ce se intampla cu ea?

Proprietarul, SC. Redivivus SRL este in insolventa si aproape 50 de creditori ii cer sa-si plateasca datoriile, intre care inclusiv Primaria Municipiului Bistrita.

 

Cine ar putea cumpara proprietatea si cat ar costa?

Multi ani la rand s-a incercat pe unul dintre terenurile alaturate (ale fostului CPL) sa se gaseasca o finalitate rentabila (cartier rezidential) si nu s-a gasit.

Abia dupa expansiunea Leoni, aceasta companie internationala si cel mai mare angajator al judetului a cumparat terenul si astazi se ridica o noua fabrica Leoni. Deci, o alta companie mare nu va veni, caci in zona nu are unde sa gaseasca forta de munca.

 

Ca atare, numai o institutie a statului poate sa cumpere o astfel de locatie, iar cum la masa creditorilor sunt atatia de multi care isi vor banii, se intelege de le sine, ca se vor multumi cu un pret scazut ca sa mai recupereze ceva din pierderi. Daca nu, colosul de beton va fi acolo si peste zeci de ani, iar creditorii nu vor primi nimic.

De unde are bani Primaria Bistrita sa cumpere o astfel de proprietate?

Din vanzarea instalatiilor nefolosite de ani de zile ale SC. Proditerm S.A. Bistrita aflate in administrarea Primariei Bistrita.

Daca merita tinerii nostri un astfel de parc al culturii urbane, numai dumneavoastra puteti spune!?

 

Prof. Florin I. Bojor

 

0 comentarii2443 vizualizări12 februarie 2016
rss 2.0
rss 2.0