Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Vineri 10 Aprilie 2020 - 8428 vizitatori azi
Cum oprim vinderea Romaniei pe bucati ?

In multe privinte, felul nostru de a fi este cam asa, despre un lucru care ar putea fi periculos pentru noi si pentru altii spunem: Ei, nu o fi chiar asa! N-o sa ni se intample chiar noua! Hotarat, nu va fi in defavoarea noastra.
Lucrurile par asemanatoare si in ceea ce priveste vanzarea pamantului agricol al tarii. S-a auzit ca se vinde pamant strainilor si fiecare dintre noi s-a gandit ca locul acela este undeva in Banat, in Baragan, departe de noi ca o alta tara. Si vine momentul in care ajunge la noi vestea ca deja este vanduta 40 la suta din suprafata agricola a tarii, stirea ne trezeste ca dintr-o betie, in care am intrat "desi nu am fost loviti nici cu pumnul in plex, nici cu palma peste fata", vorba presedintelui Basescu. Am fost la unison inspaimantati si fiecare ne-am intrebat: Ce se intampla, domnule, daca lucrurile merg in continuare astfel?
Explicatiile rapide au fost ca pamantul nu-l duce nimeni din Romania si ramane tot al tarii. Nu trebuie sa-l duca nicaieri, numai sa nu mai fie controlat de romani. A fost cumparat pentru productie agricola sau pentru a fi vandut la pret mai mare cand piata permite. Unii presupun ca exista tari din sudul continentului in care persoane particulare sunt incurajate sa cumpere teren agricol, pentru ca, intr-o perioada nu prea indelungata, in zona de origine s-ar putea ca desertificarea sa creeze mari probleme agriculturii locale si atunci sa rezolve altfel lucrurile, adica sa produca in Romania pe terenurile lor si sa exporte acasa. Dupa anumite estimari, 40 la suta din teritoriul agricol al Romaniei ar insemna echivalentul judetelor din Moldova, si daca lucrurile merg in continuare astfel, se pare ca nu ne asteapta deloc o situatie roza. 
Circula informatii cum ca pamantul din Romania este foarte ieftin in comparatie cu suprafetele din tarile occidentale. Pentru achizitionarea acestui pamant, se spune ca bancile (n.r.- straine) ar da imprumuturi cu dobanzi mici, poate chiar fara dobanda, situatie in care cumparatorul roman nu poate sa se afiseze pentru a concura. 
Dupa opiniile multora, romanii sunt in situatia in care au fost candva palestinienii: taranilor saraci le-au fost cumparate suprafetele de pamant, cu conditia ca ei sa plece din acel loc, si in momentul in care s-au trezit, au constatat ca tara le era cumparata in cea mai mare parte. Au trebuit sa plece si, astfel, populatia evreiasca a putut sa se instaleze pe pamantul stramosilor, pierdut atunci cand, invingand, romanii i-au obligat sa plece, sa-si ia lumea in cap. Si unde mergi, cand nu ai tara ta?
Intamplarile din istorie sunt adesea foarte asemanatoare si s-ar putea ca noi sa ne trezim intr-o situatie identica celei in care s-au trezit palestinienii, cel putin in anumite zone ale tarii. Atunci, cei 20 de milioane ne vom retrage in munti, vom trai din mana cereasca si privitul rasaritului de soare, deoarece am crezut ca vanzand din pamantul stramosesc ne putem cumpara maruntisuri.
Nu este o filosofie a intelege ca pamantul tarii nu-i de vanzare. Cum de vecinii nostri ungurii inteleg, iar noi il dam pe apa sambetei? Cum de germanii le-au cerut grecilor sa le vanda din insule?! Dupa aer, pamantul este cel mai important pentru tara, iar reducerea suprafetei de vanzare catre straini la 500 ha si alte conditii nu stopeaza aceasta ciuma, ci doar o tergiverseaza.
Printr-o lege, trebuie stopata total vanzarea, indiferent ce vor spune hraparetii din UE. Daca, avand tara, trebuie sa emigram? Dar cand pamantul in care produci pita si mamaliga va fi al altora, ce ne vom face? Cum recuperam ceea ce e pierdut si cum oprim total vinderea Romaniei pe bucati?  Cum oprim vinderea Romaniei pe bucati?

 

Victor Stir

 

0 comentarii6272 vizualizări08 decembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0