Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Sambata 28 Martie 2020 - 13746 vizitatori azi
Biserica ortodoxa rezista la Nimigea si in minoritate.

Sfintele sarbatori de Paste au fost un prilej de reafirmare a credintei de catre toti crestinii din lume, mai ales ca acestea au fost sarbatorite la aceiasi data de cele doua mari biserici surori-ortodoxa si catolica.

Dar Invierea Domnului nostru Iisus Hristos a fost si un prilej pentru unii crestini ortodocsi de a-si reafirma credinta si apartenenta la biserica lor stramoseasca chiar daca locuiesc in zone, sate, unde ortodocsii sunt minoritari.

Este si cazul localitatii Nimigea de Jos din comuna Nimigea, unde convietuiesc 3 etnii in proportii aproximativ egale: romani, maghiari si romii-tigani.

In noaptea de Inviere, biserica ortodoxa din Nimigea a fost arhiplina, deoarece sute de credinciosi au dorit sa fie partasi la slujba de inviere si la miracolul Luminii, lumina luata de la preot dupa ce a fost adusa special de reprezentantii Mitropoliei Clujului, de la Ierusalim.

Slujba de inviere si toate celelalte sfinte taine oficiate de Paste au fost inca un motiv de afirmare a romanitatii si ortodoxiei intr-o localitate unde romanii sunt minoritari iar biserica ortodoxa trebuie sa supravietuiasca alaturi de biserica reformata maghiara dar mai ales in fata expansiunii culturilor penticostale si baptiste la care au aderat unii romani dar mai ales romii-tigani.

 

 

 

Marius Chiuzan.

0 comentarii1680 vizualizări27 aprilie 2011
rss 2.0
rss 2.0