Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Vineri 26 Aprilie 2024 - 14587
De la jertfa lui Dumnezeu pentru oameni la dainuirea jertfei oamenilor pentru Dumnezeu.

Preot Vasile Rus, Organizatia anticomunista "Garzile Libertatii" din Delureni. Editura "George Cosbuc, Bistrita, 2018. Comunismul a fost o boala distructiva adusa in tara noastra de tancurile sovietice. Ca ideologie, el si-a propus sa realizeze - zice-se - "visul de aur al omenirii". Scopul acesta insemna desfiintarea exploatarii omului, egala impartire a bunurilor, disparitia religiilor, telul urmarit fiind obtinerea "omului nou" care, insa, s-a dovedit a fi o utopie. S-a vrut sa se ajunga la renuntarea chipului divin din semen recurgandu-se la teroare, la spionarea aproapelui, la minciuna, abolirea vechilor traditii. A fost desfiintata Monarhia, despartita Biserica de Stat, laicizat invatamantul, dupa care s-a trecut la anihilarea intelectualitatii tarii. S-a ajuns pana acolo incat masinile Securitatii au adunat in lagare si inchisori mii si mii de oameni: preoti, profesori, avocati, mosieri, plugari fruntasi. Nu putem sa nu ramanem infricosati si astazi de anii grei de osanda a celor condamnati. Cand inchisorile politice au devenit neincapatoare, coloniile de munca, lagarele de munca fortata si pana la intinsul Canal Dunare-Marea Neagra si-au indeplinit rolul lor sinistru.

Fie ca este vorba de acest spatiu tortionar sau despre Pitestiul, Aiudul, Gherla, Sighetul (si alte asemenea) cu mormintele fara cruce sau a celor impuscati pe dealuri, margini de sate si paduri, adevarate fabrici de omorat suflete nevinovate romanesti, toate demasca fata nevazuta a socialismului bolsevic.

Inca o data se dovedeste ca parintele si prietenul meu, Vasile Rus, parohul ortodox din Nepos, a avut fericita idee de a mai scoate la iveala si a inchina o (alta) carte "amintirii jertfei si suferintei membrilor organizatiei anticomuniste Garzile Libertatii din Delureni (comuna Urmenis, in timpul respectiv facea parte din judetul Mures), judetul Bistrita-Nasaud.

Judetul Bistrita-Nasaud se numara printre judetele de "frunte" (daca se poate spune asa) unde au activat miscari anticomuniste, dar a caror conducatori si membri au cazut jertfa pe altarul libertatii si iubirii de Dumnezeu. Amintim aici (printre atatea alte multe exemple cunoscute si necunoscute de multi) de:

- Liga Nationala Crestina cu liderii ei: locotenentul Leonida Bodiu din Poiana-Ilvei, primarul Toader Dumitru din Rebra (bunicul parintelui Vasile Rus) si Burdet Ioan din Rebrisoara care au fost impuscati la data de 24 iunie 1949 pe Dealul Crucii. Dupa 60 de ani de la savarsirea crimelor, in ziua de 24 iunie 2009, ramasitele pamantesti ale celor trei martiri au fost reinhumate in Cimitirul din municipiul Bistrita, cu onoruri militare, dupa ce au fost descoperite in mormantul comun din Dealul Crucii, in urma actiunii de cautare a gropii comune, in zilele de 27 si 28 aprilie 2009, de un colectiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) condus de arheologul de aleasa omenie, Dr. Gheorghe Petrov.

- Morosanul Gheorghe Pasca care a actionat la poalele Muntilor Tiblesului, incepand cu anul 1952, de la hotarele comunei Romuli pana pe Valea Bichigiului.

- Martirii regimului comunist din Halmasau (comuna Spermezeu): Cristurean Vasile - 19 ani, Caienar Simion - 23 ani, Caienar Valer - 23 ani, Ioan Pop - 23 ani, Petrut Constantin - 25 ani si Gavrila Burzo - 65 ani.

- Tanarul Tahas Flore din Sangeorz-Bai.

Cartea fiind prefatata de autor, este impartita in doua perioade: 1948-1952 si     1953-1964, urmeaza apoi un capitol intitulat "In prezent" cu marturii al celor care si-au mai adus aminte de cele intamplate, apoi firestile concluzii. Mai este in carte si un capitol cu actele facsimile dupa documentele-marturie de la CNSAS, incheind cu fireasca bibliografie necesara oricarui demers istoriografic.

Perioada 1948-1952 este structurata astfel:

- Constituirea organizatiei Garzile Libertatii din Delureni

- Primele sedinte si recrutarea membrilor

- Arestarile din 1949 si fuga lui Alexandru Stupinean

- Tovarasia cu Alexa Catinean

- Arestarea lui Alexandru Stupinean

Perioada 1953-1964 cuprinde:

- Arestarile din 1953

- Condamnarea lui Alexandru Stupinean si a sustinatorilor sai

- Decretul 310 din anul 1964.

Trebuie spus ca in anul 2018 toti membrii organizatiei nu mai sunt in viata. Urmasii lor au facut demersurile necesare la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) pentru a intra in posesia "dosarelor-marturisitoare", aceasta dorinta implinindu-se in anul 2017. Ele au fost incredintate parintelui Vasile Rus pentru a scrie povestea lor. Imi permit si eu, autorul acestor randuri, sa depun marturie, ca mi-au trecut prin mana cateva documente de la arhivele din Cluj care dovedeau lupta acestor martiri pentru libertate, daruindu-le familiei prin intermediul parintelui.

Prin toata aceasta munca, care stiu ca nu este deloc usoara, parintele a scos in evidenta faptele de curaj ale acestor oameni care au ramas si vor ramane vesnic intiparite in memoria colectiva a comunitatii din Delureni. Dar si a tuturor romanilor oriunde s-ar afla. Curajul lor nu a fost, nu trebuie sa fie uitat, pentru ca au marturisit pentru adevar si libertate in anii grei ai bolsevismului, platind cu ani grei de temnita.

Nu-i de mirare ca in acel secol trecut, in care diavolul luand chipul comunismului sub diferite chipuri precum Petru Groza, Gheorghiu-Dej, Sadoveanu, Pauker, Luca, Nicolski, Draghici, Turcanu, Patriciu, Ceausescu, Postelnicu, Iliescu si atatia altii, au instaurat acea perioada de teroare manifestata cu bata, dar si cu condeiul, pentru a-si intretine obrazul gros al nesimtirii. Cartea parintelui se inscrie in vasta epopee istorica si spirituala a rezistentei crestine anticomuniste din Romania secolului trecut. Si totusi, se tinde, se doreste de catre urmasi acestor personaje sinistre pentru istoria noastra, adica lastarii lor, sa cultive in sufletul opiniei publice de astazi uitarea sau desconsiderarea trecutului recent anticomunist. Si ca exemplu, cel mai concludent - zic, este refuzul celor "cu obraz gros care cu cheltuiala se tine de poporul roman", trimisi de natia romana in forul suprem al tarii, votand impotriva instituirii Zilei Luptatorului Anticomunist din Muntii Romaniei (da, am scris cu litere mari, ca merita). Sau sa fim in ton cu vorbele recente rostite de parintele Necula la Bistrita: "ii cam doare in spit pe tovarasii de luptatorii anticomunisti!".

Privita din toate punctele de vedere, cartea de fata expune, parca are ca model,  istoria israelitilor care au ratacit patruzeci de ani prin pustiu pana ce Domnul i-a condus in Tara Sfanta.

Mesajul cartii se dovedeste a fi un elogiu al celor care s-au straduit cu pretul vietii lor sa nu intineze demnitatea romaneasca de totdeauna.

Nadajduim ca acest demers al parintelui isi va aduce si el mica lui contributie la mai dreapta pomenire a martirilor romani ai secolul 20, care ne-au reamintit pe viu si cu litera de sange, in acest tarziu al istoriei, stiindu-se despre crestinism ca s-a nascut din jertfa lui Dumnezeu pentru oameni si a dainuit prin jertfa oamenilor pentru Dumnezeu.

 

Alexandru Daraban. 

0 comentarii3332 vizualizări13 mai 2018




rss 2.0
rss 2.0