"Nu de singuratate ma tem. Mi-e frica de ce as putea face singur in singuratate. Singuratatea in doi in schimb e remarcasbila, sublima, geniala " - Gabriel Petru Baetan.
De la 5 martie, 2020, ne-am instrainat de lume , si ne-am cufundat siliti de imprejurari in faimoasa singuratate in doi , multumind Bunului Dumnezeu ca ne-a dat sanatate, putere si posibilitatea de a fi impreuna sot si sotie , doi oameni cu sufletul cat zarea ce si-au unit destinele de peste cinci decenii. Ne identificam pe scena sociala ca niste actori pierduti in roluri tandre de cuplu si mai putin cu niste fiinte ce isi traiesc propriile sentimente refulate, in mare parte.
Zi de zi ne urmareste germenele singuratatii, care ne priveste neclintit , sta mereu la panda si nu se grabeste nicaieri , se dezvolta intr-un sol fertil unde samanta dospeste mai usor si ataca doar pe acei care nu-si cunosc rabdarea , fiind imobilizati intr-o tesatura vascoasa si lipicioasa, tanjeste in tacere si te face sclavul ei cum parvenitul aspira sa emigreze intr-o societate inalta.
Singuratatea de bunavoie nu te paraseste niciodata . Noi trebuie sa o parasim cu ajutorul Tatalui Ceresc care in chip minunat iti scoate in cale pe cineva ca ajutor la nevoie sau leac de singuratate pe care noi l-am gasit- implicare in taina gradinaritului, a florilor, a impartasirii ideilor, gandurilor, in valorificarea unor fapte de cultura , implinirea a tot ce ne-am propus pe linie scriitoriceasca , sociala si familiala. Am crescut si am muncit in medii culturale active, agreem oamenii , ne plac conversatiile, schimburile de idei, cooperarea, atmosfera de solidaritate de ras si voie buna asa ca , suntem in doi , dar ne simtim tot mai mult singuri, deoarece calitatea relatiilor interumane e puternic deteriorata.Suntem singuri intr- un univers fara sens , stim cine suntem, stim de unde venim, dar nu stim incotro mergem .Oare ce se intampla cu noi, cu singuratatea noastra ?
Singuratatea este costul colateral al nevoii noastre naturale de afiliere unul altuia asa cum prevede codul nostru genetic adica de a da posibilitate reciprocitatii si cooperarii , adica ambele parti sa convietuim in interactiune , ambii sa avem de castigat si niciunul de pierdut. Aceasta e singuratatea in doi, adica un colaj de trairi, ganduri si comportamente -senzatia de gol, lipsa de sens, de inadecvare , de respingere , tristete si mila fata de propria persoana.
Sa nu ne alarmam de singuratate, chiar si de singuratatea in doi deoarece in viata am cunoscut atatia oameni care s-au simtit singuri in multime, oameni care s-au simtit singuri chiar la locul de munca, oameni care au lucrat in colective agitate cu multe conflicte , unde calitatea interactiunilor e mult sub asteptari , oameni care nu coopereaza, nu se inteleg si nu le pasa de colegi, de semenii lor.In asemenea situatii esti silit sa traiesti intr-un tinut izolat, dar si aici oamenii au invins, nu s-au simtit singuri atunci cand l-au avut cu ei pe Dumnezeu. In Astfel de imprejurari singuratice ne asteptam ca ceilalti sa ne faca mai degraba rau decat bine , mereu venim la munca cu frica, ne vedem neindreptatiti si ne apar in fata mai degraba intamplarile negative pe care le-am trait cu ceilalti decat cele pozitive si ni se proiecteaza alaturi de ei un viitor sumbru care epuizeaza fiinta umana.
Desigur singuratatea ne epuizeaza,fiind inceputul multor nenorociri, este atat de inspaimintatoare incat ai face orice ca sa te scapi de ea. deoarece nu-ti poti concepe fericirea decat in preajma celorlalti asa ca cooperam bine cu vecinii de pe strada Crinului,Ioan Tofeni, Monica Urate, Lenuta Ilies,Mia Bolfa,Saveta Cicai , Geana Figan ,Ana Maria Baias si rudeniile noastre de la bloc Saveta si Nelu Stefan care mereu ne viziteaza,ne aduc vesti din urbea noastra ca de altfel postarita care ne aduce presa spre a ne informa si documenta , urmarim emisiunile tv si radio , ne intrecem in ale scrisului si cititului, care ne aduc in casa tot ce este frumos si util din judet , din tara si din lume.I ata ca se gasesc atatea posibilitati de inlaturare a stresului si a plictiselii. Suntem informati ca acest virus pagubos intra si in dulapurile noastre si micsoreaza hainele , care nu ne mai cuprind ,asa ca antidotul potrivit este miscarea.Suntem invredniciti cu curte spatioasa, gradina,asa ca miscarea, plimbarea e
pe prim loc in preocuparea celor doi siguratici nasaudeni .In acest fel incercam noi sa inlaturam golul din interior alaturi de alti oameni puternici care au dimensiunea verticalei si care zilnic ne suna cum sunt copiii si nepotii nostri din America - Livia ,Nicu, Calin,Calina si Lisa ,familia Nedelcu din Iasi, fam. prof.Gh.Giurgiu din Dej , fam Nadia si Dan Baciu din Cluj,pr.Ioan Pop din Zalau,dr Elena si Dorel Dindelegan din Zalau, Ghita Petri din Brasov,familia Nelu si Doina Daian din Sighet,si ing.dr.Elena si Gheorghe Daian de la Cluj care in prima zi a Rusaliilor ne-au facuit surpriza unei vizite inopinate, ocazie cu care am deschis terasa CRINUL , adica am servit masa in curte. O zi de exceptie de impartasanie si de incurajare reciproca.Iata atatia oameni posedati de valori , care traindu-le ii ridica spre inaltimi, au compasiunea si intelepciunea ce-i ajuta sa inteleaga profunzimile umane in aceasta perioada atat de grea pentru lumea in care traim. Iata oameni pe potriva noastra cu etica lucrului bine facut carora le pasa de ceilalti gravitand mereu in jurul a ceva , in cazul nostru in jurul retelei sociale , care ne da identitate simtind nevoia sa vorbim cu cineva , sa angajam ceva cu cineva.
Incercam prin toate mijloacele sa punem stapanire acestui cataclism nuclear-SINGURATATEA ,prin proiecte personale si comune,tabieturi, hobb-uri practicate in comun, bucuria unei carti editate sau citite . Privim impreuna cerul instelat,clarul de luna, rasaritul si apusul soarelui , ploaia marunta si calda , comparandu-ne cu plantele care graviteaza in jurul unui soare , dar si in jurul axei proprii, bun prilej de dezvoltare personala deoarece inima isi cunoaste necazurile ei si nici un strain nu poate lua parte la bucuria ei.Suntem amandoi-LUCRETIA si IOAN,o mare bucurie pe noi,dar spunem cu regret ca totusi ne simtim separati, cu toate ca nu ne lipseste nimic. De fapt si Biblia ne spune despre oamenii care au avut totul si tot s-au simtit singuri sau despre oamenii care n-au avut nimic , dar au gasit ce au avut nevoie apropiindu-se de Dumnezeu. Noi am fost facuti sa avem o relatie cu Dumnezeu .Este singurul lucru care ne poate scoate din singuratatea noastra , pentru ca este acea conexiune pe care suntem meniti sa o avem fiind creati pentru a ne conecta unii cu altii , deci spre a fi in comunitate.Cand in jurul tau ai oameni carora le pasa de tine esti cu sufletul impacat ca nu esti cu adevarat singur si simti beneficiile prieteniei asupra propriei sanatati. Dumnezeu ne iubeste si isi doreste o relatie buna cu noi. El vrea sa venim la El atunci cand suntem singuri. Numai Iisus stie ce inseamna sa fii un om singur. Biblia spune :Domnul este aproape de cei cu inima zdrobita si-i izbaveste pe cei cu duhul zdrobit ( Psalmul 34,18 ) .
Acum, mai mult ca oricand , avem ocazia de a constientiza ca desii suntemi diferiti prin felul cum gandim , locul in care ne-am nascut, felul cum ne imbracam si ne comportam cu altii si cu noi insine , totusi suntem foarte asemanatori unii cu altii, impartim cu totii aceeasi planeta, avem trairi similare , ne temem si totodata ne bucuram de lucruri similare si avem nevoie unii de altii si nu putem trai in singuratate , avem nevoie de unitate, de solidaritate si de consolare. Izolarea de de oameni , de lume este o forma foarte distrugatoare principiului prieteniei, egalitatii si unitatii si poate duce la dezbinare, care se finalizeaza in haos, care amplifica pericolul creat.
Noi , suntem facuti sa ne pese , asa ca avem nevoie de empatie fata de semeni, suntem hotarati a nu ne da batuti , insa o lupta nu o poti purta singur pana la nesfarsit , ci doar prin solidarizare.Avem atatea exemple de solidaritate intre natiuni, intre tari, intre oameni simpli ca noi care empatizeaza cu bunatatea, omenia, morala crestinasi si isi ofera atat cat se poate sustinerea.Este vital ca noi oamenii sa nu lasam dezbinarea sa ne copleseasca si sa se ridice mai sus decat omenia, dreptatea si unitatea.
Izolarea de atatea luni este cea mai dificila perioada a vietii noastre , obligandu-ne de a renunta la multe activitati ce ne pasioneaza , dar si interactiuni obisnuite de zi cu zi , intalniri culturale,Cu cartea pe roti,prezentari de carti, primirea oaspetilor, discutii cu autori,vizite, participare la diverse ceremonii si in mod special la slujbele religioase care ne intaresc sufleteste si ne dau noi sperante pentru vremurile ce vor urma.
Ca educatori,parinti si bunici sfatuim tinerii, elevii si studentii sa nu se descurajeze, sa nu se simta nelinistiti, izolati si dezamagiti deoarece nu sunt singuri, alaturi de ei suntem toti,pentru ca nimeni nu poate fi indiferfent fata de cei care au in propriile maini viitorul.Asa ca societatea trebuie sa va protejeze , iar voi , la randul vostru sa protejati si pe altii,pe bunicii si parintii vostri, pe cei mai in varsta dar si pe cei mai mici decat voi.Sa fim creativi, sa ne luam gandurile de la lucrurile rele, sa citim ,sa scriem, sa aranjam camera, curtea, gradina, sa ne destindem facand sport, sa ne facem temele, sa pictam,sa cantam, sa vedem un film preferat, sa ne cream un echilibru in viata de fiecare zi.
In ce ne priveste pe noi,adica familia in doi putem spune ca navigam pe toate retelele de comunicare , mereu ne dam singuri de lucru prin biblioteca, prin curte, prin gradina, intretinem si tratam culturile de legume si zarzavaturi. Am gasit modalitati de a ne proteja sanatatea mintala in mod productiv scriind noi carti.Avem o lista cu prioritatile editoriale pe anul in curs, unele sunt date spre editare cum sunt-Predicile din sarbatorile de peste an,Educatie pentru viata,Din nou despre America, Doi oameni cu sufletul cat zarea Insemnari, Impliniri ( toate curg din Varful penitei pana la volumul cu nr 3o) si acuma amandoi ne intrecem in scrierea cartii-Ansamblul de valori in satul Borleasa, de pe Valea Tiblesului , satul natal a unuia dintre noi,mai precis a Lucretiei, precum si lista cartilor planificate pentru citit in aceasta perioada.
Ne diversificam activitatile . Ne odihnim de munca prin munca, gasim cai de a tine legatura cu cei dragi de peste ocean dar si cu prietenii si colabotratorii.Fiecare ne manifestam sentimentele in felul nostru cu cuvinte frumoase intre noi si intre noi si semeni, cuvinte ce schimba lucrurile in bine , adica nu distribuim lucruri care pot rani pe celalalt, facand ordine si curatenie nu numai in casa , curte si gradina ci si in suflet si in minte. Deocamdata cea mai buna solutie pentru noi in acesata perioada este rabdarea si concentrarea pe lucrurile utile, simple si placute . Este o vara a schimbarilor majore , cand ne-am creat amintiri de neuitat, implicandu-ne intr-o droaie de proiecte cu termen de finalizare in cursul anului 2020.
In unul dintre cele doua foisoare avem un aparat de radio care ne acompaneaza lucrand prin gradina si ne informeaza cu de toate inclusiv cu episoade despre evolutia pandemiei , un amestec de realitate, teama si optimism. Ne continuam viata intr-un ritm normal , ne facem planuri fel de fel, cautam surse de inspiratie , ne documentam, servim cafeaua in gradina pe un trunchi de mar , drept masa, incercam sa profitam de zilele acestea si sa ne petrecem mai mult timp cu noi insine, sa studiem si sa consultam cat mai multe surse.Poate se vor schimba si relatiile sociale pentru ca lumea va realiza ce conteaza cu adevarat cei apropiati si legaturile directe dintre oameni , care vor constientiza faptul ca retelele sociale nu trebuie sa inlocuiasca relatiile sociale .Sigur,e foarte frumos sa te intersectezi cu oameni , dar esential e sa te poti conecta cu oamenii reali.
Am avea multe de spus, dar ne oprim aici, promitand cititorilor ca vom scrie o carticica pe aceasta tema pentru ca numai oamenii singuratici cunosc adevaratele valori ale prieteniei. Pentru ceilalti exista familiile, pentru un singuratic sau un exilat prietenii reprezinta totul, cum spunea Willa Cather.
Ioan si Lucretia Mititean
Nasaud
0 comentarii | 3535 vizualizări | 17 iunie 2020 |