Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Sambata 16 Ianuarie 2021 - 16818 vizitatori azi
Politica de tip cameleon. PRM si Partida Romilor BN vireaza catre PDL .

Vasile Dancu: Politica de tip cameleon va face legea - azi orange, maine verde. Sociologul Vasile Dancu este de parere ca asistam la inceputul unei noi ere, in care politica de tip cameleon va face legea. Astfel, partidele isi vor schimba culorile, siglele... Vremurile care vor veni nu vor putea fi insa intelese doar prin prisma acestei realitati.

Ceva putem invata, totusi, din aceaste alegeri? Noi, comentatorii, analistii, nu prea acceptam ca am avea ce sa invatam deoarece viata politica in sine nu aduce nimic nou, aceleasi metode, personaje similare, singura schimbarea pare degradarea continua. Ar trebui sa fim insa mai atenti, deorece vad semnele unei schimbari majore. Schimbare pe care nu stiu daca au observat-o nici chiar cei care sunt beneficiari principali si chiar autori prezumtivi. In primul rand ca votul politic incepe sa-si dea duhul. PDL a redus la maximum amprenta politica in mesajul si desfasurarea campaniei. O sigla mica, aproape ilizibila, la Maramures, verde in loc de portocaliu, si absenta liderilor de la Centru la Neamt. Incepe o noua era - cea a politicii cameleon, partidele isi vor schimba culorile, siglele. Reusita PDL are legatura si cu cadourile electorale, dar nu trebuie redusa la atat, daca vrem sa intelegem vremurile care vor veni. Nu stiu daca partidele inteleg asta, nu se vede din comentariile liderilor. Cand Sever Voinescu spune ca Moldova s-a eliberat de socialismul saraciei dovedeste ca el, purtatoriul de cuvant, nu s-a eliberat de politicianism sau ca nici PDL nu a inteles bine mecanismul propriei victorii. Ca sa folosesc termenii politici din analiza lui Sever Voinescu intreb: a trecut cumva Moldova la crestin democratia saraciei? Si PSD l-a plimbat pe Iliescu la peste 80 de ani prin cele doua judete si a mizat din nou pe votul politic. Cred ca si colegii mei s-au inselat. Votul politic devine un indicator slab pentru predictia de vot. Nici nu ar avea cum sa conteze prea mult daca ne uitam la increderea oamenilor in politica, partide, institutii. (...) Politica de tip cameleon va pulveriza culorile, teoriile, siglele sau mostenirile politice. Caruselul a inceput sa se roteasca si daca simtiti o usora ameteala nu va speriati. Bine ati venit in lumea lui Dan Diaconescu! Deschideti ochii, nici nu stiti ce pierdeti!

 

 

 

 

 

Esicherul politic bistritean ar putea cunoaste schimbari fundamentale de optica si regrupari doctrinare pentru 2012. Astfel, exista informatii ca cel putin doua formatiuni politice importante vor carmi spre Ioan Oltean si PDL. E vorba de PRM si Partida Romilor, in timp ce ecologistii mai gandesc la tema culorii pe care o vor alege in 2012.

  Partidul Romania Mare si-a schimbat optica in ceea ce priveste politica de aliante. Potrivit vicepresedintelui PRM, bistriteanul Ioan Aurel Rus, formatiunea politica condusa de Vadim Tudor va merge pe liste separate la viitoarele alegeri. In privinta relatiei cu celelalte partide reprezentate pe esicherul politic, Rus a recunoscut ca nu se regaseste in Uniunea Social-Liberala.

"Nu ma regasesc in USL, dar, nici nu am observat de-a lungul timpului ca cei din USL sa fie interesati, cu adevarat, de o relatie stabila cu noi. Asa ca vom, face altceva, o altfel de politica, una care sa ne duca langa putere", spune Rus.

 Mai mult, liderul PRM nu a negat faptul ca partidul pe care il reprezinta ar putea sprijini PDL si candidatii acestuia la alegerile din 2012.

 " Nu a fost luata inca o decizie cu privire la sustinerea vreunui bloc politic. Eu cred ca putem sa mergem la locale si alaturi de PDL, urmand sa sustinem candidatii acestei formatiuni politice, dar, vom mai vedea, ce si cum vom negocia contra voturilor noastre", a explicar liderul peremist. In aceeasi ordine de idei, Ioan Aurel Rus a apreciat ca in cazul in care alegerile locale vor fi comasate cu cele parlamentare, USL ar putea avea mari probleme, preluarea puterii fiind deja in pericol.

   Un proiect nascut mort

 Unificarea partidelor mici sub stindardul unei aliante politice prin intermediul careia acestea sa participe la alegerile locale din Bistrita-Nasaud ar putea ramane doar la stadiul de proiect.

Informatia a fost confirmata de vicepresedintele PRM, fostul deputat Ioan Aurel Rus, unul din initiatorii proiectului respectiv. Rus spune ca exista mai multe piedici in materializarea Aliantei pentru Unitate Politica, una dintre acestea fiind reprezentata de viitoarea forma de asociere. Reamintim faptul ca Ioan Aurel Rus a propus liderilor de la Partidul Ecologist Roman, taranistilor si romilor configurarea unei aliante politice la nivelul judetului Bistrita-Nasaud.

Principalul obiectiv al Aliantei pentru Unitate Politica este obtinerea unui scor electoral in alegerile locale care sa permita aliantei sa acceada in consiliul judetean, in cel municipal dar si in cit mai multe consilii locale.

 De altfel, astazi, presedintele Partidei Romilor, Emil Neia Lacatus ne-a spus ca participarea romilor sub alta sigla decat cea a Partidei este inacceptabila.

 "Am discutat cu deputatul Paun, iar lucrurile sunt clare din punctul de vedere al aliantelor. Mergem pe liste separate, cu candidati romi, dar nu respingem o relatie stabila cu PDL. Asta cel putin am inteles de la Bucuresti, dar zarurile nu au fost inca aruncate. Urmeaza sa decidem care este calea", ne-a spus Neia Lacatus.

 

Alin Cordos.

 


2 commentarii3059 vizualizări27 august 2011
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0