Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
ROMANIA - STAT ESUAT ?

In mod solemn ministrul Lazaroiu, unul dintre cei mai scoliti membri ai executivului Boc anunta ca statul roman a esuat. M-au surprins mai multe aspecte ale acestei afirmatii .

In primul rand nu ma asteptam ca ministrul muncii sa faca aceasta declaratie. Intr-un stat cu reguli si dupa cutuma  internationala doar trei oameni pot face afirmatii in numele statului:

1. Presedintele  ca reprezentant al statului

2. Primul Ministru

3. Ministrul Afacerilor Externe

In al doilea rand nu ma asteptam ca aceasta afirmatie sa fie facuta la o Scoala de Vara a tineretului. Acest subiect face obiectul analizei in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

In al treilea rand m-a surprins faptul ca un demnitar nu cunoaste adevarul in aceasta materie si introduce in spatiul public informatii false ce pot genera consecinte in plan international .

In al patrulea rand m-a surprins faptul ca un membru al guvernului proclama principiul "scapa cine poate". Cu alte cuvinte indeamna la disolutia autoritatii statale si a coeziunii nationale exact la liantul necesar iesirii din criza.

Adevarul este ca in anul 2011 Romania ocupa locul 126 din 177de tari monitorizate de "Fund for Peace" si publicat de  "Foreign Policy". Tari ca Serbia, Albania si Turcia sunt dupa noi in clasament. Indexul statelor esuate se calculeaza dupa o metodologie riguroasa si pe baza unor criterii standard. Pentru a sublinia caracterul fals al afirmatiei ministrului este destul sa mentionez ca Grecia cu toate problemele ei in acest clasament ocupa un loc mai bun ca Romania. Cu siguranta mediul diplomatic va reactiona si dupa el va urma  mediul de afaceri. Statele esuate reprezinta un pericol la adresa securitatii internationale, ele fiind spatii in general neguvernabile si atractive doar  pentru teroristi.

Secretarul de Stat - Hillary Clinton si omologul sau de la Pentagon au avertizat ca statele esuate sunt "principala provocare la adresa securitatii" Oare stie domnul ministru LAZAROIU ca statele esuate sunt inainte de toate o amenintare la adresa propriilor popoare si ca ONU poate cere interventia militara ca si in Libia? Va dati seama cu siguranta ca acest guvern nu este condus deloc. Cred ca ministrii merg la serviciu numai ca sa aiba de unde veni acasa. Fiecare ministru face declaratii in aria de competenta a altui minister de parca au uitat ce minister le-a fost incredintat.  Cu un astfel de management strategic putem deveni un stat esuat si pe masa de disectie a vreunui brancardier nepriceput.

 

Col. (Rez.)Ioan Gaftone

1 comentariu2954 vizualizări06 septembrie 2011




rss 2.0
rss 2.0