Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Miercuri 08 Aprilie 2020 - 6888 vizitatori azi
Podul lui Traian.

Toata lumea a invatat la scoala (atat in clasele primare, cat si in liceu), la capitolul antichitatea romanilor, ca in rastimpul 103-105 arhitectul Apollodor din Damasc a construit un pod peste Dunare, gratie caruia Traian a reusit sa-si treaca armatele in Dacia si sa o transforme in provincie romana ! Este vorba de o minune a antichitatii in aceasta parte a lumii, fiind considerat cel mai lung pod din Imperiul Roman ! Numai ca informatia nu prea pare in regula, mai ales ca nici nu are "acte" !

     Pentru constructia acestui pod de catre romani nu exista nici un document. Nici macar unul ! Nici de factura folclorica, nici epigrafica si nici literara ! Istoria este o materie de studiu logica. Ori, aceasta actiune de construire a podului de la Drobeta de catre Traian, prin intermediul arhitectului Apollodor din Damasc, este absolut ilogica ! Sa vorbim intai despre documente.      Este cunoscut faptul ca monumentul triumfal ridicat de Traian in urma victoriei impotriva dacilor si cunoscut sub numele de Columna lui Traian, este o cronica in piatra care relateaza pas cu pas cucerirea Daciei. Pe un asemenea monument, mai ales ca este construit de acelasi arhitect care se presupune ca a ridicat si Podul de la Drobeta, Apollodor din Damasc, este practic imposibil sa nu apara o asemenea realizare !     Fie si numai pentru satisfacerea orgoliului imparatesc si a celui ce l-a construit., fara a mai pune la socoteala faptul ca fara existenta acestui pod poate ca Dacia nu ar fi putut fi ocupata. Cu toate acestea daca intrebam documentele in legatura cu acest pod, ele tac, nu exista dovezi literare sau epigrafice care sa ateste constructia podului de catre romani!    Exista insa in folclorul aroman o balada populara care vorbeste despre constructia acestui pod.  

   Sa vorbim putin despre logica acestei afirmatii tratata de specialisti ca "batuta in cuie ;  

1.     In primul rand este absolut ilogic ca romanii sa fi putut construi podul de la Drobeta intr-un rastimp atat de scurt (numai 2 ani) in conditiile in care unul dintre maluri se afla inca in stapanirea dacilor !

2.      In al doilea rand este absolut ilogic ca Decebal, pentru care libertatea poporului sau era mai presus de orice altceva sa stea cu mainile in san si sa priveasca cum se construieste un pod care punea in pericol insasi existenta statului dac.

3.     In al treilea rand afirmatia este ilogica intrucat cercetari efectuate de catre ingineri au pus in evidenta faptul ca, cu tehnica actuala si pe vreme de pace, sunt necesari cca. 5 ani pentru finalizarea unei asemenea constructii ! Atunci era razboi ! Iar Traian nu era un copil care se juca de-a razboiul sa nu-si dea seama ca-si decimeaza armata in van urmarind finalizarea acestui proiect. Tocmai de aceea pe Columna armata romana trece PE UN POD DE VASE !

     Dar ce este cu Podul "buclucas"? Cine a construit podul de piatra de peste Dunare ?     Podul de la Drobeta a fost construit cu ceva timp inaintea razboaielor daco-romane, pe timp de pace, climat mult mai propice pentru realizarea unei asemenea constructii. Cine si de ce sa fi construit aceasta "perla" a ultimei provincii cucerite de romani ? Dacii stapaneau, inainte vreme, ambele maluri ale Dunarii. Prin urmare este verosimil faptul ca Podul sa fi fost construit de ei ! Faptul apare cu totul logic dupa ce-l citim pe Strabon:" Burebista stapaneste peste tot teritoriul de pe ambele maluri ale Dunarii". Acelasi autor ne spune: "(Burebista) trecea fluviul cand dorea.", insa Dacia nu era putere navala la acea vreme ! Daca iarna Dunarea putea fi traversata pe gheata, cum se intampla in cazul atacului lui Decebal in Moesia, care era modalitatea de a trece Dunarea, vara, decat. pe un pod ! Aceasta avand in vedere ca Burebista nu dispunea de o flota din care sa faca pod de vase.

Mai mult pentru aceasta afirmatie exista chiar si documentatie ! O balada populara aromana, intitulata "Puntea din arta" ne vorbeste, valorificand probabil o legenda mai veche, despre trei mesteri constructori iscusiti care au lucrat la constructia unui pod peste Dunare vreme de sase ani ! A se observa ca cifra concorda cu cercetarile moderne. Avand in vedere ca Burebista stapanea peste ambele maluri ale Dunarii este de la sine inteleasa necesitatea geo-strategica a construirii acestui pod peste care Burebista "trecea fluviul cand dorea". Necesitate care se impunea avand in vedere faptul ca Imperiul Roman incerca sa-si extinda dominatia in sudul Dunarii ! Prin urmare, este logic si de bun simt sa conchidem ca, Burebista este constructorul podului de la Drobeta. Apollodor doar a refacut partea de lemnarie a podului pentru ca Traian sa poata avea o cale mai facila pentru a jefui Dacia de toate bogatiile ei ! Dar ce se intamplase cu podul in ajunul ocupatiei romane ?

Decebal, strateg vestit, surprins de atacul romanilor, distruge lemnaria podului. Faptul pare a fi atestat de bucatile de barne arse aflate la fata locului. Deci, pentru a frana in oarecare masura invazia romana, Decebal, din necesitati de strategie militara, distruge opera inaintasului sau, Burebista. Aceasta va fi refacuta de un alt DAC, de aceasta data imparat al Bizantului, anume CONSTANTIN CEL MARE, nascut in orasul Nis, aflat azi in Bulgaria !  

Cand, oare, vom inceta a mai ridica elogii cuceritorilor si vom trece sub semnul ignorantei realizarile stramosilor nostri ?

  Ce fac istoricii Romaniei ?

 

 

 

 

 

 Material primit pe e-mail.

 

0 comentarii1897 vizualizări18 septembrie 2011
rss 2.0
rss 2.0