Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Vineri 10 Aprilie 2020 - 8148 vizitatori azi
Monarhia romaneasca, regele Mihai.

Iata ca, in ciuda vicisitudinilor pe care le-a traversat de 70 de ani incoace, Monarhia romaneasca inca este vie si se manifesta. Se datoreaza aceasta rezistenta Majestatii Sale Regele Mihai, din anii de dupa 1940, ani grei sub presiunea regimului societic, din anii de dupa 1948, in exil, si de dupa 1989 cand in Romania a fost inlaturat regimul totalitar si s-a instalat noul regim de orientare a unei democratii comuniste (FSN). In calitatea Sa de monarh al Romaniei, cel mai important act politic hotarat a fost decizia de la 23 august 1944. Ca urmare a acestei declaratii, istoria vine si confirma maturitatea deciziei de scoatere a Romaniei din razboiul impotriva Rusiei sovietice, cu toate urmarile care au decurs din acest act, impuse apoi cu vehementa impotriva vointei tuturor romanilor. A fost totusi o lupta. Chir si decizia de a devansa data intoarcerii armelor, din 26 in 23 august,  a fost o lovitura de teatru data comunistilor, chiar si grupusculelor comuniste din tara noastra, aflate abia in stadiul de germinare. Din pacate, discutiile cu aliatii din acea perioada nu au fost suficient de rodnice pentru soarta noastra. Eram prea mici intr-un rasboi politic atat de mare care a decis pentru foarte multi ani soarta popoarelor europene.                                                                                                                  Cu toate acestea, trebuie sa retinem, in baza continutului stenogramelor, a rapoartelor Serviciilor Sectrete si ale diplomatilor, in baza telegramelor si declaratiilor unor membri ai Comisiei Aliatilor, cum regele Mihai atunci a respins si a tergiversat toate deciziile ce i se impuneau de catre sovietici. Citim in declaratii si documente semnate de istorici si scriitori de azi ca regele Mihai a tras un continuu semnal de alarma, ca era circumspect cu asigurarile pe care i le dadeau aliatii. Declaratiile sovieticilor erau cele mai suspecte. Regele era constient ca nu vom fi eliberati, ci ocupati, si cerea permanent sa se stipuleze in documentele armistitiului data iesirii Romaniei din rasboiul in care am fost parte lui Hitler, data la care armatele sovietice ar fi urmat sa paraseasca teritoriul Romaniei. Regele Mihai s-a impotrivit si numirii lui Petru Groza ca premier, pe 6 martie 1945. Regele Mihai a cerut demisia lui Petru Groza, al carui guvern nu a fost recunoscut de americani si englezi ca fiind reprezentativ. Majestatea Sa a trimis documente, americanilor si englezilor, si in copie sovieticilor, chiar declarate ostile fata de sovietici, si-a exprimat deseori dezacordul fata de presiunile si negocierile prin ultimatumuri practicate de societici.

Consideram istoria Monarhiei romanesti ca parte importanta a istoriei Romaniei. De aceasta nu putem face abstractie. Prezenta Majestatii Sale Regele Mihai in tara este inca o garantie pentru foarte multi romani ca inca nu este tarziu pentru reinstaurarea regimului monarhic in tara noastra.

 Marius Pop, Mihai Fuca-Tomescu, Razvan Citu               

       Asociatia ProMonarhia Bistrita.

3 commentarii4081 vizualizări24 octombrie 2011
rss 2.0
rss 2.0