Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 06 Aprilie 2020 - 4866 vizitatori azi
Mistificari in oieritul bistritean.

O retrospectiva a evenimentelor expozitionale ale anului trecut ne dezvaluie un fapt "neortodox' petrecut  la 30 octombrie 2010 in oborul din Viisoara. Potrivit documentelor elaborate de Asociatia Crescatorilor de Ovine si Caprine din judetul Bistrita Nasaud, personajele principale ale expozitiei au fost oaia turcana(varietatea alba) si ministrul agriculturii. Asa cum sustin organizatorii,  expozitia a sarbatorit a 13-a editie si a avut loc" intr-un an de criza". Cu toate necazurile intampinate, expozitia a numarat aproape 400 de ovine, "majoritatea din subvarietatea Bala de Bistrita". Despre aceste informatii, se cuvine a aduce cateva lamuriri, ce tin atat de prezentarea adevarului dar mai ales de informarea corecta a celor care se ocupa in mod special de oierit. Seful asociatiei ACOC, declara  atunci ca asociatia se lupta de trei ani pentru omologarea rasei, insa demersurile" bat pasul pe loc". Pentru sensibilizarea mai marilor din zootehnia Romaniei, organizatorii l-au invitat inclusiv pe ministrul Tabara, in "speranta ca lucrurile s-ar putea misca mai repede" in privinta omologarii si a deblocarii subventiilor. Asa stand lucrurile, am facut o cercetare  in acest domeniu, iar rezultatele au arat ca situatia nu este tocmai asa cum domnii din A.C.O.C. o prezentau la momentul respectiv.

    Pentru indreptarea lucrurilor, ne vedem obligati sa facem cateva precizari si anume: chinurile prin care trec doritorii in a vedea omologata subvarietatea de oi Bala sunt nejustificate, asta ca urmare a faptului ca subvarietatea in cauza isi duce traiul bine mersi si pe alte meleaguri mioritice. Un singur exemplu, Sascior-Sugag, sau Bala de Satu Mare ne convinge de pretentiile nejustificate ale bistritenilor. Se poate revendica eventual tipul morfo-productiv Bala de Bistrita, caracteristica arealului judetului nostru, dar in nici un caz BALA ca subvarietate in ansamblul ei. Revenind la amanunte organizatorice, tinem sa subliniem ca  in expozitia de anul trecut au fost prezentate mai putin de 300 de exemplare si nu "aproape 400" asa cum voit s-a dezinformat opinia publica.(qui prodest).

O inadvertenta de ordin organizatoric se refera si la numerotarea expozitiei-targ de la Viisoara de anul trecut(30 oct.2010) Presedintele A.C.O.C. din judetul Bistrita Nasaud, vorbeste despre editia a XIII a respectivei manifestari, desi prima editie a avut loc in anul 2004, an in care crescatorul Campian Ioan detinea oi de tipul "Varose de Satu Mare", asa cum apare pe coperta de catalog a expozitiei din 2004, ba mai mult, contributia crescatorului Campian Ioan la selectionarea tipului de oaie Turcana , ulterior denumita Bala de Bistrita este cotata drept nula.

 In iarna anului 2004-2005 au aparut primele informatii despre tipul de oaie Bala de Bistrita, iar prima persoana care a folosit aceasta denumire a fost crescatorul  ing. VASILE TURCULET. In ceea ce priveste adevarul despre rasa Turcana, se cuvine a preciza faptul ca standardizarea acestei rase a avut loc la 03  iulie 2006, iar un an mai tarziu, Asociatia "Pastorul Crisana"din Arad a fost acreditata pentru infiintarea si efectuarea operatiunilor in Registrul Genealogic al rasei Turcana. Asa se face ca afirmatiile din 2010 ale  crescatorului bistritean Cimpian Ioan vis a vis de "neomologarea rasei Turcana" pica din proba, fiind lipsite de adevar.

Cu ocazia vizitei lui Valeriu Tabara la expozitia de anul trecut, ministrul a fost dezinformat si in ceea ce priveste produsele ecologice provenite de la ovine. Se stie si de catre "gradinarii' bistriteni, ca preparatul branzii in scoarta de brad, nu este punctul "tare" al oierilor de pe meleagurile noastre, acest produs fiind reprezentativ pentru zona Sibiu, Bran, Moeciu, iar branzica papata de ministrul dezinformat isi avea originile in proprietatea crescatorului de oi, Andrei Marcel din  judetul Sibiu. Ca o ironie a sortii, crescatorul Campian Ioan, care este reprezentantul oierilor nemontani din judetul Bistrita Nasaud, nu prea are de unde sa-si procure scoarta de brad necesara "echiparii" produsului de altfel extrem de apreciat in tara si peste hotare. Dar ca expozitia sa dea bine la ministru, a preferat sa-l duca de nas pe acesta, altfel un bun meserias.Potrivit specialistilor, in judetul nostru, in materie de produse atestate, provenind din cresterea oilor, ne putem mandri cu" branza framantata de oaie-Dealu Negru"si "lapte acru de oaie-Dealu Negru", produse luate in evidenta ca atare, in DADR, DGPA, care a eliberat Atestatul de produse traditionale, preparate la stanile membrilor apartinand Asiciatiei Judetene a Crescatorilor Montani de Ovine"Dealu Negru"-Bistrita Nasaud.

In loc de concluzi , trebuie sa recunoastem ca "lungu-i drumul de la oaie la branza de burduf."                                                  

 

A.I.

0 comentarii2877 vizualizări28 octombrie 2011
rss 2.0
rss 2.0