Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Miercuri 01 Aprilie 2020 - 13282 vizitatori azi
OAMENII DE LA 'URGENTA' IN PERICOL.

Situatia de urgenta din sudul tarii a scos in evidenta doua cazuri in deplin contrast. In primul rand au iesit in evidenta militarii de la Inspectoratele pentru situatii de urgenta, armata si jandarmii prin capacitatea de raspuns, angajament afectiv si efectiv. In al doilea rand  am remarcat dezordinea si confuzia totala in care s-au gasit  alesii neamului de la Primul ministru si pana la primarii de comune, confuzii terminologice, balbaieli, ignoranta, prostie, pasivitate, indiferenta la suferinta oamenilor, incapacitate administrativa, necunoasterea manualelor de interventie si a procedurilor decizionale.

Intr-un cuvant pe aceasta situatie s-ar putea scrie o antologie a prostiei alesilor neamului.

Armata, jandarmii si pompierii au vazut ca nu are cine sa ia decizii si vazand dimensiunea suferintei umane au intervenit unde au putut. Civilii care se ingramadesc in tribune la festivitatile militare au fugit ca iepurii, s-au ascuns dandu-se raniti, s-au scutit de frig si de portul bocancilor. Cand situatia s-a mai linistit in loc sa-si ia in serios atributiile in "comitetele pentru situatii de urgenta" s-au asezat la masa negocierilor cu "baietii destepti "

In acest timp oamenii mureau si sufereau ca in batalia de la Stalingrad. In contrast cu o conducere neutralizata de propria ignoranta de la nivel central si pana la ultimul primar am putut cu totii remarca o batranica pe acoperis care sfida si varsta si crivatul si gerul si ne arata puterea ei in raport cu neputinta administrativa. As putea sa compar imaginea cu pictura lui Eugen Delacroix "Libertatea conducand poporul "sau cu tabloul lui Constantin Rosenthal in care tot o femeie ilustreaza luarea initiativei si a conducerii.

Urmasa Vrancioaiei in contrast cu neputinta alesilor neamului ne arata vitalitatea romanului care nu asteapta de la stat decat sa nu-l aresteze si sa nu-l puna la sapat Canalul.

Pentru instruirea alesilor neamului pentru "situatiile de urgenta" contribuabilul a platit scolarizarea in anul 2011 a 1693 de persoane (prefecti, subprefecti, presedinti ai Consiliilor Judetene, primari, viceprimari). Rezultatul deprinderilor, cunostintelor si priceperilor formate pe timpul scolarizarii l-ati vazut cu totii. Reformand statul, Boc a redus efectivele pompierilor de 2858 functii, in timp ce interventiile lor au crescut de la 88 820 in anul 2008 la 228 661 in anul 2011. Pentru a reforma mai tare pompierii le-a scazut soldele cu 25% si le-a promis ca ii va desfinta cu totul.

In  anul 2011, la nivel national, pompierii au intervenit in 228 861 de cazuri intr-un ritm de 626  de interventii pe zi. Au stins incendiile la 6044 de case adica echivalentul a patru comune mijlocii. Au salvat din incendii vietile a 464 de oameni. Dinamica interventiilor SMURD de la pompieri a crescut in anul 2011 cu 21 % (de la 148 626 in anul 2010 la 179 897 in anul 2011) ajungand la un ritm de 493 de interventii pe zi. Actiunile pompierilor sunt de-a dreptul eroice daca luam in calcul gradul mediu de dotare care nu depaseste 55% din nevoi si faptul ca 82% din autovehicule au indeplinita norma de exploatare DE DOUA ORI. 

 Dupa atata reforma a statului cei care trebuie sa salveze pe altii se expun unor riscuri mai mari decat cele in care se gasesc victimele. Obiectivul strategic al pompierilor pentru perioada 2012-2016 este de a construi capacitatea NATIUNII de a se stabiliza si recupera in 72 de ore dupa producerea unui eveniment catastrofal .

Doamne ajuta !

 

Col. (rez.) Gaftone ioan

2 commentarii1967 vizualizări03 martie 2012
rss 2.0
rss 2.0