Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Ce facem cu cersetorii minori tigani-rromi de la nunti? Pentru ei nu este lege?

Zilele acestea am participat cu bucurie la oficierea unei casatorii, la starea civila, ceremonialul religios si nunta unei perechi de tineri pe care ii apreciez foarte mult, care au dovedit ca se poate reusi in viata prin forte proprii, invatand si muncind foarte mult. Dar, bucuria participarii la acest eveniment mi-a fost umbrita de 2 mici incidente. Primul, s-a desfasurat la intrarea in sala de ceremonii a starii civile de la Primaria Bistrita, unde, inainte de intrarea mirilor am fost asaltati, ca si nuntasi, de niste copii tigani-rromi, cu cunoscutul apelativ "Ne dati un leu". Cum eu nu incurajez cersetoria dar vrand totusi parca sa ii indepartez din zona, pentru a nu strica momentul placut tinerilor miri, am scos din buzunar o bacnota de un leu si am "donat-o" unui copil tigan-rrom mai durduliu si foarte obraznic. Imediat am fost taxat: " No, numa atata?" "Da, numai atat" dupa care am participat la ceremonia de stare civila. La iesire, in incercarea de a ajunge la statuia lui Andrei Muresanu pentru o sedinta foto cu tanara pereche, am fost intampinat din nou de acelasi grup de tineri copii tigani-rromi, care au cerut din nou bani pentru a "dezlega drumul". Doi dintre ei, avand o sfoara lunga, incercau sa se pozitioneze in fata mirilor pentru a le impiedica trecerea, dar cu scopul clar de a le permite in final accesul in zona daca vor fi platiti.  Evident, nu cu un leu. Atitudinea aceasta mi s-a parut mult prea obraznica si sfidatoare la adresa drepturilor si libertatilor cetatenesti, inclusiv dreptul de circulatie libera, astfel ca am reactionat asa cum am stiut, amenintandu-i ca o sa chem Politia. Din nefericire, nu era nici un reprezentant al politiei locale prin zona sau un reprezentant "oficial" al autoritatilor care sa ia masuri, (au fost doar cativa politisti civili-dar nuntasi) asa ca a trebuit sa ii pozez de cateva ori pentru a-i speria cu publicarea imaginilor, pentru a-i putea indeparta din zona.

Momentul placut al casatoriei prietenilor nostri a mai fost o data tulburat la iesirea de la biserica ortodoxa unde s-a oficiat cununia religioasa, deoarece un grup numeros de cersetori format din tigani-rromi ne-au barat calea pentru a ne cere cativa lei in cinstea "mirilor".

Surpriza placuta totusi a fost sa constat ca macar la restaurantul de lux din centrul Bistritei unde s-a tinut masa si nunta propriu-zisa nu mai erau cersetori deoarece se pare ca paznicul parcarii respective i-a indepartat din timp.

Totusi, ma intreb, de ce autoritatile locale, politia municipiului si politia locala nu iau masuri pentru asigurarea linistii si protectiei cetatenilor la asemenea evenimente, stiindu-se ca extorcarea de bani si santajul emotional practicat de catre minorii tigani-rromi este o tehnica veche si in orasul nostru.

 

 

Marius Chiuzan.

0 comentarii3472 vizualizări29 mai 2012




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0