Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Miercuri 01 Aprilie 2020 - 13742 vizitatori azi
De joi, telefoanele si mailurile sunt supravegheate. A intrat in vigoare Legea "Big Brother". Se poate fenta legea ? Da.

Legea prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina timp de 6 luni anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.
"Furnizorii de telefonie fixa, mobila si internet sunt obligati sa stocheze timp de sase luni toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de email-uri, cu exceptia continutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice. In cazul retelelor de telefonie fixa si mobila trebuie sa se retina numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirectionat apelul, precum si numele acestora. In cazul serviciilor de internet, se vor retine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit", prevede actul.

Convorbirile si emailurile romanilor vor fi supravegheate

Presedintele Traian Basescu a promulgat Legea Big Brother pe data de 12 iunie. Ea fusese adoptata pe 22 mai de Camera Deputatilor, cu 197 de voturi "pentru", 18 voturi "impotriva" si 13 abtineri.
Furnizorii de telefonie si internet au obligatia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmarire sa transmita datele solicitate, iar daca acest lucru nu este posibil in 48 de ore, datele trebuie transmise in cel mult cinci zile.
Proiectul de lege privind stocarea datelor de trafic de telefonie si internet mai prevede ca organele de urmarire penala au obligatia de a informa persoana ale carei date sunt retinute in termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitarii, cu exceptia cazurilor in care persoana este implicata in actiuni care pericliteaza siguranta nationala.

Adio, INTIMITATE! Mesajele pe internet si apelurile telefonice ale romanilor vor fi supravegheate

Legea Big Brother implementeaza in legea romaneasca Directiva europeana privind pastrarea datelor (2006/24/CE), care a fost adoptata de Parlamentul European in 2006. Ea ar fi trebuit transpusa in legislatia romaneasca pana la data de 15 septembrie 2007 (pastrarea datelor comunicatiilor privind accesul la internet, posta electronica si telefonia prin internet ar fi trebuit sa inceapa efectiv pe 15 martie 2009).
O lege in acest sens (Legea nr. 298/2008) a fost emisa de Parlamentul Romaniei pe 18 noiembrie 2008. Ea impunea operatorilor de telefonie si furnizorilor de servicii de internet sa pastreze, timp de sase luni, urmatoarele informatii: numerele de telefon al apelantului si al destinatarului, adresele de email IP-urile in cazul serviciilor de posta electronica, ora initierii, ora incheierii si durata unei comunicari, codurile de identitate ale celularelor precum si locatia echipamentelor de comunicare mobila. Fireste, legea nu a vizat si continutul comunicatiilor.
Aplicarea prevederilor legii nr. 298/2008 a fost amanata pana la 31 decembrie 2009, insa acest lucru nu s-a mai intamplat, pentru ca legea a fost declarata neconstitutionala pe 8 octombrie 2009.
Judecatorii de la Curtea Constitutionala au fost deranjati de o formulare prea vaga din lege, care prevedea retinerea nu doar a informatiilor enumerate mai sus, ci si a unor "date conexe". Din cauza ca nu exista o definitie clara a sintagmei "date conexe", legea ar fi putut duce la abuzuri.
In plus, judecatorii CCR au argumentat exceptia de neconstitutionalitate prin faptul ca limitarea in mod necontenit a exercitiului dreptului la viata intima si la secretul corespondentei face sa dispara insasi esenta dreptului prin indepartarea garantiilor privind exercitarea acestuia. Articolul 28 din Constitutia Romaniei stipuleaza ca "secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil".
De asemenea, in decizia CCR s-a aratat ca retinerea datelor urma sa se aplice pentru toate persoanele care folosesc mijloace de comunicare digitale, indiferent daca au savarsit sau nu fapte penale sau daca sunt sau nu subiectul unor anchete penale. Acest lucru e de natura "sa rastoarne prezumtia de nevinovatie si sa transforme a priori toti utilizatorii serviciilor de comunicatii electronice sau de retele publice de comunicatii in persoane susceptibile de savarsirea unor infractiuni de terorism sau a unor infractiuni grave", au aratat judecatorii.
A doua varianta a Legii Big Brother, care a intrat joi in vigoare, a fost initiata de fostul ministru Valerian Vreme si de fostul ofiter SRI Adrian Badulescu.

 

Bogdan Manolea, director executiv al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet (APTI), a publicat pe blogul sau cateva sfaturi prin care prevederile acestei legi pot fi ocolite: 

- se poate contesta legea la Curtea Constitutionala, se poate contesta directiva (care oricum este in proces de revizuire). Trebuie nervi, cap si insistenta. Dar se poate. (si este evident cea mai buna solutie)

- putem sa ne intoarcem la mijloacele traditionale de comunicare, care pastreaza confidentialitatea inerenta a comuncarii: de la porumbei voiajori si semne de focuri pe dealuri pina telefoanele publice sau clasica scrisoare anonima

- nu mai folositi solutiile de telefonie ale operatorilor romani, ci treceti pe serviciile VoIP ale Skype sau alti operatori din SUA - legea nu li se aplica si lor. Oricum, iesiti si mai ieftin.

- nu folositi o adresa de email de la RDS, Romtelecom sau UPC (unde exista obligatia de pastrarea a datelor de trafic legate de email). Folositi in schimb Gmail, Yahoo sau Hotmail - oricum merg mai bine si sunt mai sigure. Si nici celor din urma nu li se aplica legea romana. Si mai sunt si in cloud.

- invatati ce inseamna criptare, PGP, Truecrypt, servere si servicii de tip Proxy sau ToR.

 


Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cum-poti-fenta-legea-big-brother-care-a-intrat-in-vigoare-joi_955343.html#ixzz20br0I1SU
0 comentarii3458 vizualizări14 iulie 2012
rss 2.0
rss 2.0